Φοιτητική ζωή στη Σύρο

Φοιτητική ζωή στη Σύρο

της Γεωργίας Τριανταφυλλάκη

Μόλις τέσσερις ώρες μακριά από τον Πειραιά, στις Κυκλάδες βρίσκεται η Σύρος. Πρωτεύουσα της Σύρου είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι και πρωτεύουσα του Νομού Κυκλάδων.

Η φοιτητική ζωή στη Σύρο είναι απροσδόκητα όμορφη και όποιος πάει δεν το μετανιώνει ποτέ. Είναι σίγουρα μία μοναδική και ασυνήθιστη φοιτητούπολη που έχει να δώσει τόσα πολλά.

Σχολές

Στο γραφικό νησί των Κυκλάδων βρίσκονται δύο τμήματα: η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού και το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ανήκει στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιδρύθηκε το 2000, ενώ είναι το πρώτο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης στην Ελλάδα.

Δραστηριότητες

Πολλοί απογοητεύονται όταν βγαίνουν τα αποτελέσματα των πανελληνίων και βλέπουν ότι δεν πέρασαν στη μεγαλούπολή που ήθελαν. Ωστόσο, κανένας φοιτητής δεν απογοητεύεται, όταν ζήσει την εμπειρία της συριανής φοιτητικής ζωής. Πρώτα απ’όλα, οι φοιτητές στη Σύρο είναι απόλυτα δραστηριοι και ενεργοί. Γνωστό είναι το “Στο πόδι”, το αυτοδιαχειριζόμενο φοιτητικό κυλικείο. Έτσι, από το πουθενά ξεπηδάνε παρτάκια, πάρτυ στο αμφιθέατρο, βραδιές με μουσική και ποτό που κρατάνε μέχρι και το πρωί. Επίσης, τα “μπουζούκια στο αμφιθέατρο”, τα αυτόδιοργανωμένα μπουζούκια μαζεύουν όλο το φοιτητόκοσμο του νησιού. Σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες που διοργανώνονται σε ετήσια βάση με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ενεργό συμμετοχή μελών του Τμήματος, περιλαμβάνουν:

Η πόλη

ΣύροςΗ Σύρος είναι ένα νησί μαγικό. Τα πολύχρωμα αρχοντικά και ο κοσμοπολίτικος αέρας που κατακλύζει την ατμόσφαιρα εντυπωσιάζουν όποιον φτάνει στο νησί. Η Σύρος είναι γνωστή για τα αξιοθέατα της. Στην πλατεία Μιαούλη βρίσκεται το δημαρχείο της πόλης, που το στολίζουν φοίνικες, το θέατρο Απόλλων που θυμίζει τη σκάλα του Μιλάνου. Φυσικά, είναι και η εντυπωσιακή γειτονιά τα “Βαπόρια”, με τα γραφικά σπίτια. Τέλος, τα “Αστέρια”, μία εξέδρα στο κέντρο της γειτονιάς αυτής, καλεί τον κόσμο για ηλιοθεραπεία και βουτιές.

Άνω Σύρος

Κανείς δεν έμεινε δυσαρεστημένος από την εξόρμηση στην Άνω Σύρο. Τα ελικοειδή του δρομάκια, τα κατάλευκα σπίτια και η θέα μαγεύουν κάθε επισκέπτη. Πρόκειται για έναν οικισμό γεμάτο ταβέρνες με θέα, κρυφά μπαράκια, που προσελκύουν νέους και νέες για ένα υπέροχο βράδυ. Ακόμη, στο πιο ψηλό σημείο του, στέκει ο Καθεδρικός Ναός του Σαν Τζώρτζη.

Παραλίες

ΣύροςΤο νησί είναι γεμάτο παραλίες. Δυτικά του νησιού βρίσκεται το Κίνι. Πρόκειται για ένα ψαροχώρι με όμορφα σημεία για μπάνιο κάτω από το ζεστό ήλιο, αλλά και για θαλασσινές λιχουδιές. Κοντά, υπάρχει η παραλία το Δελφίνι. Από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού είναι ο Γαλησσάς. Μια μέρα αρκεί για να κολυμπήσει κανείς με τις ώρες, να φαει σπιτικό φαγητό στις ταβέρνες, ακόμη και να κάνει θαλάσσια σπορ.

Κόστος ζωής

Αν και νησί, η Σύρος είναι ακόμη προσιτό στους φοιτητές. Τόσο τα ενοίκια όσο και η ίδια η ζωή ανταποκρίνεται στις ανάγκες του φοιτητή. Με άλλα λόγια, ανάλογα με την περιοχή, τα ενοίκια αγγίζουν τα 200-300 ευρώ. Τα ποτά κυμαίνονται ανάμεσα στα 5-6 ευρώ και μπορεί κανείς να βρει πολύ οικονομικές τιμές για μαγειρευτό φαγητό.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!