φοιτητική ζωή στη γερμανία

Φοιτητική ζωή στη Γερμανία

της Χριστίνας Τριανταφύλλου

Λίγα λόγια για τη Γερμανία

Η Γερμανία είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός για σπουδές στον κόσμο. Η ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά και τα δωρεάν δίδακτρα την καθιστούν μία από τις πρώτες επιλογές των φοιτητών. Κάνοντας μία αναζήτηση θα ανακαλύψει κανείς πως η χώρα διαθέτει πάνω από 300 πανεπιστήμια και 17.000 προγράμματα σπουδών, τα οποία αποτελούνται από περίπου 357.000 φοιτητές.

Η χώρα προσφέρει ένα τεράστιο εύρος εμπειριών σε όλη τη διεθνή κοινότητα φοιτητών, ανάλογα και με την πόλη σπουδών τους. Πρόκειται για ένα μέρος που μπορεί να καλύψει τις επιθυμίες και τις ανάγκες οποιουδήποτε φοιτητή, καθώς μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα βουνά της Βαυαρίας, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του Βερολίνου και στο υπερσύγχρονο περιβάλλον της Φρανκφούρτης. Ακόμη και αν κάποιος ζει σε μια γεμάτη ένταση πόλη, το φυσικό περιβάλλον της χώρας μπορεί να του προσφέρει στιγμές γαλήνης και χαλάρωσης.

Γιατί σπουδές στην Γερμανία;

Κάτι που την καθιστά αρκετά ελκυστική είναι το γεγονός πως πρόκειται για τη γη σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και επιστημόνων της ανθρωπότητας. Άνθρωποι, όπως ο Αινστάιν, ο Γκαίτε και ο Μπρέχτ, μαθήτευσαν στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας. Με αυτό το σκεπτικό πολλοί φοιτητές που θέλουν να μυηθούν στο φυσικό περιβάλλον της σκέψης και της δράσης τους, αποφασίζουν να σπουδάσουν στην χώρα για να γίνουν μέρος της ιστορίας της.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι σπουδαστές, έχοντας σπουδάσει στα γερμανικά πανεπιστήμια που διακατέχονται από υψηλού επιπέδου διδασκαλία και έρευνα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιλεγούν από τους εργοδότες, καθώς αναγνωρίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης που έχουν λάβει.

Φοιτητική ζωή στην Γερμανία: Τιμές

Όσον αφορά το κόστος ζωής στη Γερμανία είναι αρκετά αυξημένο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε στο σχετικό κόστος των πιο βασικών αγαθών και υπηρεσιών της χώρας, όπως αναγράφονται παρακάτω:

 • Γεύμα σε ένα φθηνό εστιατόριο: 10 ευρώ
 • Γεύμα για δύο άτομα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας: 50 ευρώ
 • Γάλα: 0,78 ευρώ / 1 lt
 • Νερό: 2,02 ευρώ / 0,33 lt
 • Φρούτα: 1,97 – 2,28 ευρώ / κιλό
 • Λαχανικά: 0,95 – 2,35 ευρώ / κιλό
 • Εισιτήριο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μιας διαδρομής: 2,80 ευρώ
 • Μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών: 70,90 ευρώ
 • Βενζίνη: 1,42 ευρώ / lt
 • Βασικά έξοδα (θέρμανση, νερό, ηλεκτροδότηση) για διαμέρισμα 85 τ.μ.: 218,65 ευρώ
 • Συνδρομή ίντερνετ (60 Mbps, Unlimited data, Cable/ADSL): 32,01 ευρώ
 • Εισιτήριο για κινηματογράφο: 12 ευρώ

Ενοίκιο

 • Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (1 υπνοδωμάτιο): 745,62 ευρώ
 • Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (3 υπνοδωμάτια): 1.430 ευρώ

Μισθοί

Μέσος μισθός: 2.349,04 ευρώ

Φοιτητική ζωή στην Γερμανία: Πόλεις

Βερολίνο

Το Βερολίνο, όντας η πρωτεύουσα της Γερμανίας, είναι η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό και έκταση. Είναι μια πόλη με πολλά πανεπιστήμια, ιδρύματα ερευνών, Γερμανίαμουσεία και αξιοθέατα. Μερικά από τα πιο σημαντικά πανεπιστήμια της πόλης είναι τα Freie Universität Berlin, Humboldt-Universität και Technische Universität Berlin. Τα μέρη που χρειάζεται να επισκεφθεί κανείς είναι η Πύλη του Βρανδεμβούργου και το Τείχος του Βερολίνου.

Αμβούργο

Το Αμβούργο είναι μία πόλη που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα μέρος με κτίρια υψηλής αισθητικής, όπως η ΦιλαρμοΓερμανίανική του Έλβα, με μεγάλη βιομηχανία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και με ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον που αποτελείται από κανάλια, γέφυρες, λίμνες και πάρκα. Το πιο σημαντικό πανεπιστήμιο του Αμβούργου είναι το Universität Hamburg.

Μόναχο

Το Μόναχο είναι μία παραμυθένια πόλη που βρίσκεται στις βαυαρικές Άλπεις. Αυτό το μέρος είναι γεμάτο αντιθέσεις, καθώς συνδυάζει το παλιό με το μοντέρνο, δημιουργώντας μια πολύπλευρη πόλη.Γερμανία Μάλιστα είναι γνωστό για ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο, το Oktoberfest. Όμως, είναι μια πόλη που έχει και έντονη σοφιστική διάθεση, γιατί αποτελείται από εναλλακτικές θεατρικές σκηνές και μουσεία με παγκόσμιο αντίκτυπο. Τα Technische Universität και τα Ludwig- Maximilians- Universität είναι από κάποια από τα πιο αξιόλογα πανεπιστήμια στην χώρα.

Φραγκφούρτη

Αυτή η πόλη είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς έχει σπουδαία ιστορία και χρηματοοικονομική δύναμη. Μένοντας κάποιος εκεί μπορεί να αντιληφθεί την ύπαρξη πολλών σύγχρονων ουρανοξυστών και τραπεζικών ιδρυμάτων, σεΓερμανία συνδυασμό και με τις διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιούνται ετησίως. Η πόλη που «γέννησε» τον Γκαίτε είναι εντυπωσιακή και μπορεί να εκπλήξει με τις αντιθέσεις της. Το Universität Frankfurt am Main είναι ένα πανεπιστήμιο που συγκεντρώνει πληθώρα φοιτητών από όλο τον κόσμο.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!