Φοιτητική ζωή στην Κροατία

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Ζάγκρεμπ

φοιτητική ζωή στην ΚροατίαΤο Ζάγκρεμπ είναι η πρωτεύουσα της Κροατίας και βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας, γεγονός που σημαίνει ότι το κλίμα είναι ηπειρωτικό: το χειμώνα οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν κάτω από το μηδέν τις βραδινές ώρες, ενώ το καλοκαίρι σπάνια ξεπερνούν τους 25 βαθμούς και οι βροχές είναι συχνές τον Ιούνιο. Η πόλη χωρίζεται σε τμήματα, την άνω πόλη (Gornji grad), που μοιάζει ξεχασμένη στο Μεσαίωνα και τα μνημεία της είναι ιδιαίτερα προσεκτικά συντηρημένα. Παρά το γενικά παραδοσιακό ύφος της πόλης, στο μπαρόκ παλάτι Κούλμερ βρίσκεται το Museum of Broken Relationships (ναι, καλά διαβάσατε), όπου αποτυπώνονται ιστορίες αγάπης με τραγική κατάληξη από τους χώρους της ιστορίας και της τέχνης. Εκεί βρίσκεται η Κροατική Βουλή και η οδός Tkalčićeva που φημίζεται για τις γραφικές καφετέριές της. Θα παρατηρήσετε ότι υπάρχουν και πολλοί νερόμυλοι.

Η διασκέδαση κατά το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται στην κάτω πόλη, το Donji Grad. Φημίζεται για το Πράσινο Πέταλο, όπου βρίσκονται πάρκα που κυκλώνουν την πόλη. Τα περισσότερα μουσεία βρίσκονται κοντά στα πάρκα, όπως και οι καφετέριες. Το Κροατικό Εθνικό Θέατρο, χτισμένο τον 19ο αι. σε νεομπαρόκ στυλ, αποτελεί κέντρο της πολιτιστικής ζωής της Κροατίας. Στη Νέα Πόλη, το Novi Zagreb, βρίσκονται ψηλά κτίρια, πολυκατοικίες και εταιρίες. Αν είστε ποδοσφαιρόφιλοι ή οπαδοί του μπάσκετ, μην ξεχάσετε να υποστηρίξετε τις τοπικές ομάδες! Αν αγαπάτε τα ταξίδια, το Ζάγκρεμπ βρίσκεται κοντά σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, οπότε εκμεταλλευτείτε τα φτηνά αεροπορικά εισιτήρια για να πάτε Μόναχο, Βιέννη, Βουδαπέστη, και αυτά δεν είναι παρά μερικά παραδείγματα!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Λίστα με τα μουσεία του Ζάγκρεμπ

Εκδηλώσεις του Κροατικού Εθνικού Θεάτρου

Πολιτιστικά δρώμενα στο Ζάγκρεμπ

Φοιτητική εμπειρία από τις σπουδές στο Ζάγκρεμπ

Η εμπειρία από τις σπουδές στην Κροατία

Σας ευχόμαστε, φυσικά, να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε την ιδιαίτερη αυτή πρωτεύουσα, με τα όμορφα μουσεία της!

Σπλιτ

φοιτητική ζωή στην ΚροατίαΤο Σπλιτ (Spalato στα Ιταλικά) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κροατίας, και βρίσκεται στις Δαλματικές ακτές, με θέα προς την Αδριατική. Λόγω της θέσης του Σπλιτ, το κλίμα είναι μεσογειακό/υποτροπικό. Αυτό σημαίνει ότι τα καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα ξηρά και ζεστά, με πολύ έντονη ηλιοφάνεια σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν υπό το μηδέν.

Χαρακτηριστικότατο αξιοθέατο του Σπλιτ είναι το παλάτι του Διοκλητιανού, Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο χρησιμοποίησε ως ησυχαστήριό του αφότου απομακρύνθηκε από την ταραχώδη πολιτική σκηνή. Ας σημειωθεί, όμως, ότι κατά κύριο λόγο σώζονται ερείπια από το ανάκτορο αυτό, ενώ έχουν χτιστεί γύρω από αυτά οι χώροι διασκέδασης και όλα τα στοιχεία που αποτελούν την καρδιά της πόλης. Η πόλη μάλιστα αποτελείται από πύλες που φέρουν το όνομα ενός μετάλλου: η Χάλκινη Πύλη οδηγεί στη θάλασσα, η Χρυσή Πύλη βρίσκεται στα βόρεια όπου λέγεται ότι ζούσαν οι υπηρέτες, ενώ η Σιδηρά και η Αργυρή Πύλη βρίσκονται στα δυτικά και τα ανατολικά αντίστοιχα. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι ανάμεσα στις πύλες, οι οποίοι οδηγούν σε διάφορα σημεία ενδιαφέροντος.

Από πλευράς διασκέδασης, το Σπλιτ έχει εστιατόρια που ικανοποιούν ακόμα και τους πιο επιλεκτικούς ουρανίσκους, με μεσογειακή, δαλματική και διεθνή κουζίνα. Πολλά νυχτερινά μαγαζιά γίνονται υπαίθρια το καλοκαίρι, βλέπουν προς τη θάλασσα και καλύπτουν όλα τα γούστα και τις ηλικίες, οπότε σίγουρα θα βρείτε στο Σπλιτ αυτό που σας αρέσει.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Πολιτιστικά δρώμενα στο Σπλιτ

Επίσημη σελίδα για το Παλάτι του Διοκλητιανού, για όσους είστε σαν εμένα και θέλετε πολύ να μάθετε τα πάντα και να το επισκεφτείτε

Αξιοθέατα στο Σπλιτ

Φοιτητικές εμπειρίες από το Πανεπιστήμιο του Σπλιτ. Η εύρεση βίντεο ήταν δύσκολη, λόγω της σύγχυσης των μηχανών αναζήτησης μεταξύ Σπλιτ και του ανάλογου ρήματος της Αγγλικής… και όμως το Σπλιτ είχε γραφεί με το αρχικό γράμμα κεφαλαίο!

Σας ευχόμαστε να απολαύσετε τον μοναδικό συνδυασμό Αδριατικής, Δαλματικής και Μεσογειακής αύρας στο Σπλιτ!

Επίσης, δείτε τα πανεπιστήμια της Κροατίας που αναγνωρίζονται από το ΔΟΑΤΑΠ.