φοιτητική ζωή / Σερβία

Φοιτητική ζωή στη Σερβία

της Μυρτώς Μιχαηλίδου

Η Σερβία μπορεί να φαντάζει για πολλούς ως μια αλλόκοτη επιλογή για να κάνει κανείς τις σπουδές του, αυτό όμως δεν ισχύει. Η Σερβία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια χώρα στην οποία επικρατεί η διαφορετικότητα, καθώς έχει περίπου 7,3 εκατομμύρια κατοίκους, οι οποίοι συνθέτουν παραπάνω από 26 διαφορετικές εθνικές ομάδες. Η ζωή στη Σερβία προσφέρει στον φοιτητή, πέρα από πολλές επιλογές στις σπουδές και στην διαμονή, πλήθος ευκαιριών που επιτρέπουν μια εύκολη και άνετη ζωή.

Πανεπιστήμια

Η Σερβία διαθέτει 8 δημόσια και 10 ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στο Βελιγράδι και στο Νόβι Σάντ υπάρχουν Πανεπιστήμια που προσφέρουν μαθήματα στα αγγλικά. Κάποια από τα πιο γνωστά είναι το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στο Βελιγράδι, το οποίο είναι ιδιωτικό, και το Πανεπιστήμιο του Νόβι Σαντ. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 500 έως 2500 ευρώ το χρόνο. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα δίδακτρα μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με την χώρα προέλευσης του φοιτητή.

Εστίες

Όσον αφορά την διαμονή στην εστία, η επιλογή να ζήσει κανείς σε κάποια από τις εστίες μπορεί να αποδειχθεί μια περιπέτεια. Πέρα από τους ντόπιους που θα συναντήσει κανείς υπάρχει πλήθος φοιτητών Erasmus, οι οποίοι ασχολούνται με διάφορες δραστηριότητες εντός της εστίας. Είναι η τέλεια ευκαιρία για να γνωριστείτε τόσο με τη σερβική κουλτούρα, όσο και με πολιτισμούς από όλο τον κόσμο. Μια επιπλέον ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι τα σέρβικα Πανεπιστήμια προσφέρουν τα καλύτερα δωμάτια των εστιών στους ξένους φοιτητές.

Η ζωή στο Βελιγράδι

Όταν πατήσει κανείς το πόδι του στο Βελιγράδι, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να επισκεφθεί το Μουσείο Γιουγκοσλαβικής Ιστορίας (Museum of Yugoslavia). Το μουσείο επιτρέπει στον επισκέπτη  να γνωρίσει την ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας και να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την κοινωνική και πολιτική ζωή του 20ου αιώνα, καθώς και να δει τον τάφο του μεγάλου εθνικού ήρωα της Σερβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. Έπειτα από την επίσκεψη στο μουσείο ακολουθεί μια βόλτα στο συναρπαστικό και μοναδικό κέντρο του Βελιγραδίου, στο οποίο θα συναντήσει κανείς εκθέσεις τέχνης, υπέροχα εστιατόρια και τη διάσημη νυχτερινή ζωή του Βελιγραδίου. Μια ημερήσια ξενάγηση αρκεί για να γνωρίσει κανείς το παρόν και το παρελθόν της Σερβίας.

φοιτητική ζωή/ ΣερβίαΠεριπλάνηση στα Βαλκάνια

Κάθε φοιτητής που σπουδάζει στην Σερβία δεν πρέπει να παραλείψει να εξερευνήσει τα Βαλκανικά βουνά ή τις περιοχές που περιβάλλονται από θάλασσα. Πολύ διασκεδαστική και μοναδική εμπειρία είναι μια από τις παλιότερες αποδράσεις, ξεκινώντας από το Αιγαίο στην Μεσόγειο, και από την Μαύρη Θάλασσα στην Αδριατική. Τα υπέροχα τοπία της Βοσνίας, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας σας περιμένουν να τα επισκεφτείτε.

Κόστος ζωής

Σύμφωνα με τον δείκτη κόστους ζωής από το Numbeo, η Σερβία είναι μια από τις πιο προσιτές χώρες στον κόσμο. Η Σερβία προσφέρει οικονομική διαμονή και φθηνό φαγητό, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τον οικονομικό προϋπολογισμό.

Όσον το κόστος ζωής στη Σερβία ακολουθεί ένας ενδεικτικός κατάλογος ορισμένων προϊόντων και κάποιων υπηρεσιών:

Γεύμα σε φθηνό εστιατόριο 5,33€

Γεύμα σε MacDonald’s 5,10 €

Νερό (0.33ml) 0.95 €

Γάλα (1 λίτρο)  0.80 €

Τσιγάρα 2.85 €/ πακέτο

Εισιτήριο μιας διαδρομής 0.77 €

Μηνιαία κάρτα μετακίνησης 27,80 €

Βενζίνη (1 λίτρο) 1,34 €

Βασικά έξοδα (νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα) για διαμέρισμα 85m² 136,87€/ μήνα

Internet (6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL) 21,46 €/ μήνα

Γυμναστήριο μηνιαία συνδρομή  25.12 €

Ενοικίαση διαμερίσματος:

Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) στο κέντρο της πόλης 342,93€/ μήνα

Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) μακριά από το κέντρο της πόλης 224,00€/ μήνα

Διαμέρισμα (3 υπνοδωμάτια) στο κέντρο της πόλης 650,29€/ μήνα

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!