Φοιτητική ζωή στη Βαρσοβία

Της Ντένιας Μπιλιράκη

φοιτητική ζωή στη ΒρασοβίαΠολλοί είναι οι λόγοι που η Βαρσοβία, η πρωτεύουσα της Πολωνίας, θεωρείται μία από τις ιδανικές πόλεις για φοιτητές. Οι λόγοι αυτοί συνοψίζονται στην ιδιαίτερη τοποθεσία της, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος διαβίωσης αλλά και το υψηλό επίπεδο σπουδών. Αρχικά, η Βαρσοβία βρίσκεται στη μέση της Ευρώπης κάνοντας πολύ εύκολη τη μετακίνηση των φοιτητών σε άλλες πόλεις της Πολωνίας όπως την Κρακοβία αλλά και σε πόλεις όπως η Πράγα, η Μπρατισλάβα και το Βερολίνο. Επιπλέον, το κόστος διαβίωσης στη συγκεκριμένη πόλη είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ ευρώ και zloty (εθνικό νόμισμα της Πολωνίας) είναι πολύ καλή καθώς 1 ευρώ αντιστοιχεί σε 4,30 zloty. Όπως γίνεται αντιληπτό, τόσο το ενοίκιο όσο και τα καθημερινά έξοδα ενός φοιτητή που σπουδάζει στη Βαρσοβία είναι πολύ λιγότερα από όσα θα ξόδευε ένας φοιτητής που θα σπούδαζε σε πόλεις της Βόρειας Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα μουσεία, τα φαγητά (είτε σε παραδοσιακά πολωνικά εστιατόρια είτε σε εστιατόρια από όλο τον κόσμο) αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ακόμη, στη Βαρσοβία 1 στους έξι κατοίκους είναι φοιτητής, πολύ μεγάλο ποσοστό για μια πόλη με μόλις 1.700.000 κατοίκους. Στην Πολωνία υπάρχουν πολλά πανεπιστήμια με γνωστότερο και μεγαλύτερο το University of Warsaw, το οποίο διαθέτει 20 Σχολές με επιστημονικά πεδία από οικονομικά μέχρι αρχαιολογία και από διεθνείς σχέσεις μέχρι ψυχολογία. φοιτητική ζωή στη ΒαρσοβίαΈτσι, πάνω 54.000 φοιτητές από όλο τον κόσμο μένουν στη Βαρσοβία και  συναναστρέφονται καθημερινά εντός και εκτός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Τα Αγγλικά αποτελούν το κοινό στοιχείο των φοιτητών και τα οποία γνωρίζουν όλοι στη Βαρσοβία ώστε η επικοινωνία μεταξύ φοιτητών και μόνιμων κατοίκων να γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Τέλος, ο καιρός αποτελεί έναν ακόμη λόγο που θα σε ωθήσει να σπουδάσεις στη Βαρσοβία καθώς χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια.

Επιπλέον, είναι αλήθεια πως στη Βαρσοβία δε θα βαρεθείς ποτέ. Αν σου αρέσει να ανακαλύπτεις την ιστορία των πόλεων που επισκέπτεσαι ή ζεις και θες να εξερευνήσεις τα μουσεία και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, δεν έχεις παρά να οργανώσεις τις επισκέψεις σου στο καθένα από αυτά. Εδώ θα βρεις όλους τους χώρους που αξίζει να περάσεις μια βόλτα. Αν όμως δεν είσαι λάτρης της ιστορίας και θέλεις κάτι με περισσότερο κόσμο και πιο ζωντανό, η Βαρσοβία δε θα σε απογοητεύσει. Πολιτιστικά δρώμενα λαμβάνουν χώρα καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με πολλούς τραγουδιστές και καλλιτέχνες να επισκέπτονται την Πολωνία.

Τέλος, για εκείνους που αποζητούν την ξέφρενη ζωή και το ατελείωτο clubbing, η Βαρσοβία είναι μια καθαρά φοιτητική πόλη που δε θα μπορούσε να μην το έχει προβλέψει και αυτό. Λόγω της μεγάλης λίστας με μπαρ και μέρη για να απολαύσει κανείς ένα ποτό το βράδυ, η Βαρσοβία έχει καταφέρει να αποτελεί κορυφαίο προορισμό για νυχτερινή ζωή στην Ευρώπη.

Συμβουλευτείτε τις κριτικές σπουδαστών από διάφορα Πανεπιστήμια της Βαρσοβίας και δείτε για ποιο λόγο αξίζει να σπουδάσετε στη συγκεκριμένη πόλη σύμφωνα με τις εμπειρίες φοιτητών από όλο τον κόσμο.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φοιτητική ζωή στις ευρωπαϊκές πόλεις.