Φοιτητική ζωή στο Όσλο

της Νάντιας Μορφωνιού

Φοιτητική ζωή στο Όσλο: Ποιότητα ζωής και σπουδών

Η Νορβηγία αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πόλο έλξης για φοιτητές με υψηλές απαιτήσεις από τις σπουδές τους και προσδοκία ενός υψηλού βιοτικού επιπέδου και καλής ποιότητας ζωής. Πώς καταφέρνει όμως μια Σκανδιναβική χώρα να συνθέσει αυτά τα δυο στοιχεία σε έναν ιδανικό συνδυασμό;

Με ένα ευρύ φάσμα μαθημάτων υψηλής ποιότητας και μεγάλη επαγγελματική ευελιξία, τα νορβηγικά θεσμικά όργανα έχουν αναδειχθεί σε έναν ιδανικό προορισμό σπουδών. Από τις σπουδές προπτυχιακού, μέχρι και εκείνες του διδακτορικού επιπέδου, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για εσάς να εκπληρώσετε τις φιλοδοξίες σας με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές. Η χαλαρή ατμόσφαιρα των νορβηγικών πανεπιστήμιων και κολεγίων, όπου οι εκπαιδευτικοί είναι εύκολα προσιτοί και η διδασκαλία πραγματοποιείται συχνά σε μικρές ομάδες, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για μια αξιοζήλευτη τριτοβάθμια εκπαίδευση, υψηλά ιστάμενη στα παγκόσμια εκπαιδευτικά συστήματα.

Επιπλέον, στη βόρεια γωνιά του κόσμου, μπορείτε να συνδυάσετε τις σπουδές σας με συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μπορείτε να δείτε τα Aurora Borealis (Northern Lights”), να ζήσετε την εμπειρία του μεταμεσονύκτιου ήλιου, να ταξιδέψετε στα μαγευτικά φιόρδ και τα καταπράσινα βουνά της, προκαλώντας τον εαυτό σας σε σκι, ράφτινγκ ή ορειβασία. Ή απλά να απολαύσετε τον καθαρό αέρα, το καθαρό νερό και τη μαγεία της φύσης. Ως φοιτητής στη Νορβηγία δεν θα ξεμείνετε ποτέ από ευκαιρίες να απολαύσετε μια μοναδική εμπειρία στη φύση.

Φοιτητική ζωή στη Νορβηγία: Το Όσλο και τα αξιοθέατά του

Το Όσλο, η πιο αυθεντική πρωτεύουσα της Σκανδιναβίας, είναι το πολιτιστικό, επιστημονικό, οικονομικό και διοικητικό κέντρο της Νορβηγίας. Η μητροπολιτική περιοχή του Όσλο έχει πληθυσμό 1.400.000, ο οποίος αυξάνει σήμερα σε ποσοστό ρεκόρ πάνω από 2% ετησίως, καθιστώντας την μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην Ευρώπη. Η νορβηγική πρωτεύουσα και οι παρακείμενοι δήμοι της είναι χτισμένα σε σχήμα πετάλου κατά μήκος των ακτών της Oslofjord και περιβάλλονται από λόφους και δάση στις περισσότερες κατευθύνσεις. Το Όσλο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που το καθιστούν ως ένα φανταστικό μέρος για να ζει ένας φοιτητής. Έχει περισσότερα από 50 μουσεία και γκαλερί, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Μουσείο Munch, το Μουσείο Fram και την Εθνική Πινακοθήκη. Επιπλέον, υπάρχει η φημισμένη χιονοδρομική πίστα Holmenkollen όπου το παγκόσμιο κύπελλο αλμάτων σκι λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο. Αυτή έχει περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, ως εκ τούτου, είναι ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στη Νορβηγία. Η αρένα έχει φιλοξενήσει νορδικά παγκόσμια πρωταθλήματα σκι και διάθλου και ο ανταγωνισμός άλματος με σκι είναι ο δεύτερος αρχαιότερος στον κόσμο.

Η γοητεία του Όσλο μπορεί σίγουρα να βρεθεί στο πολυσύχναστο προάστια του κέντρου της πόλης της Frogner και Fagerborg καθώς και του πάρκου του St. Hanshaugen, ενός από τα πιο όμορφα πάρκα της πρωτεύουσας.

Φοιτητική ζωή στο Όσλο - oslo opera houseΗ Όπερα κοντά στον κεντρικό σταθμό λέγεται ότι αποτελεί την είσοδο της Νορβηγίας στην κορυφή του πρωταθλήματος της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Το σχήμα της μοιάζει με ένα παγετώνα ή ένα πλοίο και το κτίριο μοιάζει να επιπλέει δίπλα την είσοδο Bjørvika, δίνοντας μια εκπληκτική αίσθηση. Το Βασιλικό Παλάτι βρίσκεται στο τέλος της Karl Johans gate,της κεντρικής λεωφόρου του Όσλο.

Επίσης, στην πύλη του Γιόχαν Καρλ βρίσκεται το νορβηγικό Κοινοβούλιο (Storinget), το οποίο προσφέρει δωρεάν ξεναγήσεις τόσο στα νορβηγικά και τα αγγλικά.

Το Akershus Festning είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο και φρούριο που χτίστηκε το 1299, και διασώζεται μέχρι σήμερα, εντοπιζόμενο κοντά στο κέντρο της πόλης με απίθανη θέα στην Oslofjord και τις γύρω περιοχές. Οι πέτρινοι τοίχοι δημιουργούν μια συναρπαστική ατμόσφαιρα, μεταφέροντάς σας νοητικά σε μια άλλη εποχή και προσφέροντάς σας ελεύθερη περιήγηση στα στενά περάσματα και τις σκάλες.

Φοιτητική ζωή στο Όσλο OSLO-akersus festningt

Φοιτητική ζωή στο Όσλο: το Όσλο

Συχνά επονομαζόμενο και ως μπλε πράσινη πόλη, το Όσλο περιβάλλεται από φιόρδ και καταπράσινους λόφους και δάση. Κυρίως λόγω του πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στη Βόρεια Θάλασσα, η Νορβηγία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στον κόσμο, μια κατάταξη η οποία λαμβάνει υπόψη το μέσο επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα, το προσδόκιμο ζωής, καθώς και παράγοντες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολιτιστική ελευθερία. Οι δαπάνες για ένα εξάμηνο ή ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Όσλο σημαίνει ότι οι μαθητές όχι μόνο θα παρακολουθήσουν ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, αλλά θα ζουν σε ένα από τις πιο ευημερή κράτη πρόνοιας στον κόσμο, επιτρέποντάς τους να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλλουν τον Αμερικάνικο και το Σκανδιναβικό τρόπο διαβίωσης.

Σήμερα, το Πανεπιστήμιο του Όσλο – UIO – έχει 30.000 φοιτητές (συμπεριλαμβανόμενων 3.000 διεθνών φοιτητών) και απασχολεί περίπου 4.600 άτομα, προσφέροντας περισσότερα από 800 μαθήματα στα αγγλικά, καθώς και τη δυνατότητα να μελετήσετε δωρεάν (συνήθως) νορβηγικά. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Σκανδιναβίας, και σταθερά κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 100 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου στην QS World University Rankings. Επιπλέον, το 2010 κατετάγη ως το καλύτερο στη Νορβηγία, το 4ο καλύτερο στις σκανδιναβικές χώρες, το 24ο καλύτερο στην Ευρώπη και το 75ο καλύτερο στον κόσμο. Το Πανεπιστήμιο του Όσλο ήταν το μοναδικό πανεπιστήμιο στη Νορβηγία μέχρι το 1946, και ως εκ τούτου είναι συχνά γνωστό ανεπίσημα ως απλά «Το Πανεπιστήμιο», ανεπίσημα αναφερόμενο και ως “The Royal Fredericks” (Det KGL. Frederiks) για συντομία. Το UIO φιλοξενεί και πέντε νομπελίστες, καθώς και ένα από τα βραβεία Νόμπελ, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε στο ίδιο το πανεπιστήμιο κοντά στο Τμήμα Νομικής.

Στις πανεπιστημιουπόλεις η στέγαση είναι εγγυημένη για την πλειοψηφία των φοιτητών που συμμετέχουν στα πανεπιστημιακά προγράμματα. Τα περισσότερα από τα καταλύματα των πανεπιστημιουπόλεων αποτελούνται από μονόκλινα δωμάτια, ενώ κάποια ομαδοποιούνται σε συστάδες με κοινά μπάνια και κουζίνες και άλλα με ιδιωτικά. Το Όσλο προσφέρει όμορφους πεζόδρομους ιδανικούς για περπάτημα, γραμμές με παλιά και πολύχρωμα καταστήματα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εξαιρετικά ακριβή στα δρομολόγιά τους, ενώ παντού βλέπεις ανθρώπους να μετακινούνται με ποδήλατα. Μην ξεχνάτε πως με την κάρτα Oslo pass έχετε τη δυνατότητα σε προνομιακή τιμή να εξασφαλίσετε την είσοδό σας σε πολυάριθμα μουσεία και χαμηλές τιμές στα ΜΜΜ της πόλης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η εξωπανεπιστημιακή ζωή είναι επίσης ζωντανή στο πανεπιστήμιο με περισσότερες από 250 ενεργές ενώσεις σπουδαστών, συλλόγων και οργανώσεων. Επιπλέον, καλό θα ήταν να φροντίσετε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο της έρευνας για το Buddy System του Πανεπιστημίου, έτσι ώστε ένας ντόπιος Buddy όχι μόνο να σας βοηθήσει να εξοικειωθείτε πιο εύκολα με το νέο σας περιβάλλον, αλλά και να συμβάλει στην ανάγκη σας για μια ουσιαστική κοινωνική και ακαδημαϊκό δικτύωση.

Και αν νομίζετε ότι οι Νορβηγοί δεν ξέρουν πώς να διασκεδάζουν, ξανασκεφτείτε το! Ζωντανή και πολυποίκιλη, η νυχτερινή ζωή εκτείνεται από coctail bars μέχρι metal clubs. Είτε αναζητάτε ένα χαλαρό ποτάκι, είτε θέλετε να χορέψετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, όλο και κάτι θα βρείτε σε αυτήν την κοσμοπολίτικη όαση. Τα μπαρ και οι παραδοσιακές μπυραρίες αφθονούν κατά μήκος της πόλης αλλά και σε πιο “ψαγμένες” γωνιές, ενώ δε λείπουν και τα μικρά και μεγάλα κλαμπ που μαγνητίζουν τους φανατικούς ”ξενύχτηδες”. H φημισμένη Underwater Pub με καλαίσθητο εσωτερικό και οροφή σε στυλ ενυδρείου προσφέρεται για ένα ξεχωριστό περιβάλλον όπου μπορείτε να απολαύσετε το κρασί ή την μπύρα σας και – ναι, δεν υπερβάλλουμε καθόλου- καθώς δεν προσφέρει φαγητό, σας επιτρέπει να παραγγείλετε φαγητό από τα εστιατόρια της γειτονιάς ή να φέρετε το δικό σας! Αν βέβαια θέλετε να ζήσετε και κάτι το διαφορετικό, μπορείτε να επισκεφτείτε το Oslo Opera House με την μεγαλειώδη ατμόσφαιρα και ξεχωριστές παραστάσεις όπερας, μπαλέτου και ποιοτικών μουσικών διοργανώσεων.

Φοιτητική ζωή στο Όσλο: must-see και festivals στο Όσλο

The Viking Ship Museum

Φοιτητική ζωή στο Όσλο viking museum

Οι Νορβηγοί είναι πεπεισμένοι πως είναι απόγονοι των Βίκινγκς και είναι πολύ περήφανοι γι’αυτό! Μια επίσκεψη στο μουσείο των Βίκινγκς θα σας μυήσει στον πολιτισμό αυτόν μέσα από τα ευρήματα των τάφων των Vikings γύρω από το φιορδ του Όσλο, καθώς και την έκθεση των δυο πιο καλοδιατηρημένων ξύλινων καραβιών του κόσμου, τα οποία κατασκευάστηκαν από τον 9ο αιώνα.

The Vigelandsparken Sculpture Park

Φοιτητική ζωή στο Όσλο sculptureparkvegilant

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Νορβηγίας με περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο. Το μοναδικό πάρκο γλυπτικής είναι το έργο ζωής του γλύπτη Gustav Vigeland με περισσότερα από 200 γλυπτά από χαλκό, γρανίτη και χυτοσίδηρο. Τα πιο διάσημα εξ αυτών είναι το άγαλμα ενός θυμωμένου αγοριού, ο Μονόλιθος και ο Τροχός της Ζωής. Ο Vigeland ήταν επίσης υπεύθυνος για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του πάρκου – μια μνημειώδη καλλιτεχνικήξ δημιουργία με ανθρώπινο κοινωνικό μήνυμα που αξίζει πραγματικά να δείτε.

The Inferno Festival (1-4 Απριλίου)

Φοιτητική ζωή στο Όσλο inferno metal festival

Το Φεστιβάλ Κόλαση εστιάζει μόνο στις black metal μπάντες συγκεντρώνοντάς τες από κάθε γωνιά του κόσμου κατέχοντας ένα διεθνές καθεστώς και μετρώντας μόλις 15 χρόνια ζωής. Φανατικοί φανς της metal μουσικής προσέρχονται από όλη την υφήλιο για να παρακολουθήσουν τις θεαματικές εκτελέσεις 50 περίπου συγκροτημάτων στη διάρκεια των τεσσάρων αυτών ημερών καθώς και τα πάρτυ και τις υπόλοιπες διοργανώσεις (συνέδρια, προβολές ταινιών, καλλιτεχνες τατουάζ και περίπτερα) διαμένοντας στο Ξενοδοχείο του Ιnferno.

Bergen

Φοιτητική ζωήσ το Όσλο bergen

Τέλος, μια εκδρομή στη μαγευτική πόλη του Bergen είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη για κάθε φοιτητή που επισκέπτεται τη Σουηδία και επιθυμεί να ζήσει τη φοιτητική ζωή στο έπακρό της. Η μαγευτική ατμόσφαιρα και η αξεπέραστη ομορφιά της πόλης με τα αμέτρητα ξύλινα σπίτακια σε συνδυασμό με την άγρια φύση θα σας ξυπνήσουν διαφορετικά ένστικτα και θα σας κλέψει την καρδιά! Η ιστορία της περιοχής αναδεικνύεται μέσα από τα ιστορικά κτίρια που έχουν κηρυχθεί παγκόσμια κειμήλια και προσελκύουν την πλειοψηφία του τουρισμού. Οι φοιτητές δίνουν το δικό τους στίγμα στην πόλη και οι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε εκεί είναι πολυάριθμες!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.