Φοιτητική ζωή: Οικογενειακή ή Ανεξάρτητη;

της Αδαμαντίας Κωνσταντάρα

Μόλις ο ημερολογιακός δείκτης αναδείξει τον τελευταίο μήνα των διακοπών, τον πολυπόθητο Αύγουστο, ο κάθε υποψήφιος φοιτητής, που σέβεται τον εαυτό του, ξεκινά να ονειρεύεται και να αναμένει τα αποτελέσματα των βάσεων… Ώσπου, η ημέρα αυτή καταφτάνει, ξυπνάς και βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή σου, την σχολή στην οποία κατάφερες να εισαχθείς!

Εκτός από το αντικείμενο των σπουδών που επέλεξες, σαφώς θα έχεις βρεθεί πρωτύτερα και στο τεράστιο δίλημμα: Παραμένω στην πόλη μου, μαζί με τους γονείς μου ή επιλέγω τις σπουδές μου στη Πρωτεύουσα; Ή ακόμη καλύτερα, μπορώ να σπουδάσω σε ένα Περιφερειακό Πανεπιστήμιο;

Το citycampus είναι εδώ καταγράφοντας τα θετικά και τα αρνητικά χαρακτηριστικά της φοιτητικής ζωής εντός της οικογενειακής θαλπωρής ή εκτός από αυτή.

Για να σε προϊδεάσω και να σε εμψυχώσω θα ξεκινήσω φυσικά από τα θετικά…

Πρώτα από όλα, το γνωρίζεις καλά και εσύ και όλοι οι συνομήλικοί σου ότι οι εποχές που διανύουμε αφήνουν στους οικείους σου ένα δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο. Σκεπτόμενος την υπάρχουσα  κατάσταση, αποφασίζεις συνειδητά να παραμείνεις στο Πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης σου. Έτσι τους απαλλάσσεις από την δημιουργία ενός ακόμη νοικοκυριού με έξοδα ενοικίου, λογαριασμών που θα τρέχουν κάθε μήνα καθώς και από τα προσωπικά σου έξοδα. Μπορείς να αποταμιεύσεις τα χρήματα για το επικείμενο μεταπτυχιακό σού ή για το ταξίδι των ονείρων σου.

Δεύτερον, σου δίνεται η δυνατότητα να επικεντρωθείς στις σπουδές σου! Δεν θα έχεις το καθημερινό άγχος της φροντίδας της φοιτητικής σου κατοικίας καθώς όλα θα τα έχεις ήδη έτοιμα! Η φροντίδα των γονιών σου θα είναι ανελλιπής, καθημερινή και αδιάκοπη με αποτέλεσμα να αφοσιωθείς τόσο στα επιστημονικά σου ενδιαφέροντα όσο και στην κοινωνικοποίηση σου, δικτυώνοντας τις προσωπικές σου επαφές στο Πανεπιστήμιο !

Τρίτον, αν σου περισσεύει χρόνος από όλες σου τις δραστηριότητες μπορείς να αποφασίσεις να εργαστείς, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο της ουσιαστικής ανεξαρτητοποίησης. Βρισκόμενος υπό την άνεση του σπιτιού και έχοντας ολοκληρωτικά τη φροντίδα των γονιών σου, μπορείς και εσύ να συνεισφέρεις οικονομικά, φυσικά αν το επιθυμείς, εσύ, ο ίδιος.

Ας ρίξουμε και μια ματιά στα αρνητικά…

Καλώς ή κακώς θα βρίσκεσαι υπερπροστατευμένος από τους γονείς σου, οι οποίοι όπως είναι φυσικό θα ανησυχούν στον υπέρτατο βαθμό και θα σου το δείχνουν κάθε λεπτό. Όταν, βρίσκεσαι έξω και η ώρα αρχίζει να ξεπερνά τα καθωσπρέπει όρια θα ξεκινούν τα απανωτά τηλεφωνήματα με κραυγές απελπισίας, εκλιπαρώντας να γυρίσεις ή να προσέχεις διότι υπάρχουν ‘’κακοτοπιές’’ και ‘’επιτήδειοι’’. Φυσικά, όλο αυτό έχεις ως αποτέλεσμα οι συμφοιτητές να μην εγκρίνουν και τόσο αυτή την παιδιάστική συμπεριφορά.

Έπειτα, η προσωπική σου ανεξαρτητοποίηση, έγκειται και σε αλλά μικροπράγματα όπως η ανάληψη καθημερινών ευθυνών, από το φαγητό σου και τη διαμόρφωση του ιδιωτικού σου μέχρι το σπουδαιότερο όλων, την κατάκτηση του πτυχίου, κάνοντας υπερήφανους τους γονείς σου!

Ακόμη, αυτό που οφείλεις να έχεις στο μυαλό σου είναι η απώλεια της ιδιωτικότητάς σου και της ανακάλυψης του μοναχικού σου εαυτού…

‘Ο,τι και να αποφασίσεις, ελπίζω να περάσεις μοναδικά τα φοιτητικά σου χρόνια!!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!