Φοιτητική ζωή στη Μάλτα

Φοιτητική ζωή στη Μάλτα

Της Μαριάννας Κούρτη

Φοιτητική ζωή στη ΜάλταΑν είσαι έτοιμος να συνεχίσεις τις ακαδημαϊκές σου σπουδές στη Μάλτα, δεν μένει παρά να γνωρίσεις λίγο καλύτερα τον τρόπο ζωής και τις ομορφιές που κρύβει η μικρή αυτή χώρα των 420.000 κατοίκων. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η πρωτεύουσα είναι η Βαλέτα και η Δημοκρατία της Μάλτας – με την επίσημη ονομασία της – αποτελείται από επτά νησιά, από τα οποία κατοικούνται τα εξής τρία: Μάλτα, Γκόζο και Κομίνο. Πρόκειται για μια χώρα με μεσογειακό κλίμα, με αυξημένη δημοτικότητα -ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες- που την καθιστά πόλο έλξης των τουριστών. Η ζωή στη Δημοκρατία της Μάλτας είναι πολλά υποσχόμενη και αξίζει να την ανακαλύψεις.

Φαγητό                                                    

Η μαλτέζικη κουζίνα έχει δεχθεί επιρροές σε μεγάλο βαθμό από την γειτονική Σικελία και είναι βασισμένη στη μεσογειακή διατροφή. Ανάμεσα στα παραδοσιακά πιάτα ξεχωρίζει το «pastizzi», μια σφολιάτα γεμιστή με τυρί ρικότα που πολλές φορές συνοδεύεται από ένα μη οινοπνευματώδες ποτό που ονομάζεται Kinnie. Επίσης, αν σπουδάσεις στη Μάλτα θα μπορέσεις να γευθείς την απόλυτη πίτα ζυμαρικών με το όνομα «timpana», ενώ αν προτιμάς τα ψάρια θα λατρέψεις τη σούπα «Aljotta». Όσο για επιδόρπιο, το «imqaret» (γλυκιά ζύμη με γέμιση από χουρμάδες) αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές.

Φοιτητική ζωή στη Μάλτα: Διαμονή

Οι φοιτητές που σπουδάζουν στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Μάλτας έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν στα καταλύματα που παρέχει το πανεπιστήμιο, στη μικρή πόλη Lija. Βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από το κύριο campus του πανεπιστημίου και υπάρχει συγκοινωνία που το συνδέει κατευθείαν με το πανεπιστήμιο. Διαφορετικά, μπορείς να νοικιάσεις ένα διαμέρισμα ή να φιλοξενηθείς από ντόπια οικογένεια. Πάντως σε κάθε περίπτωση μπορείς να απευθυνθείς στο τμήμα διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα στο γραφείο υποστήριξης των φοιτητών, όπου θα σε διαφωτίσουν στα θέματα που σε απασχολούν, δίνοντας σου την καλύτερη λύση.

Βαλέτα

Φοιτητική ζωή στη ΜάλταΗ Βαλέτα αποτελεί πρότυπο αρχιτεκτονικής και αυτό γίνεται γρήγορα αντιληπτό αν παρατηρήσεις τα κτίρια σε στυλ μπαρόκ και τα στενά δρομάκια της. Άλλωστε, πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που χτίστηκε με σχέδιο πάνω σε ένα στενό ακρωτήρι, πλαισιωμένη από δυο φυσικά λιμάνια. Η πρωτεύουσα Βαλέτα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και σπουδάζοντας εκεί δεν πρέπει να παραλήψεις να επισκεφθείς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη (1573-1578) με την περίτεχνη διακόσμηση σε μπαρόκ στυλ και τον μοναδικό πίνακα «Ο Αποκεφαλισμός του Ιωάννη του Βαπτιστή» από τον Καραβάτζιο. Ακόμη, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που χτίστηκε από τον Gerolamo Cassar δεσπόζει στην πρωτεύουσα και σήμερα στεγάζεται η κατοικία του Προέδρου της Μάλτας και το Κοινοβούλιο. Όσον αφορά τα μουσεία, οργάνωσε μια επίσκεψη στο Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης που φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή προϊστορικών αντικειμένων και στο Πολεμικό Μουσείο στο κάστρο St. Elmo που θα θαυμάσεις κοστούμια εποχής.

Μεδίνα

Φοιτητική ζωή στη ΜάλταΨευδώνυμό της είναι «η σιωπηλή πόλη» και αποτελεί την παλιά πρωτεύουσα της Μάλτας. Η Μεδίνα (Mdina) βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και δεν έχει αλλοιωθεί από το πλήθος τουριστών που συρρέει εκεί, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την γραφικότητα της. Το ομορφότερο αξιοθέατο είναι οι κατοικίες των Ιπποτών, εντυπωσιακά κτίσματα με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Τέλος, μια επίσκεψη είναι απαραίτητη στον καθεδρικό ναό της Μόστα και στο Palazzo de Vilhena, τη θερινή κατοικία του Μεγάλου Μαγίστρου.

Γκόζο και Κομίνο

Φοιτητική ζωή στη ΜάλταΣτο Γκόζο -το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μάλτας- βρίσκεται η Ggantija (The Giant’s Tower), ο μεγαλύτερος προϊστορικός ναός ολόκληρης της ανθρωπότητας αλλά και η περίφημη σπηλιά της Καλυψούς, όπου σύμφωνα με την μυθολογία η νύμφη Καλυψώ έζησε για επτά χρόνια με τον αγαπημένο της Οδυσσέα. Το νησάκι Κομίνο αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο ηρεμίας και χαλάρωσης που σου δίνει την δυνατότητα απομόνωσης, αν σκεφτείς ότι οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγότεροι από δέκα! Δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα και είναι αγαπημένος προορισμός για τους windsurfers και τους δύτες.

Δείτε επίσης τα πανεπιστήμια της Μάλτας που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ.