Φοιτητής και κατοικίδιο

Της Χριστίνας Μουτάφη*

Κάθε φορά που κοιτάζεις ένα κουτάβι στα μάτια είναι τόσο δύσκολο να αντισταθείς στην ιδέα να το κάνεις δικό σου. Η σχεδόν κινηματογραφική εικόνα να τρέχετε ανέμελα μαζί, να κουλουριάζεστε στον καναπέ αγκαλιά και να σου κάνει χαρές σου τριγυρνάει το μυαλό. Ναι, το να έχεις σκύλο είναι πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία. Όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς προτού αποκτήσεις έναν σκύλο.

Φοιτητής και κατοικίδιο: Ο σκύλος είναι χρήμα
Αν μέχρι τώρα ο προϋπολογισμός του μήνα περιλάμβανε μόνο εσένα, πρόσθεσε άλλον ένα στη λίστα σου. Γιατί το σκυλί είναι ένα παιδί, μια ακόμα ύπαρξη που χρείαζεται φροντίδα, περιποίηση, ιατρική περίθαλψη και σωστή διατροφή. Στους πρώτους μήνες της ζωής του οι επισκέψεις στο γιατρό θα είναι τακτικές και… ακριβές καθώς θα λάβουν χώρα μια σειρά από εμβόλια, ειδικές αμπούλες και προληπτικά χάπια. Επιπλέον έχε κατά νου πως ένα σκυλί χρειάζεται την δική του ειδική τροφή που εσύ θα του παρέχεις αλλά και τα δικά του είδη περιποίησης και μέσα μεταφοράς (κλουβάκι, λουρί κτλ). Είσαι σε θέση να αναλάβεις αυτή την υποχρέωση;

Φοιτητής και κατοικίδιο: Και αντίστροφα ο χρόνος μετρά
Ένα σκυλί απαιτεί τον χρόνο σου. Έχει ανάγκη από συχνές και καθημερίνες βόλτες και παιχνίδι. Είναι μια καθημερινή απασχόληση. Από τη στιγμή που θα αποκτήσεις ένα σκύλο θα είστε για πολύ καιρό αχώριστοι. Ένας σκύλος είναι απόλυτα εξαρτημένος από σένα. Δεν μπορείς να τον αφήνεις για πολλές ώρες μόνο, ούτε να παραμελείς τις βόλτες του όταν βαριέσαι ή δεν έχεις διάθεση. Τα πρωινά σου πια δε θα περιλαμβάνουν μόνο χουζούρι αλλά βόλτες και παιχνίδι. Είναι το πρόγραμμά σου κατάλληλο για κάτι τέτοιο;

Φοιτητής και κατοικίδιο: Εγώ και εσύ μαζί
Σκύλος σημαίνει και δέσμευση. Από δω και πέρα θα στε οι δυο σας χείμωνα καλοκαίρι όταν έχεις όρεξη κι όταν βαριέσαι, όταν πας διακοπές και όταν ξεκουράζεσαι σπίτι. Είσαι λοιπόν διατεθειμένος να θυσιάσεις το καλό σου ξενοδοχείο στις διακοπές που ενδεχομένως δεν θα δέχεται σκύλο; Δέχεσαι να ταξιδεύεις μόνο στο κατάστρωμα και με συγκεκριμένα δρομολόγια λεωφορείων που επιτρέπουν τη μεταφορά κατοικιδίων; Επίσης πρέπει να θυμάσαι πως όπου κι αν βρίσκεσαι δεν μπορούν όλοι να συνυπάρξουν με σκυλιά και αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπίζεις καθημερινά. Ο σκύλος σου θα είναι δική σου ευθύνη και για αυτό θα πρέπει να τον υπολογογίζεις πάντα!

Φοιτητής και κατοικίδιο: Με όποιον δάσκαλο καθίσεις…
Από τη μέρα που θα αποκτήσεις το σκύλο σου θα είσαι ο μέντορας και ο δάσκαλός του. Δεν αρκεί να του δώσεις λοιπόν ένα ευφυές όνομα, αλλά θα πρέπει να τον εκπαιδεύσεις και να του μάθεις τρόπους συμεριφοράς. Θα του μάθεις να υπακούει και να φέρεται σωστά σε όλες τις καταστάσεις. Η σωστή εκπαίδευση απαιτεί αφοσίωση και προσωπική δική σου έρευνα, πληροφόρηση και κυρίως υπομονή. Ένα κουτάβι είναι αδιαμόρφωτο και θα μάθει να συμπεριφέρεται όπως το διδάξεις εσύ. Αν λοιπόν θες ένα υπάκουο και φιλικό σκυλί εσύ θα το δημιουργήσεις!

%cf%86%ce%bf%ce%b9%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf

Φοιτητής και κατοικίδιο: Δε χωράς πουθενά
Τέλος πρέπει να υπολογίσεις ένα ζήτημα λίγο πιο πρακτικό όμως όχι λιγότερο σημαντικό. Είναι το σπίτι σου κατάλληλο για το νέο σου φίλο; Kάθε σκυλί, άλλο μικρότερο άλλο μεγαλύτερο, χρειάζεται το δικό του χώρο για να ζήσει μια χαρούμενη και υγειή ζωή. Μην υποχρεώσεις, για παράδειγμα, ένα μεγάλο σκυλί να ζήσει εγκλωβισμένο στους τέσσερις τοίχους γιατί θα δυστυχήσει. Σκέψου ποιές θα είναι οι ανάγκες του τετράποδου φίλου σου και τι μπορείς εσύ να προσφέρεις, προτού το υιοθετήσεις.

Διανύοντας η ίδια ήδη τον τρίτο χρόνο της “σκυλομητρότητας” μπορώ με σιγουριά να πω πως το να ζεις και να μεγαλώνεις ένα σκυλί είναι σίγουρα τεράστια χαρά και ευλογία που όμως συνοδεύεται με μια σειρά υποχρεώσεων και ευθυνών που πρέπει κανείς να υπολογίσει προτού υιοθετήσει ένα σκυλί. Η ανατροφή ενός τετράποδου φίλου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και χρειάζεται συνέπεια και ωριμότητα. Γι αυτό πριν κάνεις το μεγάλο βήμα και ενδώσεις σε ένα ζευγάρι κουταβίσια μάτια, σκέψου αν θα μπορέσεις κι εσύ με τη σειρά σου να είσαι ένας πιστός φίλος για το σκύλο σου!

* Η Χριστίνα Μουτάφη παρακολούθησε το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!