Πάσχα στην Κέρκυρα 2

Από τη Νίκολα Παγκράτη

Φοιτητικό… Πάσχα στην Κέρκυρα

Πάσχα. Για πολλούς φοιτητές μια μεγάλη γιορτή και για εκείνους που δεν πιστεύουν δύο εβδομάδες ελευθερίας και επανένωσης με τους φίλους εκτός Πανεπιστημίου. Δύο εβδομάδες για κάποιους ξεκούρασης, για κάποιους άλλους λύτρωσης και για κάποιους άλλους απλά αδιάφορες διακοπές. Δύο εβδομάδες που κάποιοι περνούν καλά και κάποιοι άλλοι δεν αντέχουν να περιμένουν να γυρίσουν πίσω στην πόλη τους. Πάσχα, λοιπόν, σε όλη την Ελλάδα, αλλά σε κάθε περιοχή και διαφορετικό. Κάθε πόλη και χωριό διαφέρει σε έθιμα και στους τρόπους που γιορτάζει το Πάσχα. Συνεπώς κι εμείς ακούμε από τους συμφοιτητές μας διαφορετικούς τρόπους γιορτής αλλά μιας περιοχής είναι πιο γνωστό! Της Κέρκυρας. Αυτού του νησιού το Πάσχα είναι ό,τι αποτελεί και το καρναβάλι για την Πάτρα.

Πάσχα στην Κέρκυρα λοιπόν και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίον το Πάσχα στο νησί των Φαιάκων είναι τόσο σημαντικό και διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Δεν θα αναφερθώ στα της Μεγάλης Βδομάδας γεγονότα αλλά συγκεκριμένα θα επεκτείνω τις δικιές μου εμπειρίες πάνω στο διήμερο Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου. Όπως θα γνωρίζετε βέβαια, στην Κέρκυρα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό φιλαρμονικών από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Την Μεγάλη Παρασκευή λοιπόν, η οποία είναι γεμάτη από επιτάφιους όλη η Κέρκυρα γεμίζει με πολλές στενάχωρες μελωδίες που πηγάζουν από τα μουσικά όργανα των φιλαρμονικών. Μωβ φώτα παντού ως ένδειξη πένθους και ειδικότερα το βράδυ για τον γνωστό επιτάφιο της Μητρόπολης όπου σβήνουν τα φώτα και η μόνη ένδειξη λάμψης είναι αυτή από τα αναμμένα κεράκια και τα μωβ φώτα στον δρόμο του Liston.

Κι αναρωτιέσαι κι εσύ και όλοι τι διαφορετικό μέχρι τώρα είχε αυτό το Πάσχα έτσι; Και επειδή υπάρχουν και αυτοί που δεν πιστεύουν το συναίσθημα που σου προκαλεί το Μεγάλο Σάββατο το πρωί κατά τις δώδεκα που για εμάς γίνεται η πρώτη Ανάσταση. Πέφτουν οι μπότηδες από τα στολισμένα με κόκκινο μπαλκόνια και παράθυρα και ο κρότος αυτός που ακούγεται σου προκαλεί δέος. Μία παράδοση την οποία μπορεί από εδώ, την οθόνη του υπολογιστή σου να φαίνεται αδιάφορη, αλλά από κοντά όταν το ζεις νιώθεις όλο αυτό το συναίσθημα όπως οι παλιοί που πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο έδιωχναν το κακό από τα σπίτια τους. Και εκεί που από τους πολλούς τουρίστες δεν μπορείς ούτε να κουνήσεις το μικρό σου δαχτυλάκι και το σώμα σου από το πολύ στρίμωγμα έχει πάρει σχήμα σαν τελικό σίγμα, βλέπεις τους πάντες να τρέχουν να μαζέψουν ένα μικρό κομματάκι από τα κομμάτια του σπασμένου μπότη για να το πάρουν σπίτι τους, αφού αυτό ακούγεται ότι φέρνει τύχη. (Ποιός άνθρωπος δεν επιθυμεί να πιστέψει ότι έχει λίγη τύχη άλλωστε) ;

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν, ολοκληρώνεται και δένει το πρωινό αυτό με την παρέλαση των τριών φιλαρμονικών που βρίσκονται μέσα στην πόλη, οι οποίες δίνουν μια μικρή παράσταση και σου προκαλούν τρομερό ενδιαφέρον παίζοντας χαρούμενα εμβατήρια και τοποθετώντας το «σόου» αυτό κάτω από αντίπαλη φιλαρμονική προκαλώντας την να παίξει και αυτή! Με αυτή μου τη ματιά και μόνο λέγοντας ότι όντως το Πάσχα στην Κέρκυρα δίνει άλλη γεύση στο κοινό Πάσχα θα πρότεινα να την επισκεφθείτε, όχι μόνο επειδή είναι γνωστό το Πάσχα, αλλά επειδή σίγουρα μία επίσκεψη στο νησί θα σας αποζημιώσει συναισθηματικά και με το παραπάνω!

Πάσχα στην Κέρκυρα 1

Και εάν αναρωτιέστε τι φοιτητικό μήνυμα μπορεί να έκρυβε αυτό το άρθρο, δεν ήταν μόνο για το Πάσχα, ήταν για να σκεφτείτε πόσα μικρά πράγματα μπορούν να κάνουν αυτόν τον κόσμο διαφορετικό και πόσο άγνωστα σε εμάς είναι. Πόσο σημαντικό και διαφορετικό μπορεί να γίνει το Πάσχα σε κάθε περιοχή, πόσο περίεργα σε κάποιου άλλου τα αυτιά μπορεί να ακούγεται και πόσο μοναδικός είναι ο κόσμος που κάθε περιοχή και κάθε γωνία του μπορεί να σου χαρίσει μια ξεχωριστή εμπειρία. Αφού λοιπόν ως φοιτητές τα σκεφτόμαστε όλα αυτά ας σκεφτούμε λίγο στα μελλοντικά μας σχέδια να γνωρίσουμε λίγο παραπάνω τον κόσμο. Γιατί η αλήθεια είναι ότι είναι μοναδικός, αλλά πολλές φορές δεν το βλέπουμε.

Να έχετε ένα καλό Πάσχα!

Χρόνια πολλά!

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.