Φοιτητική ζωή στην Ισπανία

της Νάντιας Μορφωνιού

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία: Ποιότητα σπουδών και διασκέδαση

Αν επιχειρούσαμε να εισβάλουμε στο μυαλό ενός μέσου φοιτητή και να αναζητήσουμε τους δυο παράγοντες που καθιστούν γι’ αυτόν ιδανική τη φοιτητική ζωή, αναμφισβήτητα θα συναντούσαμε τους εξής: την ποιότητα σπουδών και την παράλληλη διασκέδαση. Δίνοντας σάρκα σε αυτά τα δυο στοιχεία και προσπαθώντας να τα τοποθετήσουμε στο χάρτη, μια χώρα μας έρχεται μόνο στο μυαλό: η Ισπανία. Δεν είναι τυχαίο το ότι η χώρα συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 70.000 φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή της Ευρώπης ως πρώτη χώρα επιλογής για διεθνείς σπουδές. Το Universidad Autónoma της Μαδρίτης και το Universitat Autónoma της Βαρκελώνης βρίσκονται σε αρκετά ψηλές θέσεις στο QS World University Rankings. Ποια είναι, όμως, τα χαρακτηριστικά που κάνουν την φοιτητική ζωή στην Ισπανία τόσο ιδιαίτερη ώστε να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων;

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία Jaen

Η πανεπιστημιακή οργάνωση της Ισπανίας είναι μια από τις πιο αξιόλογες, δίνοντας ένα αρκετά υψηλό επίπεδο στις πανεπιστημιακές σπουδές, καθιστώντας τα διεθνή προγράμματα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά με αυτά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Η Ισπανία διαθέτει πολλά ιστορικά αλλά και διεθνώς αναγνωρισμένα πανεπιστήμια με σύγχρονες και αξιόλογες μεθόδους διδασκαλίας. Τα μαθήματα για τους αλλοδαπούς προσφέρονται στα Αγγλικά ή στα Ισπανικά, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ έχει ζητηθεί η παρακολούθηση μαθημάτων στα αγγλικά, αυτά παραδίδονται στα ισπανικά (λόγω έλλειψης πόρων), αλλά παρόλα αυτά το εκπαιδευτικό υλικό και η εξέταση διατίθενται στα αγγλικά. Είναι αυτονόητο πως η εκμάθηση της ισπανικής γλώσσας, ως της δεύτερης πιο ομιλούμενης γλώσσας στον κόσμο, δίνει ένα πολύ ισχυρό εφόδιο στους σπουδαστές, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελές και ανταγωνιστικό στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο και τα πανεπιστήμια προσφέρουν εντατικά και τις περισσότερες φορές δωρεάν πιστοποιημένα προγράμματα εκμάθησης ισπανικών παράλληλα με τις τρέχουσες σπουδές.

Φοιτηική ζωή στην Ισπανία university jaen andalucia

Αρχικά, θα ήταν σωστό να γίνει μια διάκριση μεταξύ των ευρύτερων περιοχών που συνθέτουν ένα ενιαίο κράτος. Η Ισπανία χωρίζεται σε 17 αυτόνομες περιφέρειες, κάθε μία από τις οποίες έχει το δικό της χαρακτήρα– κάποιες φορές τελείως διαφορετικό από τις υπόλοιπες, διαμορφωμένο κυρίως από το ιστορικό της υπόβαθρο – και, σε ορισμένες, ακόμα και διαφορετική γλώσσα. Είναι σύνηθες να εντοπίζονται χαοτικές διαφορές μεταξύ βορρά και νότου, με το βιοτικό επίπεδο και τις τιμές να ακολουθούν ανοδική πορεία όσο πιο βόρεια κινείται κανείς και τη γλώσσα να μεταβάλλεται. Το 99% των ισπανών μιλούν την επίσημη γλώσσα της χώρας, δηλαδή τα καστεγιάνικα, προσθέτοντας το χρώμα της εκάστοτε τοπικής διαλέκτου. Επομένως, αρκεί για έναν αλλοδαπό φοιτητή να μιλάει τα ισπανικά castellano προκειμένου να αντεπεξέλθει στις γλωσσικές απαιτήσεις των σπουδών του και της καθημερινής ζωής.

Ανδαλουσία

Η Ανδαλουσία αναδείχθηκε το 2014 ως το καλύτερο μέρος του κόσμου για μια ευτυχισμένη ζωή, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph. Kαι όχι άδικα. Ο νότος, με έντονο το στίγμα των αράβων και τα αξιοθαύμαστα μαυριτανικά κατάλοιπα, με την ολοζώντανη ισπανική παράδοση να κάνει αισθητή την παρουσία της σε κάθε γωνιά της πόλης, με τη μαγεία των συνεχώς εναλλασσόμενων τοπίων που γοητεύουν τον επισκέπτη, με τη θέρμη των ντόπιων και το μεσογειακό κλίμα του, καθώς και με τα αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τις φοιτητικές οργανώσεις, παρουσιάζεται ως ιδανική ευκαιρία για ένα φοιτητή που θέλει να συνδυάσει τις σπουδές του με μια lowbudget φοιτητική ζωή γεμάτη εμπειρίες και διασκέδαση.

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία univ jaen andalucia

Όσον αφορά τη στέγαση, υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης δωματίου σε εστία ανάλογα με τους κανονισμούς του κάθε πανεπιστημίου αλλά και στα εκάστοτε ιδιωτικά κολλέγια, τα οποία προσφέρουν διαμονή σε όχι και τόσο χαμηλές τιμές (ενδεικτικά η τιμή μπορεί να κυμανθεί από 300 έως 500 ευρώ). Η πλέον οικονομική λύση είναι η επιλογή της συγκατοίκησης, κατά προτίμηση με αλλοεθνείς φοιτητές, για ταχύτερη δικτύωση και την επαφή με περισσότερες πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Συνήθως τα σπίτια είναι αρκετά ευρύχωρα με δυνατότητα στέγασης κατά μέσο όρο 4 ατόμων και οικονομικές τιμές (περίπου 150 ως 250 ευρώ το άτομο με τα πάγια έξοδα).

Τόσο οι φοιτητουπόλεις, όσο και οι φοιτητικές οργανώσεις, και κυρίως αυτές του Erasmus (η πιο γνωστή είναι το ESN), έχουν ως κέντρο της οικονομικής και πολιτιστικής τους οργάνωσης τους αλλοδαπούς φοιτητές που κατακλύζουν κάθε εξάμηνο τα πανεπιστήμια.

Ο θεσμός buddy system είναι ο πλέον ανερχόμενος στο πρόγραμμα erasmus+. Πρόκειται για μια αίτηση την οποία οι ίδιοι υποβάλλετε πριν την αναχώρησή σας προκειμένου να επιλεγεί ένας φοιτητής του πανεπιστημίου υποδοχής, ο οποίος έχει την υποχρέωση να σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα, για να προσαρμοστείτε στην πόλη όπου θα κατοικήσετε, από τις δηλώσεις του πανεπιστημίου, την εύρεση στέγης, μέχρι και την ξενάγηση στην πόλη.

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία esntaxidi

Οι φοιτητικές οργανώσεις προγραμματίζουν πολυάριθμες low budget εκδρομές στις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ισπανίας και φροντίζουν να διοργανώνουν διεθνή φοιτητικά events σε διάφορες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα, το καρναβάλι του Cadiz, η παραμονή Χριστουγέννων στη Salamanca, η διεθνής ερασμίτικη συγκέντρωση στη Βαρκελώνη και στη Μαδρίτη, καθώς και οι καλοκαιρινές διακοπές στο νησί της Ibiza, είναι μερικά από τα πιο ενδεδειγμένα πακέτα που απηχούν στην πλειοψηφία των αλλοδαπών φοιτητών (ακόμα και των ντόπιων). Αξιοσημείωτο είναι πως εκτός από το γνωστό σιδηροδρομικό δίκτυο του Renfe και τα πούλμαν, ο πιο δημοφιλής τρόπος μετακίνησης μεταξύ των φοιτητών της Ισπανίας είναι το blablacar, ένα είδος ιντερνετικού ωτοστόπ με πολύ χαμηλές τιμές.

Τα hostels φιλοξενούν την πλειοψηφία των φοιτητών που θέλουν να μετακινηθούν εντός της χώρας σε οικονομικές τιμές, διοργανώνοντας δωρεάν ξεναγήσεις στα βασικότερα αξιοθέατα της πόλης, καθώς και μπαρότσαρκες, τα επονομαζόμενα barcrawls, μέχρι τελικής πτώσης! Σε όλες τις γωνιές υπάρχουν τουριστικά περίπτερα σε ετοιμότητα να σας υποδείξουν πού να περιηγηθείτε, ενώ όταν οι μπαταρίες σας εξαντληθούν, τα tapas bar αποδεικνύουν πως η απόλαυση μιας μπύρας ή ενός tinto de verano, μαζί με ένα παραδοσιακό έδεσμα (τις περισσότερες φορές κερασμένο!) μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε εθισμό! Γι’ αυτό το λόγο μη σας φανεί καθόλου παράξενο αν δείτε στις 12 η ώρα το μεσημέρι τους ντόπιους να πίνουν μπύρες σε μικρά μπαρ, καθώς το πιθανότερο είναι μετά από ένα μήνα διαμονής να τους μιμείστε κι εσείς!

Η τοπική παράδοση δεν αφήνει περιθώρια για ξεκούραση, με τις συνοικιακές γιορτές και διοργανώσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, εκτεινόμενες σε όλη τη διάρκεια του έτους. Οι νύχτες γίνονται ακόμα πιο μεγάλες, λαμβάνοντας υπόψη πως τα σπιτικά ή υπαίθρια botellón (των οποίων την έννοια θα σας αφήσω να ανακαλύψετε μόνοι σας) ξεκινούν μετά τις 12 το βράδυ και τα clubs δε γεμίζουν ποτέ πριν τις τρεις η ώρα, καθιστώντας αυτονόητο ότι οι νέοι που ενδέχεται να δείτε στις 8 το πρωί μόνο στη δουλειά τους δε θα πηγαίνουν…!

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία: Αξιοθέατα πόλεων

Θα ήταν σφάλμα αν κάποιος φοιτητής δεν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, εν μέσω των σπουδών του, να πάρει μια γεύση από τα σημαντικότερα αξιοθέατα, τα παραδοσιακά προϊόντα και τα μεγαλύτερα events που χαρακτηρίζουν τον ισπανικό πολιτισμό:

Η πρωτεύουσα της Χώρας, η Μαδρίτη, προσφέρεται για τον μουσειακό της πλούτο, ο οποίος υπαγορεύεται από το γνωστό Golden Triangle της τέχνης: το αξιοθαύμαστο μουσείο Prado, το Reina Sofia και το ThyssenBornemisza. Mη χάσετε την ευκαιρία για έναν χαλαρωτικό περίπατο στους Jardines del Retiro αλλά και μια ματιά στο δημοφιλές στάδιο Bernabeu όπου στεγάζεται μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα του Τολέδο στην Ισπανία και η μεγαλειότητα του Καθεδρικού του, ενός από τους μεγαλύτερους του Χριστιανισμού, θα σας κάνει να νιώσετε ότι ζείτε σε μια άλλη, ιπποτική εποχή. Εκεί υπάρχει και το σπίτι του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, όπου φιλοξενούνται πολλά έργα του γνωστού σε όλου μας El Greco.

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία toledo

Μια βόλτα στις cuevas de Sacromonte στο παραδοσιακό τμήμα της πόλης και στο ιστορικό ανάκτορο της Alhambra που δεσπόζει ψηλά φρουρώντας όλη την περιοχή, θα σας μεταφέρει πίσω στο 1.200, σε ένα μαυριτανικό όνειρο που γέννησε όλη τη σημερινή μαγεία της Γρανάδας.

Μια εκδρομή στη Σεβίλλη θα σας δώσει την ευκαιρία να επισκεφθείτε το μεγαλύτερο και πιο μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό της Ευρώπης, την πανέμορφη Plaza de España και το παλάτι Real Alcázar, που χρονολογείται ήδη από το 1.300 μ.Χ. Μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε τις σκληρές ταυρομαχίες και το μοναδικό flamenco που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας και θα σας μυήσει στην ισπανική κουλτούρα. Εδώ είναι ιδανικό να παρευρεθείτε σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας (Semana Santa) προκειμένου να παρακολουθήσετε τις καθηλωτικές πομπές των καθολικών που αναπαριστούν τα Πάθη του Χριστού και διεξάγονται με ιδιαίτερη πίστη και ευλάβεια.

H πόλη με τα χρυσά κτίρια, η Salamanca, υπόσχεται να σας καθηλώσει με το αναγεννησιακό στυλ της και υπέροχη αρχιτεκτονική της. Εδώ θα δείτε ένα από τα πιο αρχαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, και θα μπορέσετε να επισκεφτείτε τη μεγαλύτερη πλατεία της ηπείρου!

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία salamanca-plaza-mayor

Η Βαρκελώνη είναι μια από τις πιο βασικές πόλεις του κόσμου, χάρη στο ιδιαίτερο στυλ της. Με ένα συνδυασμό ιστορικών και μοντερνιστικών κτιρίων διαμορφώνει ένα ιδιαίτερο μείγμα αρχιτεκτονικής, ενώ ξεχωρίζει για την αποστομωτική Sagrada Familia, έργο του περίφημου Gaudi.

Στη Βαλένθια θα θαυμάσετε από κοντά το εκπληκτικό δημιούργημα της μοντέρνας αρχιτεκτονικής Santiago Calatrava, όπως και τα φουτουριστικά κτίρια της Ciutat de les Arts. Και καθώς πρόκειται για την πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε αυθεντική βαλενθιάνικη παέγια και αρκετή μεθυστική σαγκριά, καθώς βρίσκεστε στην επίσημη γενέτειρα τους.

Festivals

Για τους θαρραλέους το Bull Run στο San Fermin της Παμπλόνα, όπου μια ομάδα ταύρων αφήνεται στο δρόμο να κυνηγάει ένα πλήθος τολμηρών δρομέων.

Για τους «ζωηρούς» η Τοματίνα, ο γνωστός τοματοπόλεμος, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στην πόλη Buñol, λίγο έξω από τη Βαλένθια, και πετούν ντομάτες ο ένας στον άλλο.

Φοιτητική Ζωή στην Ισπανία Las-Fallas-figures-burned

Για τους πορωμένους το Las Fallas, όπου γιγάντια σατυρικά ομοιώματα καίγονται στην παραλία Costa Blanca της Valencia.

Για τους μουσικόφιλους η Tamborrada στο San Sebastian της Χώρας των Βάσκων, όπου όλο το βράδυ μέχρι και το πρωί γίνεται μια παρέλαση αμέτρητων τυμπάνων, αλλά και το FIB Festival, ένα από τα καλύτερα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης στο χωριό Benicassim της Ισπανίας, όπου κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής προσφέροντας δυνατά σόου και μαζεύοντας πλήθος κόσμου.

Φοιτητική ζωή στην Ισπανία tamborrada7

Για τους παραδοσιακούς το Feria ή η Romeria– που κάθε δεκαήμερο οργανώνεται σε διαφορετική πόλη της Ανδαλουσίας με πιο διάσημο αυτό της Σεβίλλης. Κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου αυτού εορτασμού πολυάριθμα events και υπαίθρια bar, εστιατόρια και clubs στήνονται σε κάθε πόλη κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της και αναβιώνοντας τα έθιμα και τα προϊόντα της κάθε περιοχής. Οι γυναίκες στην Ισπανία κυκλοφορούν ενδεδυμένες με τgitanas, χορεύουν sevillanas και flamenco στους δρόμους και τα έθιμα αναβιώνουν υπό το ρυθμό παραδοσιακών ισπανικών τραγουδιών και τις δραστηριότητες των ντόπιων οικογενειών. Κατά τη διάρκεια αυτών των πολυήμερων και ιδιαίτερα πολυποίκιλων εκδηλώσεων, η ισπανική παράδοση αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο, ενώ οι ντόπιοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη γιορτή και το ποτό χωρίς κανένα απολύτως μέτρο!

Δείτε και το άρθρο μου για τα μεταπτυχιακά στην Ισπανία!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!


1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.