Βοσνία Ερζεγοβίνη

Φοιτητική ζωή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

της Χριστίνας Τριανταφύλλου

Η Βοσνία είναι μία χώρα που βρίσκεται στα Βαλκάνια και, πιο συγκεκριμένα, στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Χαρακτηρίζεται από υπέροχα ορεινά μέρη με καταπράσινα δάση και όμορφες παραλίες. Η χώρα έχει καταφέρει να δημιουργήσει υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης και ζωής που την καθιστά μία από τις πιο σημαντικές επιλογές των σπουδαστών στην Ευρώπη. Σίγουρο είναι πως η φοιτητική ζωή εκεί θα σου μείνει αξέχαστη!

Γιατί σπουδές στη Βοσνία;

Οι σπουδές στη Βοσνία συνδέονται με μία ευκαιρία για ανακάλυψη νέων πολιτισμών και τοποθεσιών. Μπορείς να βρεις τοποθεσίες που το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν έχει προλάβει να εξερευνήσει σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτηριστικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία έχουν σύγχρονο στοιχείο και ενεργό ρόλο στην ακαδημαϊκή κοινότητα ανά τον κόσμο. Η ευχάριστη εμπειρία των σπουδαστών αποτυπώνεται μάλιστα και στην επιτυχή απασχόλησή τους στον τομέα των σπουδών τους. Πρόκειται για ένα στοιχείο που ενισχύει την αξιοπιστία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και την αποτελεσματικότητα του τρόπου διδασκαλίας. Ακόμη και αν η χώρα δεν είναι συνυφασμένη με την ραγδαία ανάπτυξη, προσφέρει γόνιμο έδαφος για δημιουργία και καινοτομία.

Όσον αφορά τη γλώσσα, μπορεί κανείς να σπουδάσει είτε στις επίσημες γλώσσες της χώρας, δηλαδή στα κροατικά, τα σερβικά και τα βοσνιακά, είτε στα αγγλικά. Η συνεχής εξέλιξη του εκπαιδευτικού της συστήματος την καθιστά την ιδανικότερη επιλογή για τους υποψηφίους που θέλουν να εξασφαλίσουν ένα ανταγωνιστικό πτυχίο, ενώ ζουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον.

Διασκέδαση και ψυχαγωγία

Σε αυτή τη χώρα μπορεί να συναντήσει κανείς παραδοσιακά, αλλά και μοντέρνα στοιχεία. Η Βοσνία, και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά της, το Σαράγεβο, αποτελούν σημείο συνάντησης για πολλούς πολιτισμούς, καθώς υπάρχουν πάνω από 400.000 κάτοικοι με διαφορετικές θρησκείες, ήθη και έθιμα.

Αυτό που σίγουρα χρειάζεται να δοκιμάσει κανείς είναι το φαγητό. Μπορεί κανείς να γευτεί την Μεσογειακή κουζίνα, αλλά και παραδοσιακά φαγητά, όπως το japrak. Μάλιστα τα πιο γνωστά φαγητά μεταξύ των φοιτητών της Βοσνίας είναι τα burek, corba και sataras.

Το ποιοτικό φαγητό έρχεται να συνδυαστεί με τα υπέροχα αξιοθέατα και μουσεία της χώρας. Μερικά από τα πιο αξιόλογα σημεία είναι το Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας και το Sarajevski Tunel Museum.

Κόστος ζωής

Σχετικά με το κόστος ζωής στη Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι αρκετά οικονομικό, αν το συγκρίνει κανείς με άλλες χώρες της Ευρώπης. Παρακάτω μπορεί να αναζητήσει κανείς το μέσο κόστος των κυριότερων αγαθών και υπηρεσιών της χώρας:

 • Γεύμα σε ένα φθηνό εστιατόριο: 3,58  ευρώ
 • Γεύμα για δύο άτομα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας: 20,47 ευρώ
 • Γάλα: 0,71 ευρώ / 1 lt
 • Νερό: 0,55 ευρώ / 1,5 lt
 • Φρούτα: 0,93-1,21 ευρώ / κιλό
 • Λαχανικά: 0,57-1,08  ευρώ / κιλό
 • Εισιτήριο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μιας διαδρομής: 0,92 ευρώ
 • Μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών: 27,12 ευρώ
 • Βενζίνη: 1,16 ευρώ / lt
 • Βασικά έξοδα (θέρμανση, νερό, ηλεκτροδότηση) για διαμέρισμα 85 τ.μ.: 137,33 ευρώ
 • Συνδρομή ίντερνετ (60 Mbps, Unlimited data, Cable/ADSL): 21,43 ευρώ
 • Εισιτήριο για κινηματογράφο: 3,58 ευρώ

Δείτε και το άρθρο μας για τα Μεταπτυχιακά στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!