selfie

Από τη Νίκολα Παγκράτη

Facebook! Το μέρος στο οποίο ο φοιτητής περνάει τον περισσότερο χρόνο του. Για κάποιους είναι βαρετό, κάποιους τους ηρεμεί και κάποιους απλά τους εξιτάρει όλη αυτή η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών. Αλλά πόσο φυσιολογική είναι η επαφή ενός φοιτητή με το facebook; Πέρα από αυτό, ας πούμε ότι έχουμε αναφέρει όλα τα θετικά του ως μέσου επικοινωνίας με ανθρώπους από μακρινές αποστάσεις και ότι είναι όμορφο να μαθαίνουμε νέα και να βλέπουμε φωτογραφίες τους.  Αλλά πόσο λογικό είναι αυτό και πόσα όρια υπάρχουν; Είναι κάτι το προσγειωμένο η τόση επικοινωνία μας μέσα από ένα απρόσωπο μήνυμα;

Αρχικά είναι αναμενόμενο να θέλεις ως φοιτητής να δεις και τις ζωές των άλλων συμφοιτητών σου ή ακόμα και των ανθρώπων που δεν σπουδάζουν εκεί που σπουδάζεις εσύ και κατά δεύτερον να μπορείς να έχεις μια στοιχειώδη επικοινωνία μαζί τους. Όμορφα όλα αυτά έτσι; Έχεις όμως αναρωτηθεί εάν όλη αυτή η καθημερινότητα του Facebook σε βάζει σε μία διαδικασία να μπαίνεις ανελλιπώς, να κοιτάς τις ειδοποιήσεις σου και τα μηνύματα σου; Το πρόβλημα είναι πως όταν αρχίσεις να μπαίνεις συνέχεια για να κοιτάς ειδοποιήσεις και μηνύματα, όταν κάνεις «check in» και θέλεις να πάρεις «like» δεν αντιλαμβάνεσαι την υπερβολή.  Όλο αυτό καταντάει μια νεύρωση: να δεις τι κάνει ο πρώην σου, ο Κωστάκης, η παλιά σου φίλη, η Μαρίνα, ή ο Τάκης, το αγόρι που σου αρέσει από το Πανεπιστήμιο ή οποιοσδήποτε άλλος σε ενδιαφέρει. Τι γίνεται όμως, όταν μπαίνεις όλη την ώρα στο προφίλ των άλλων και κοιτάς τι κάνουν;

Σε έρευνες που έγιναν από Hui-Tzu, Chou G., Edge N. αλλά και από τους Mauri, M., Cipresso, P. Balgera, A., Villamira, M. και Riva, G. οι άνθρωποι συνηθίζουν να προβάλουν στο facebook τον χαρακτήρα και τη ζωή τους πιο όμορφο από ό,τι είναι πραγματικά. Αυτοί λοιπόν οι ψυχολόγοι ρώτησαν 425 προπτυχιακούς φοιτητές εάν είναι ευτυχισμένοι από τη ζωή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περισσότεροι από αυτούς πίστευαν ότι οι άλλοι άνθρωποι και όχι αυτοί θα ένιωθαν πιο πολύ ευτυχισμένοι και επίσης, ότι η ζωή γενικά δεν είναι τόσο δίκαιη.

Γιατί όμως σαν φοιτητές λειτουργούμε έτσι; Δεν θα έπρεπε να βλέπουμε τη ζωή μας λίγο πιο αισιόδοξα; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουμε ότι η ζωή μας δεν είναι ούτε μια ασπρόμαυρη ταινία, ούτε κάποιο παραμύθι; Αλλά ακόμα και ως παραμύθι να την βλέπαμε, κανείς ποτέ δεν είδε ότι οι ήρωες πριν καταλήξουν σε αυτό που ήθελαν ή στο «αίσιο τέλος» τους πρώτα περνούσαν από δυσκολίες και δοκιμασίες. Οπότε, μήπως έχουμε αλλάξει τη θέση του ιδανικού με αυτήν της άπειρης τελειότητας ;

Παράλληλα, άλλη μία τάση μας είναι η γνωστή σε όλους ως «selfie». Όχι όμως η selfie που βγάζουμε με τους φίλους μας αλλά αυτή που βγάζουμε τον εαυτό μας. Φίλε μου συμφοιτητή, έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν η τόση προβολή του εαυτού σου είναι σε φυσιολογικά πλαίσια ή εάν τα ξεπερνάς; Ο ψυχολόγος Δρ Andrew Przybylski, ο οποίος μελέτησε αυτό το φαινόμενο, αναφέρθηκε στην selfie και τόνισε ότι η selfie μπορεί να θεωρηθεί ως ναρκισσιστική, επειδή έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό και υπογραμμίζει μάλιστα ότι δίνει έμφαση στην έντονη ανάγκη εκείνου που φωτογραφίζεται να ικανοποιηθεί προσωπικά και «να αισθανθεί ότι ανήκει στον εαυτό του.» Συνεπώς, καθίσταται ζωτικό κοινωνικό εργαλείο και ένας τρόπος για να νιώσει ένας άνθρωπος συνδεδεμένος με τους άλλους.

Η πραγματική απορία όμως δημιουργείται, όταν αναρωτιόμαστε ως φοιτητές αν όλος αυτός ο χρόνος που αφιερώνουμε στο facebook είναι μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια. Με αφορμή αυτόν τον προβληματισμό, λοιπόν,  θα αναφερθώ σε μία απάντηση που έχει δοθεί στο ερώτημά μας σύμφωνα με έρευνες  του Πανεπιστήμιου Strathclyde της Σκωτίας, του Πανεπιστήμιου της Iowa και του Πανεπιστήμιου του Ohio, τα οποία πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από 881 νεαρές φοιτήτριες κολλεγίου στις ΗΠΑ. Οι κοπέλες αυτές ερωτήθηκαν για τις διατροφικές τους συνήθειες και για το σώμα τους γενικότερα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι περισσότερες φοιτήτριες δεν ένιωθαν όμορφα με το σώμα τους, καθώς έκαναν σύγκριση μέσω φωτογραφιών στο facebook με άλλα κορίτσια και κυρίως με τις φίλες τους.

Όλο αυτό είναι μία μικρή απάντηση στην υπερβολική χρήση του facebook. Κάτι που ως φοιτητές χρησιμοποιούμε πριν κοιμηθούμε, όταν δεν έχουμε κάτι να κάνουμε, για να χαλαρώσουμε κ.λ.π. Υπάρχουν τα θετικά της χρήσης του με τη μόνη διαφορά ότι δεν μπορούμε να δούμε κάτι θετικό, όταν αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης γίνεται εξάρτηση.

Σκοπός λοιπόν αυτού του άρθρου δεν ήταν να κρίνει το facebook, αλλά να προβληματίσει τους συμφοιτητές μου ως προς τη χρήση του συγκεκριμένου μέσου. Ελπίζω αυτό το άρθρο να αφύπνισε πολλούς από εσάς και να δημιούργησε μέσα σας ερωτήματα τα οποία θα οδηγήσουν σε μια πιο συνειδητή χρήση του Facebook.

Και μην ξεχνάτε, είμαστε φοιτητές. Οι ώρες που σπαταλάμε μπροστά στον υπολογιστή μας δεν μπορούν να αντικατασταθούν από αυτές που περνάμε με τους φίλους μας.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!