Φοιτητική ζωή στην Ιταλία

της Γεωργίας Μυστριώτη

Πριν αναλυθούν οι δύο κορυφαίες φοιτητουπόλεις στην Ιταλία, Ρώμη και Μπολόνια, πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η επιλογή, καθώς υπάρχουν τόσες φοιτητουπόλεις με πολλά αξιοθέατα, όπως το Μιλάνο, η Βενετία, το Τορίνο, η Πάδοβα ή η Νάπολη. Γενικά, όπου και αν σπουδάσετε στην Ιταλία, η φοιτητική ζωή είναι ιδιαίτερα έντονη και σας περιμένει να την ανακαλύψετε!

Ρώμη

Η Ρώμη είναι όχι μόνο η πρωτεύουσα της Ιταλίας, αλλά και μια ιδιαίτερα ζωηρή φοιτητούπολη, λόγω των πολυάριθμων Πανεπιστημίων της και των μνημείων. Βρέχεται από τον ποταμό Τίβερη, και παραμένει ισχυρότατη πόλη από πριν το 753 π.Χ., το συμβατικό έτος ίδρυσής της, με αποτέλεσμα να έχει δικαιωματΦοιτητική ζωή στην Ιταλίαικά τον τίτλο «Αιώνια Πόλη». Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σταδιακά περιήλθε υπό Παπικό καθεστώς και αναδύθηκε ως σημαντικό κέντρο της Αναγέννησης.

Όσο σπουδάζετε στη Ρώμη, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε μερικά από τα γνωστότερα μνημεία της: το Πάνθεον, το Κολοσσαίο, τη Φοντάνα ντι Τρέβι, τις Κατακόμβες, να πιείτε καφέ στη Via Veneto, και να επισκεφτείτε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ώστε να θαυμάσετε τους πίνακες ζωγράφων όπως του Καραβάτζιο. Επίσης υπάρχουν και ομιλούντα αγάλματα στη Ρώμη, όπως το άγαλμα του Pasquino, όπου οι πολίτες της Ρώμης εκφράζουν  τη σάτιρά τους για τα κακώς κείμενα χαράσσοντας ή κολλώντας τα σχόλιά τους στη βάση του αγάλματος!

Εκτός από την τεράστια ιστορία της, η Ρώμη έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη πολιτιστική ζωή. Εκεί θα βρείτε πολλά θέατρα (όπως το Teatro dell’ Opera di Roma), ο κινηματογράφος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος με το στούντιο Cinecitta να έχει αποτελέσει τη βασικότερη γεννήτρια πολλών σπουδαίων ταινιών του Ιταλικού σινεμά, ενώ φημίζεται και για τη μόδα, με οίκους όπως ο Bulgari ή ο Armani να εδρεύουν εκεί. Όσο για τη μουσική, οι λάτρεις της κλασικής μουσικής πραγματικά θα νιώσουν πως είναι στο στοιχείο τους, ενώ και ο αθλητισμός είναι σε ιδιαίτερη έξαρση, με ομάδες όπως η Roma και η Lazio.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τη φοιτητική ζωή στη Ρώμη

Η Ρώμη έχει πάρα πολλές επιλογές για τις παρορμήσεις του ανήσυχου πνεύματος των φοιτητών. Για αυτό το λόγο, σας ευχόμαστε να έχετε την ευκαιρία να την εξερευνήσετε όσο πιο πολύ μπορείτε, γιατί πραγματικά είναι συναρπαστική!

Μπολόνια

Φοιτητική ζωή στην ΙταλίαΗ Μπολόνια είναι έδρα του (πιθανόν) αρχαιότερου Πανεπιστημίου στον κόσμο, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλη ιστορία ως φοιτητούπολη! Φημίζεται για τις 12 μεσαιωνικές πύλες της και υπήρξε προπύργιο της μάχης απέναντι στο φασισμό. Ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανέπτυξε τη βιομηχανία της, από όπου προκύπτουν αυτοκίνητα όπως τα Lamborghini και τα Maserati και μηχανές όπως οι Ducati. Οι φοιτητές που σκέφτονται να ασχοληθούν με βιομηχανικούς τομείς θα βρουν στην Μπολόνια πολλές ευκαιρίες απασχόλησης.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στην Μπολόνια αξίζει να δείτε το Archiginnasio, όπου βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, έναν από τους παλαιότερους βοτανικούς κήπους, το μνημείο των Δύο Πύργων, τις αγορές και τις βασιλικές. Η πόλη, όντας κέντρο των πνευματικών εξελίξεων κατά την Αναγέννηση, με το Δάντη και τον Πετράρχη να είναι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου, έχει πολλά στοιχεία από τη Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική και το μπαρόκ.

Από πλευράς πολιτιστικής ζωής, η Μπολόνια διαθέτει πολλά φεστιβάλ για όλα τα γούστα, ένα σημαντικό δίκτυο θεάτρων, κουζίνα που ικανοποιεί τους εραστές της γαστρονομίας (ναι, η γνωστή σάλτσα με τον κιμά στα μακαρόνια λέγεται bolognaise), ιδιαίτερη αγάπη για το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι, ενώ αποτελεί και σπίτι για πολλούς διανοητές, όπως ο Umberto Eco.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι για τη φοιτητική ζωή στην Μπολόνια

Φυσικά σας ευχόμαστε να έχετε την ευκαιρία να ζήσετε στην αρχαιότερη φοιτητούπολη!

Δείτε και το άρθρο μας για τα μεταπτυχιακά στην Ιταλία!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!