Φοιτητική ζωή στη Βουλγαρία

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Σόφια

Δεν χρειάζεται να επισημανθεί ότι η Σόφια (το παλιότερο όνομά της ήταν Σερδική) είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Εκεί εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά οι Θράκες πριν από τον 7ο αι. π.Χ., καθώς υπήρχαν πηγές μεταλλικού νερού. Επίσης βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, καθώς είναι κοντά σε αρκετές πρωτεύουσες (Αθήνα, Άγκυρα, Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνα, Σαράγιεβο, Τίρανα). Προσφέρει πολλές δυνατότητες ειδικά για τους λάτρεις στο σκι, καθώς βρίσκεται στις χαμηλότερες κορυφές του όρους Βίτοσα. Γενικά η Σόφια έχει χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα (κατά μέσο όρο -1 τον Γενάρη), γεγονός που σημαίνει ότι είναι καλό να επενδύσετε στη θέρμανση!

φοιτητική ζωή στη ΒουλγαρίαΗ Σόφια πραγματικά έχει πολλά αξιοθέατα λόγω της πλούσιας ιστορίας της, αλλά επειδή το θέμα μας είναι οι φοιτητουπόλεις δεν πρέπει να παραληφθεί το προάστιο των φοιτητών, το studentski grad. Δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του ’60, και ζουν εκεί πάνω από 25000 φοιτητές, με πολύ χαμηλά ενοίκια. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στις εστίες μένουν φοιτητές από διάφορες σχολές και δεν υπάγονται αποκλειστικά σε κάποιο Πανεπιστήμιο. Εκεί βρίσκονται και τα μεγαλύτερα νυχτερινά μαγαζιά της πρωτεύουσας που καλύπτουν όλα τα γούστα, και φυσικά η διασκέδαση κρατά τουλάχιστον μέχρι τις 6 το πρωί. Για τους ξενύχτηδες υπάρχουν εστιατόρια που λειτουργούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία προσφέρουν πλούσιο πρωινό.

Οι φοιτητές που σπουδάζουν σε τομείς που έχουν σχέση με τη Μεσαιωνική ιστορία θα βρουν στη Σόφια το στοιχείο τους, καθώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες εκκλησίες, όπως η Σβέτα της Σόφιας και η εκκλησία του Αλεξάνδρου Νέβσκι, η οποία χτίστηκε στη μνήμη των 200000 Ρώσων, Ουκρανών, Λευκορώσων και Βουλγάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878. Άλλες πλευρές της πολιτιστικής ζωής αποκαλύπτονται μέσα από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας, την Εθνική Βιβλιοθήκη «Άγ. Κύριλλος και Μεθόδιος»,  το Εθνικό Θέατρο Ιβάν Βαζόφ, το στάδιο Βασίλ Λέφσκι, τον ιππικό όμιλο «Χαν Ασπαρούχ» για τους λάτρεις της ιππασίας, και αυτά είναι μόνο ένα δείγμα.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Σόφια: Οδηγός επιβίωσης

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Σόφια

Εμπειρίες φοιτητών στη Σόφια

Φοιτητική ζωή και σπουδές στο International University College, Bulgaria

Σας ευχόμαστε καλή τύχη και να έχετε την ευκαιρία να ζήσετε έντονη και αξέχαστη φοιτητική ζωή στη Σόφια.

Πλόβντιβ

Το Πλόβντιβ αντιστοιχεί στην αρχαία Φιλιππούπολη, ή το Trimontium (Τρίλοφο) των Ρωμαϊκών χρόνων. Έχει γύρω στους 350000 κατοίκους, και γενικά είναι πιο ήσυχη πόλη σε σχέση με τη Σόφια, γεγονός που δίνει πολλές ευκαιρίες για βόλτες. Η πόλη αυτή είναι χτισμένη γύρω από 7 λόφους, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα (κατά μέσο όρο +1ο C τον Γενάρη). Έχει ιστορία ήδη από το 4000 π. Χ. περίπου, και φυσικά οι Θράκες έμειναν εκεί για πολλούς αιώνες. Όταν ηττήθηκαν όμως από τους Ρωμαίους έχασαν την ανεξαρτησία τους. Επίσης, υπήρξε πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμυλίας, της αυτόνομης περιοχής που βρισκόταν υπό Οθωμανική κυριαρχία, μέχρι την επανένωσή της με την υπόλοιπη Βουλγαρία, γεγονός που συνετέλεσε στην κατασκευή κτηρίων που την αναδεικνύουν. Από το Πλόβντιβ, μάλιστα, είναι δυνατόν να δει κανείς την οροσειρά της Ροδόπης!

Χαρακτηριστικότατα αξιοθέατα είναι το Ρωμαϊκό θέατρο, όπου γίνονται ακόμα και στη σύγχρονη εποχή παραστάσεις και τα ερείπια της Ευμολπιάδας, μάρτυρες της εγκατάστασης των Θρακών. Τα μοναστήρια επίσης είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος, και φυσικά αξίζει να γνωρίσει κανείς την παλιά πόλη, κάτω από την οποία το προάστιο Kapana, κοντά στα Πανεπιστήμια, έχει ιδιαίτερα μποέμ καφετέριες και μπαρ. Το Πλόβντιβ μάλιστα φημίζεται για τα κρασιά του, οπότε μη χάσετε την ευκαιρία να δείτε πώς παράγονται και να τα δοκιμάσετε.φοιτητική ζωή στη Βουλγαρία

Λόγω της συμβολής της πόλης στη Βουλγαρική Αναγέννηση υπάρχει ιδιαίτερη πολιτιστική ζωή, όπως το θέατρο του Πλόβντιβ και τα στάδια όπως το Stadion Botev ή το Lokomotiv (ο αθλητισμός στο Πλόβντιβ αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής της πόλης), καθώς υπάρχουν αρκετές ακαδημίες τεχνών και αθλητικής εκπαίδευσης. Χάρη στις σιδηροδρομικές γραμμές μπορείτε να ταξιδέψετε σε πόλεις όπως η Βουδαπέστη!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Πλόβντιβ: Οδηγός επιβίωσης

Πολιτιστικά δρώμενα στο Πλόβντιβ

Εμπειρίες φοιτητών στη Σόφια και στο Πλόβντιβ

Σας ευχόμαστε να έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό στο Πλόβντιβ!

Δείτε εδώ και τα πανεπιστήμια της Βουλγαρίας που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα από το ΔΟΑΤΑΠ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.