αλεξανδρούπολη

Φοιτητική ζωή στην Αλεξανδρούπολη

της Αργυρώς Αποστολάκη

 

Οι πανελλήνιες έφτασαν και πολλοί μαθητές/τριες ακόμα δεν έχουν επιλέξει τη σχολή ή την πόλη που επιθυμούν να περάσουν τα φοιτητικά τους χρόνια. Όλοι ονειρεύονται τη φοιτητική ζωή, την ευκαιρία για ανεξαρτητοποίηση. Αν ακόμα βρίσκεστε σ’ αυτό το δίλημμα, η Αλεξανδρούπολη είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Οι Σχολές

Καταρχήν, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας με 8 σχολές και 20 τμήματα, που καλύπτουν τόσο προπτυχιακές όσο και μεταπτυχιακές σπουδές. Στην Αλεξανδρούπολη στεγάζονται δύο σχολές: η Σχολή Επιστημών Υγείας (Τμήμα Ιατρικής, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής) και η Σχολή Επιστημών Αγωγής (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία).

Τα τμήματα των δύο σχολών εκτείνονται σε δυο περιοχές της Αλεξανδρούπολης, οι οποίες βρίσκονται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, στη Δραγάνα και στη Νέα Χηλή σε αποστάσεις έξι και δύο χιλιομέτρων, αντίστοιχα. Στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου έρχονται να προστεθούν η Βιβλιοθήκη της Σχολής Επιστημών Υγείας, το κτίριο Διοίκησης, το Κλειστό Γυμναστήριο, το Γήπεδο, η Λέσχη και το τμήμα Ψυχικής Υγείας

Διαμονή

Ευλογα, κάθε φοιτητής/τρια έχει το άγχος να βρει σπίτι. Οι φοιτητικές εστίες είναι μια λύση για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην τόσο δυσμενή οικονομικά εποχή. Το ΔΠΘ στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να μην διαθέτει εστίες, αλλά μισθώνει δωμάτια σε ξενοδοχεία ή συγκροτήματα κατοικιών. Για την ακρίβεια, μισθώνονται 198 κλίνες και η εισαγωγή γίνεται με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Όσον αφορά την ενοικίαση σπιτιού, οι τιμές κυμαίνονται σε επίπεδο ανάλογο των παροχών. Με μια καλή αναζήτηση είναι εφικτή η εύρεση σχετικά οικονομικού ενοικίου. Όσοι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στη σχολή τους, επιλέγουν να μείνουν στις περιοχές, Ν. Χηλή ή Δραγάνα. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που επιλέγουν περιοχές πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Δραστηριότητες

Η φοιτητική ζωή, εκτός από παρακολούθηση μαθημάτων και διασκέδαση, περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκδρομές με φίλους και συμμετοχή σε φοιτητικούς συλλόγους.

Τι καλύτερο για έναν/ πρωτοετή φοιτητή/τρια (και όχι μόνο) από τη συμμετοχή του σε μια ομάδα; Στο πανεπιστήμιο λειτουργούν αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι δίνοντας την ευκαιρία σε όσους θέλουν να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να γνωρίσουν νέα άτομα. Η Χορευτική ομάδα, οι Φοιτητές των Φακών, η Θεατρική ομάδα, η Εικαστική Λέσχη και η Ραδιοφωνική ομάδα είναι μερικές απ’ αυτές.

Αξιοθέατα

Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει αρκετά μουσεία για όσους αγαπούν τις ξεναγήσεις και επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης. Ένα από αυτά είναι το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Φερών, το οποίο διαθέτει μια τεράστια συλλογή παραδοσιακών αντικειμένων και πλούσιο αρχείο. Επίσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης εκθέτει αντικείμενα εκκλησιαστικής φύσεως. Τέλος, το Ιστορικό και πολλά άλλα, που μπορείτε να ανακαλύψει κανείς κατά την παραμονή του.

Τα αξιοθέατα της πόλης έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Αλεξανδρούπολη δίνει την ευκαιρία για περιπάτους στην φύση και τοπία που μαγεύουν. Η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, γνωστή από την Οδύσσεια του Ομήρου, βρίσκεται πάνω από το λιμάνι της Μάκρης και έχει απίστευτη θέα στο Θρακικό Πέλαγος. Επιπλέον, τα Ρωμαϊκά Λουτρά της Τραϊανούπολης, γνωστά για τις ιαματικές τους πηγές, διαθέτουν χώρους φιλοξενίας για όσους επιθυμούν να μείνουν.

Τα φοιτητικά χρόνια στην Αλεξανδρούπολη έχουν να δώσουν μια σειρά από νέες εμπειρίες. Τα μαθήματα και το διάβασμα καταλαμβάνουν πολλές ώρες. Όμωςυπάρχουν αρκετές ακόμα για να αξιοποιηθούν. Μια ευκαιρία για να γνωρίσει η νεολαία την πόλη από τη δική της πλευρά.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!