ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Φοιτητική ζωή στη Ρωσία

της Μυρτώς Μιχαηλίδου

Φοιτητές από όλο τον κόσμο επιλέγουν σήμερα όλο και περισσότερο την Ρωσία για τις σπουδές τους. Πρόκειται για μια χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ανέλθει στην λίστα των πιο δημοφιλών χωρών για σπουδές. Αυτό δε συμβαίνει μόνο λόγω της υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, αλλά, επειδή η φοιτητική της ζωή έχει αρχίσει να συναρπάζει όλο και περισσότερο τους νέους. Σίγουρα η Ρωσία διαφέρει πολύ από την Ελλάδα στον τρόπο ζωής, στις συνήθειες, στην κουλτούρα, ακόμη και στις καιρικές συνθήκες. Αυτό, βέβαια, δεν θα έπρεπε να σταθεί ανασταλτικός παράγοντας στις επιλογές των σπουδών σας. Είναι βέβαιο ότι μια χώρα σαν την Ρωσία θα καταφέρει να σας ενθουσιάσει με τις αμέτρητες επιλογές και δυνατότητες που σας προσφέρει στην φοιτητική σας ζωή. Είτε επιλέξετε την Μόσχα, είτε την Αγία Πετρούπολη, ακόμη και το Τομσκ, είναι σίγουρο πως θα χορτάσετε από ξεχωριστές εμπειρίες.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Μόσχα

Η Μόσχα βρίσκεται ανάμεσα στις 40 καλύτερες πόλεις μεταξύ των φοιτητών, και αυτό είναι απολύτως λογικό καθώς πρόκειται για την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Η Μόσχα αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους θέλουν να γνωρίσουν στο έπακρο την ρωσική κουλτούρα και γενικότερα να βιώσουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής από αυτόν που μπορεί να έχουν συνηθίσει. Η πολιτισμική πρωτεύουσα της Ρωσίας διαθέτει πλήθος μουσείων, μνημείων, γκαλερί και κτιρίων με μια ιδιαίτερη κοσμοπολίτικη αρχιτεκτονική, η οποία θα σας συναρπάσει.
Περπατώντας στους δρόμους της Μόσχας, πολλές φορές θα νιώθετε ότι έχετε κάνει ταξίδι στον χρόνο. Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι ότι γύρω από την Κόκκινη πλατεία οι δρόμοι κυματίζουν προς τα έξω σε μια σειρά ομόκεντρων κύκλων.

Ακόμη και εάν κάποια στιγμή θέλετε να ξεφύγετε από τους πολυσύχναστους δρόμους, υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως μια ζεστή ταβέρνα αγγλικού στυλ ή ακόμη και ένα κομψό γαλλικό μπιστρό, καθώς αμέτρητες είναι και οι επιλογές πιο έντονης ψυχαγωγίας σε κλαμπ υψηλού επιπέδου με ζωντανή μουσική. Τέλος, παρά το υψηλό κόστος στέγασης ισοσταθμίζεται με τα πολύ χαμηλά δίδακτρα και τις φθηνές επιλογές σε φαγητό, ποτό κ.λπ.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Αγία Πετρούπολη

Η Αγία Πετρούπολη, που ιδρύθηκε από τον Πέτρο το Μέγα το 1703 δύο δεκαετίες προτού ιδρύσει το πρώτο πανεπιστήμιο της πόλης, έχει δει πολλές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές – ως πρωτεύουσα της τσαρικής αυτοκρατορίας. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο ευρωπαϊκή πόλη της Ρωσίας, καθώς πολλοί την αποκαλούν ως Βενετία του βορά, ή Παρίσι της Ανατολής. Η Αγία Πετρούπολη έχει το χάρισμα να συνδυάζει το ιστορικό κέντρο (UNESCO) με έναν πιο μοντέρνο χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, η Αγία Πετρούπολη είναι η πρωτεύουσα της όπερας, του μπαλέτου και της λογοτεχνίας. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει πλήθος φημισμένων γκαλερί μοντέρνας τέχνης, θεάτρων και μουσείων. Πρόκειται για μια πόλη για όλα τα γούστα. Όσον αφορά στο κόστος ζωής, συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με την Μόσχα, καθώς οι φοιτητές μπορούν να ζήσουν σε καινούργια εστία πληρώνοντας ακόμη και 15 ευρώ τον μήνα.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Τομσκ

Τέλος, για όσους επιθυμούν να εισχωρήσουν πιο βαθιά στην Ρωσία και είναι λάτρεις του χιονιού, το Τομσκ μοιάζει με ιδανική επιλογή για εσάς. Πρόκειται για μια μικρή πόλη στην καρδιά της Σιβηρίας. Έχει διακριθεί για μια μακρά ιστορία εκπαιδευτικής αριστείας και θεωρείται ηγέτης στην επιστήμη και την τεχνολογία της πληροφορικής. Επιπλέον το 20% του πληθυσμού του Τομσκ αποτελείται από φοιτητές και είναι σίγουρο ότι θα ακούσετε μια μεγάλη ποικιλία γλωσσών που ομιλούνται. Υπάρχουν πολλά μέρη για να εξερευνήσετε, καθώς πέρα από τα εργαστήρια και τις βιβλιοθήκες, η γοητευτική παλιά πόλη με ζωντανές σκηνές τέχνης, μουσική και καφέ και με μια γραφικότητα που θα σας συνεπάρει, είναι εκεί για να σας μαγέψει!

Σχετικά με το κόστος ζωής στη Ρωσία ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών:

 • Γεύμα σε φθηνό εστιατόριο 6,10€
 • Γεύμα σε MacDonald’s3.66 €
 • Νερό (0.33ml) 0.38 €
 • Γάλα (1 λίτρο)0.73 €
 • Τσιγάρα 1.83 €/ πακέτο
 • Εισιτήριο μιας διαδρομής 0.32 €
 • Μηνιαία κάρτα μετακίνησης 23.19 €
 • Βενζίνη (1 λίτρο) 0.55 €
 • Βασικά έξοδα (νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα) για διαμέρισμα 85m²85.85 €/ μήνα
 • Internet (6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL) 5.95 €/ μήνα
 • Γυμναστήριο μηνιαία συνδρομή  26.49 €
 • Ενοικίαση διαμερίσματος:
 • Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) στο κέντρο της πόλης291.77 €/ μήνα
 • Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) μακριά από το κέντρο της πόλης 199.60 €/ μήνα

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!