Φοιτητική ζωή στη Φινλανδία

του Σπύρου Κατρανίδη, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Η Φινλανδία (Suomen tasavalta στη φιννική) είναι χώρα της Βόρεια Ευρώπης οριζόμενη από τη Σουηδία και τη Νορβηγία από τα βόρεια, τη Ρωσία ανατολικά, τον κόλπο φοιτητική ζωή στην Φινλανδίατης Φινλανδίας νότια και τον Βοθνικό κόλπο δυτικά. Είναι γνωστή ως η χώρα των χιλίων λιμνών που δημιουργήθηκαν από το λιώσιμο των πάγων στο τέλος της τελευταίας παγετώδους περιόδου. Στην πραγματικότητα διαθέτει πάνω από 168.000 με τη Saimaa να είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Ευρώπης. Παρομοίως έχει 179.000 νησιά. Ιδρύθηκε αρχικά ως μεγάλο δουκάτο το 1809 από στη Ρωσία και ανεξάρτητο από το 1917, μέλος της ΕΕ από το 1995 και της ευρωζώνης από το 2001. Ο πληθυσμός της είναι γύρω στα 5,5 εκατομμύρια συγκεντρωμένος κυρίως στο Νότο. Είναι μια χώρα με πλούσιες φυσικές ομορφιές και έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον πλανήτη. Η βόρεια περιοχή αποτελεί τμήμα της Λαπωνίας όπου κατοικούνται κυρίως από Λάπωνες (Saami) είναι από τους τελευταίους εναπομείναντες νομάδες στην Ευρώπη.

Φινλανδία: Γλώσσα

Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι η Φιννική, ανήκει στον Φιννικό κλάδο των Ουραλικών γλωσσών και είναι συγγενείς με γλώσσες όπως η Καρέλια, η Λουδική και η Εσθονική. Είναι γλώσσα που θα δυσκολέψει αρκετά κάποιον Έλληνα να την κατανοήσει, κυρίως τη γραμματική καθώς διαφέρει αρκετά από αυτή των Ινδοευρωπαϊκών γλωσσών. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη 14 πτώσεων στα ουσιαστικά. Επίσης, η Σουηδική και Λαπωνικές γλώσσες είναι αναγνωρισμένες ως κύριες γλώσσες (η Σουηδική είναι επίσημη γλώσσα στην αυτόνομη περιοχή των Νήσων Åland)

Φινλανδία: Κόστος διαβίωσης

Η διαμονή στη Φινλανδία είναι ιδιαίτερα ακριβή και το ενοίκιο αποτελεί 1/5 του καθαρού εισοδήματος. Στην πρωτεύουσα είναι αρκετά ακριβότερα. Χαρακτηριστικά στο Turku, Jyväskylä, Lappeenranta είναι μειωμένα από 30-45% ενώ στο Oulu μέχρι και 55%. Τα περισσότερα πανεπιστήμια στη Φινλανδία συνεργάζονται με οργανισμούς που παρέχουν σπίτια, διαμερίσματα, με ή χωρίς συγκατοίκηση σε σχετικά χαμηλότερες τιμές. Η SOA είναι ένωση αυτών των οργανισμών στη Φινλανδία. Στον ιστότοπο: https://www.soa.fi/en/soa-ry.html υπάρχουν οι κατά τόπους οργανισμοί καθώς και πληροφορίες για κατοικίες και αναζήτηση.

Το Ελσίνκι σε σχέση με την Αθήνα έχει υψηλότερες τιμές όσον αφορά τα εστιατόρια, τα τρόφιμα, τις συγκοινωνίες, την ψυχαγωγία, την ένδυση και χαμηλότερες στις τηλεπικοινωνίες και το ρεύμα και τη θέρμανση. Με εξαίρεση το Turku oι τιμές αυτές συνήθως είναι αρκετά μειωμένες στις μικρότερες πόλεις.

Φινλανδία: Μετακινήσεις

Το κυριότερο αεροδρόμιο και σημαντική πύλη εισόδου στην χώρα είναι αυτό του Ελσίνκι (HEL). Εθνικός αερομεταφορέας είναι η Finnair ενώ τοπικές διαδρομές εκτελεί και η Nordic Regional Airlines. Η VR, βασική εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών διαθέτει υψηλές σιδηροδρομικές υπηρεσίες με πλήθος τοπικών, υπεραστικών και διεθνών δρομολογίων. Επίσης υπάρχει απευθείας σύνδεση με την Αγία Πετρούπολη μέχρι και τη Μόσχα. Ενδεικτικά η διαδρομή Ελσίνκι-Lahti ξεκινά από 11.70 €, Ελσίνκι-Turku από 17 € και Ελσίνκι-Rovaniemi από 80 €. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στη Φινλανδία δικαιούνται μειωμένη τιμή. Υπεραστικές διαδρομές προσφέρουν και υπεραστικά λεωφορεία όπως η Onnibus, η Matkahuolto και η ExpressBus (οι τελευταίες παρέχουν έκπτωση σε φοιτητές). Επίσης υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις με κοντινά νησιά, την Εσθονία και τη Σουηδία όπου θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τις επισκεφτείς κατά τη διάρκεια των σπουδών σου.

Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, το Ελσίνκι διαθέτει δίκτυο προαστιακών τραίνων, μετρό, τραμ και λεωφορείων. Οι υπόλοιπες πόλεις διαθέτουν λεωφορεία. Στο Ελσίνκι και στο Turku μειωμένη τιμή δικαιούνται μόνο οι προπτυχιακοί φοιτητές, ειδικευόμενοι ιατρικής και φοιτητές μέσω ανταλλαγών που κατοικούν στις πόλεις. Έτσι στο Ελσίνκι το απλό εισιτήριο για δυο ζώνες (80min) είναι 2.80€ και το μειωμένο 1,40€. Οι μηνιαίες διαδρομές αντίστοιχα είναι 59.70€ και 29.90€. Στο Turku το απλό εισιτήριο (2 ωρών) κοστίζει 3€ και μηναίο online 52€. Στις υπόλοιπες πόλεις ενδέχεται να υπάρχει περιορισμός για φοιτητές-κατοίκους.

Φινλανδία: Πολιτισμός & Αθλητισμός

Η χώρα είναι γνωστή για τη θερμοθεραπεία (sauna, φιννική λέξη) στην οποία το άτομο εκτίθεται σε θερμοκρασία που φτάνει σταδιακά τους 80-100°C και στη συνέχεια σε παγωμένο νερό. Επίσης έχει παράδοση στον σχεδιασμό και στην αρχιτεκτονική με πολλούς διάσημους αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Ο Eero Saarinen είναι γνωστός στην Ελλάδα για το σχεδιασμό του πρώην Ανατολικού αεροδρομίου. Επιπλέον κάθε χρόνο διεξάγονται σημαντικά φεστιβάλ, εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Σίγουρα θα έχεις την ευκαιρία να πας σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο και να δοκιμάσεις κάποιο χειμερινό άθλημα ή να παρακολουθήσεις αγώνα χόκευ επί πάγου. Η Φινλανδία φιλοξενεί αρκετές διοργανώσεις και είναι μεγάλη δύναμη σε αρκετά αθλήματα ιδίως χειμερινά. Έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο σκι ανώμαλου δρόμου, στο άλμα, στο βορεινό σύνθετο, στην παγοδρομία ταχύτητας και στο χόκευ επί πάγου και βρίσκεται στην 11η θέση στον πίνακα των μεταλλίων στις χειμερινές ολυμπιάδες. Επίσης έχει μεγάλη παράδοση στο στίβο σε αγωνίσματα ρίψεως ιδίως στον ακοντισμό και στην πάλη, όπως και στο pesäpallo, γνωστό και ως φιννικό baseball.

Κουζίνα

Αν είσαι λάτρης του φαγητού η Φινλανδία θα σου προσφέρει νέες γεύσεις και πιάτα που θα σε προκαλέσουν να τα δοκιμάσεις. Χαρακτηριστικά φαγητά και πιάτα είναι το karjalanpiirakka (πίτα από ρύζι και αυγό, τρώγεται για πρωινό και για σνακ), το leipajuusto (τυρί με ψωμί), lalakukko (ψάρι μέσα σε ψωμί), korvapuusti (γλυκό από ψωμάκια με κανέλα), το graavilohi (ορεκτικό αποτελούμενο από σολομό) και poronkaristys (πιάτο αποτελούμενο από τάρανδο).

φοιτητική ζωή στην Φινλανδία

Κυριότερες πόλεις

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι το Ελσίνκι (643.272 κάτοικοι, 1.172.739 με τα προάστιά της), Espoo (279.044 κάτοικοι), Vantaa (223.027 κάτοικοι) και Kauniainen. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι η Tampere (231.853 κάτοικοι), Oulu (201.801 κατ.) Turku (189.669 κάτοικοι)

Ελσίνκι

φοιτητική ζωή στη φινλανδίαΤο Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας και βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της χώρας, στραμμένη προς τη Βαλτική. Είναι πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά, όπου διαρκώς ανοίγουν καινούρια εστιατόρια και εισάγονται νέες ιδέες. Το παλιό με το καινούριο συνυπάρχουν, διατηρώντας το καθένα το δικό του χαρακτήρα: παλιές καφετέριες και εστιατόρια από την δεκαετία του 1930 και νωρίτερα, μουσεία και κτίρια σε τεχνοτροπία art nouveau, και από την άλλη μοντέρνα κτίσματα που αποτελούν αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής. Το κλίμα στο Ελσίνκι είναι υγρό ηπειρωτικό, με αποτέλεσμα να έχει γύρω στους -7 το χειμώνα, με τη Βαλτική και το ρεύμα του Ατλαντικού να βοηθούν ώστε να μην υπάρχουν υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία στους 20-30 βαθμούς. Το χειμώνα η μέρα διαρκεί γύρω στις 6 ώρες, ενώ το καλοκαίρι γύρω στις 20.

Ακόμα και το χειμώνα, με τις πολύ σύντομες μέρες και το κρύο, υπάρχουν πολλά πράγματα να δει και να κάνει κανείς στο Ελσίνκι. Μια επίσκεψη στο Ateneum, το Μουσείο του Ελσίνκι, θα σας φέρει σε επαφή με την τέχνη των περιόδων 1750-1950. Επίσης, το Ελσίνκι φημίζεται για τη μουσική σκηνή, ιδιαίτερα τη heavy metal, καθώς αποτελεί πατρίδα συγκροτημάτων όπως οι Apocalyptica, αλλά υπάρχει ποικιλία για όλα τα μουσικά γούστα. Φεστιβάλ διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τα χειμερινά να αξιοποιούν στο έπακρο το χιόνι και τον πάγο. Μη χάσετε την ευκαιρία να πάτε και σε σάουνα, και να θυμάστε πως δεν θα βαρεθείτε ποτέ στη διάρκεια της φοιτητικής σας ζωής!

Σας ευχόμαστε φυσικά να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο έπακρο τη ζωή στο Ελσίνκι και να δείτε το Aurora Borealis!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Τούρκου

φοιτητική ζωή στη φινλανδίαΤο Τούρκου βρίσκεται και αυτό στα νότια, όπως και το Ελσίνκι, αλλά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη της Φινλανδίας και σπουδαίο κέντρο της μέχρι που στις αρχές του 19ου αιώνα παραγκωνίστηκε για χάρη του Ελσίνκι, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, υπό την κυριαρχία της οποίας βρισκόταν τότε η χώρα. Είναι έδρα του μόνου Πανεπιστημίου στη Φινλανδία του οποίου τα μαθήματα είναι στα Σουηδικά, του Abo Akademi (βρίσκεται στην κατηγορία 441-450 του QS), γεγονός που καθιστά τη ζωή στο Τούρκου ακόμα πιο ενδιαφέρουσα λόγω της μίξης των Φινλανδικών και των Σουηδικών στοιχείων. Το κλίμα είναι υγρό ηπειρωτικό με πολλές χιονοπτώσεις και βροχές, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -8 το χειμώνα και να φτάνουν μέχρι και τους 30 το καλοκαίρι. Όπως και στο Ελσίνκι, παρατηρείται το φαινόμενο των πολύ μεγάλων σε διάρκεια νυχτών το χειμώνα και των πολύ μεγάλων ημερών το καλοκαίρι.

Στιγματισμένη από τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1827, έχουν μείνει λίγα μεσαιωνικά στοιχεία, όπως το κάστρο, και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της έχει ξαναφτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες για να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά φεστιβάλ όλο τον χρόνο, ενώ υπάρχουν και παραστάσεις και συναυλίες σε ειδικές τιμές για φοιτητές. Είναι πολύ ωραία ευκαιρία να συμμετάσχετε στην εξερεύνηση της ιστορίας του Τούρκου από τότε που έφερε ακόμα το σουηδικό όνομα Άμπο, να δοκιμάσετε μπύρες και φυσικά να χαρείτε τη νυχτερινή ζωή, η οποία απαρτίζεται κυρίως από μπαρ.

Oulu (Σουηδικά: Uleåborg)

Η μεγαλύτερη πόλη του Βορρά στις ακτές του Βοθνικού κόλπου περίπου 100km νοτίως του Αρκτικού κύκλου. Ιδρύθηκε το 1605 από τον Κάρολο IX της Σουηδίας. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το δημαρχείο, ο καθεδρικός ναός, το παρατηρητήριο της πόλης και το μουσείο τέχνης. Είναι επίσης γνωστή για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας.

Χρήσιμος σύνδεσμος: https://www.ouka.fi/oulu/english

Γυβάσκυλα (Jyväskylä)

Είναι γνωστή με το προσωνύμιο «Αθήνα της Φινλανδίας» λόγω των πολλών πανεπιστημίων της. Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Päijänne, 270km βόρεια από το Ελσίνκι. Από πλευράς μουσείων το σημαντικότερο θεωρείται το Alvar Aalto. Σχεδιάστηκε από τον φοιτητική ζωή στην Φινλανδίαομώνυμο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή, και περιέχει 1500 εκθέματα σχετικά με σχεδίαση και αρχιτεκτονική ανάμεσα τους και δικά του. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι το παρατηρητήριο του Oravivuori. Αποτελούσε τμήμα του Γαιοδετικού τόξου του Struve που είναι σειρά παρατηρητηρίων από τη Νορβηγία μέχρι τη Μολδαβία. Κατασκευάστηκαν μεταξύ 1816-1855 και είχε σκοπό τη μέτρηση του σχήματος και του μεγέθους της Γης. Επίσης αξίζει επίσκεψη η ξύλινη εκκλησία του Petäjävesi, και οι εκδρομές στις απέραντης φυσικής ομορφιάς λίμνες που περιβάλλουν την πόλη. Κάθε χρόνο διεξάγονται και αρκετές εκδηλώσεις όπως το Arctic and Fabulous Film Festival και το Neste Oil Rally Finland στο πλαίσιο του WRC.

Χρήσιμος σύνδεσμος: https://www.jyvaskyla.fi/en

Κουόπιο (Kuopio)

φοιτητική ζωή στην ΦινλανδίαΕίναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Kallavesi. Χαρακτηριστικό της πόλης είναι τα φαρδιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομοι (rännikatu) που έχουν την προέλευσή τους από τις αντιπυρικές ζώνες του 18ου αιώνα για την προστασία των κυρίως ξύλινων κτηρίων της. Σήμα κατατεθέν είναι ο λόγος Puiju με τον ομώνυμο πύργο, το μουσείο και το θέατρο του Kuopio. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σημαντικές εκδηλώσεις όπως το ANTI – Contemporary Art Festival, Finland Ice Marathon όπως και οι αγώνες του άλματος σκι στο πλαίσιο του παγκόσμιου κυπέλλου.

Χρήσιμος σύνδεσμος: https://vilkku.kuopio.fi/en

Λαπεενράντα (Lappeenranta)

Ιδρύθηκε το 1649 στη λίμνη Saimaa από τη βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας και βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα της χώρας κοντά στη Ρωσία. Εκεί έγινε στις 23 Αυγούστου 1741 η μάχη του Villmanstrand (σουηδική ονομασία της πόλης) στο πλαίσιο του Ρωσοσουηδικού πολέμου του 1741-1743 που κέρδισε η Ρωσία. Στην πόλη υπάρχει και η παλαιότερη ρώσικη εκκλησία στη χώρα.

Χρήσιμος σύνδεσμος: https://www.lappeenranta.fi/en

Αξιοθέατα

φοιτητική ζωή στην ΦινλανδίαΗ Φινλανδία είναι χώρα με πλούσια φυσική ομορφιά, λίμνες, δάση, παγετώνες και πλούσια βιοποικιλότητα. Η επίσκεψη κατά τη διάρκεια των σπουδών σε αυτά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης με πλοίο σε διάφορες λίμνες, διαδρομές με έλκηθρο με ταράνδους ή να γίνεις μάρτυρας του πολικού σέλλας. Επίσης υπάρχει πληθώρα χιονοδρομικών κέντρων που προσφέρονται για σκι και άλλα χειμερινά αθλήματα. Πόλη στο Βορρά με σημαντική τουριστική κίνηση είναι το Ροβανιέμι όπου βρίσκεται το χωριό του Άι Βασίλη. Επίσης θα πρέπει να γνωρίσετε οικισμούς Λαπώνων και τον τρόπο ζωής τους μέχρι σήμερα.

Χρήσιμος σύνδεσμος: Official Travel Guide Of Finland

Δείτε και τον κατάλογο με τα φινλανδικά πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.