Book Review: Φόνος 5 Αστέρων, Έλενα Ακρίτα

Της Μαίρης Καραμπίνα

Το citycampus διάβασε και σου προτείνει τον Φόνο 5 αστέρων, της Έλενας Ακρίτα.

“Είμαστε επίτηδες φτιαγμένοι για να αγνοούμε το δράμα ενός αγνώστου; Σίγουρα το κέντρο του κόσμου είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο.”

Φόνος 5 Αστέρων, Έλενα Ακρίτα17 Δεκεμβρίου 2014, ώρα: μεσάνυχτα. Ο Γιάννος Ασλάνογλου, πλούσιος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης μία ξενοδοχειακής αυτοκρατορίας, βρίσκεται νεκρός στο υπνοδωμάτιό του. Αιτία θανάτου: οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ή τουλάχιστον αυτό θα γραφτεί, προσωρινά, στο πιστοποιητικό θανάτου, πριν αρχίσουν να εγείρονται υποψίες. Υποψίες για μια αλήθεια εντελώς διαφορετική. Και πώς θα γινόταν να μην ηγειρθούν άλλωστε; Η 17η Δεκεμβρίου υπήρξε, μέσα στα χρόνια, ημέρα σημαδιακή για την οικογένεια Ασλάνογλου· ημέρα που έχει σημαδευτεί από επιτυχίες και απώλειες, με τελευταία και πιο τραγική εκείνη της μικρής Μελίνας, ακριβώς δέκα χρόνια πριν. Πρόκειται για μία σειρά διαβολικών συμπτώσεων, στην οποία ο, υπό τις προκείμενες συνθήκες, θάνατος του pater familias, δεν αποτελεί παρά ένα μοιραίο κρίκο, ή μήπως ένα περίτεχνα στημένο σχέδιο;

Όταν, μερικές μόλις ώρες αργότερα, διαπραχθεί μία (δεύτερη;) δολοφονία, άγρια και εξ’ ίσου ανεξήγητη, οι όποιες αμφιβολίες για τα αίτια θανάτου του Γιάννου Ασλάνογλου θα ξεχαστούν αυτοστιγμεί και όλοι θα, αναγκαστούν να αναγνωρίσουν πως βρίσκονται στο επίκεντρο μίας σκοτεινής ιστορίας, γεμάτης μυστικά. Τις απαντήσεις θα προσπαθήσουν να βρουν η κόρη, από τον πρώτο γάμο του Γιάννου, Σόνια και η -από πάντα- κολλητή της φίλη Ελσινόρη, το δημοσιογραφικό δαιμόνιο και οι αμφιλεγόμενες “πηγές” και διασυνδέσεις της οποίας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη του ενόχου, αν όχι και στα εν εξελίξει γεγονότα καθαυτά.

Η Έλενα Ακρίτα σκιαγραφεί ένα πλήθος χαρακτήρων -αρκετά μεγάλο ώστε να εξάπτεται η φαντασία και να συντηρείται η αγωνία, αρκετά μικρό ώστε να μη γίνεται η αφήγηση χαοτική- με τρόπο μοναδικό. Χαρακτήρες τόσο διαφορετικοί και συγχρόνως αρκετά οικείοι, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικής “προέλευσης”, τύπου και ιδιοσυγκρασίας ανθρώπων. Πολύ περισσότερο σκιαγραφεί άψογα τα κίνητρα, αλλά και τα άλλοθι καθ’ ενός επιτρέποντας σε κάθε ενδεχόμενο να μένει ανοιχτό, ακριβώς τη στιγμή που τα σενάρια οργιάζουν, για να μη δώσει παρά η ίδια μία καταληκτική απάντηση, που χωρίς να είναι καθόλου αναπάντεχη, πετυχαίνει να αφήσει τους πάντες εμβρόντητους.

Έχοντας η ίδια αρκετή εμπειρία, τόσο στον τομέα του “αστυνομικού” (έχει γράψει πολυάριθμα, ανάλογου τύπου, τηλεοπτικά σενάρια), όσο και στον άψογο χειρισμό του λόγου και διατηρώντας όλα τα στοιχεία που έχουν καταστήσει τη γραφή της γνώριμη και το αναγνωστικό κοινό της φανατικό (δηλώνω guilty as charged!), όπως το ιδιαίτερο χιούμορ της και το κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο -που εδώ δεν εξυπηρετεί απλώς, κατά τα συνήθη, επιφανειακά την πλοκή- το πρώτο της μυθιστόρημα δεν είναι απλώς μία καλογραμμένη αστυνομική ιστορία, αλλά μία αφήγηση έντονη και απολαυστική που δεν σου επιτρέπει να αφήσεις από τα χέρια σου το βιβλίο, παρά μόνο όταν θα έχεις φθάσει στην τελευταία σελίδα.

Διάβασέ το: για να δώσεις τροφή στο αστυνομικό σου δαιμόνιο.

Μην το διαβάσεις: αν δεν σου αρέσει η γραφή της Έλενας Ακρίτα.

*Η Έλενα Ακρίτα είναι δημοσιογράφος-ευθυμογράφος και συγγραφέας. Έχει συνεργαστεί με πολυάριθμες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων “Τα Νεα”, όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Έχει γράψει θεατρικά έργα και έχει επιμεληθεί μεταφράσεις και διασκευές. Έχει εκδόσει συλλογές ευθυμογραφημάτων, μεταξύ των οποίων “Γεννήθηκα ξανθιά” (2002) και “Χτυποκάρδια στο κρανίο” (2011). Ο “φόνος 5 αστέρων” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 Το βιβλίο “Φόνος 5 Αστέρων” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!