Φοιτητής ή Εργαζόμενος;

της Αρίστης Καραγιαννάκου

Η πλειοψηφία των φοιτητών στη χώρα μας, θα λέγαμε πως είναι παράλληλα και εργαζόμενοι. Συχνό φαινόμενο που κανέναν δεν εκπλήσσει, αλλά και κανέναν δεν κάνει να αναρωτηθεί … Γιατί;

Γιατί και Φοιτητής και Εργαζόμενος;

Απαντήσεις πολλές. Κάποιοι προσπαθούν να διευκολύνουν οικονομικά τους γονείς τους, άλλοι θέλουν να εξασφαλίσουν μια οικονομική ανεξαρτησία για τις αγαπημένες τους δραστηριότητες. Και ακούς και κάποιους λίγους να λένε: “Δουλεύω γιατί μ’ αρέσει να δημιουργώ και να νιώθω παραγωγικός. Αγαπώ το πρόγραμμα και με βοηθά να οργανώνω τις σπουδές μου, όσο περίεργο κι αν ακούγεται.” .   

Σίγουρα, το να έχεις την ιδιότητα και του φοιτητή και του εργαζομένου δεν είναι εφικτό σε οποιοδήποτε αντικείμενο σπουδών. Γι’ αυτό και σε αρκετές περιπτώσεις παρατείνονται και τα έτη, και κάποιοι μπορεί να αγγίζουν και το 6ο και το 7ο έτος. Είναι και εκείνες οι σεζόν που έχουν πάει πολύ κόσμο πίσω! Από την άλλη, λίγοι είναι εκείνοι που καταφέρνουν και τα δύο, και είναι σχετικά συνεπείς στο deadline των σπουδών τους. Μετά, είναι και εκείνοι που αποφασίζουν να πάψουν να έχουν και τις δύο ιδιότητες και αρκούνται σε αυτή του φοιτητή. Αυτοί, βέβαια, κάνουν και την καλύτερη επιλογή.

Μπορείς να τα καταφέρεις!

Σε καμία περίπτωση, όμως, τίποτα δεν είναι κατακριτέο. Είσαι φοιτητής. Η πρώτη επιτυχία της ζωής σου είναι αυτή! Όλα είναι στο πρόγραμμα. Θέσε, λοιπόν, και εσύ το δικό σου πρόγραμμα! Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Αν έχεις και τις δύο ιδιότητες εκμεταλλεύσου τη δουλειά σου, ώστε να καλλιεργήσεις σωστή νοοτροπία και να ανταποκρίνεσαι στις σπουδές σου. Βρες τη δουλειά εκείνη που θα σου επιτρέπει να αφιερώνεις τον απαιτούμενο χρόνο και στις ακαδημαϊκές σου υποχρεώσεις. Διάλεξε ένα part-time με ευέλικτο ωράριο. Κατά προτίμηση όχι κάτι που σε κουράζει σωματικά ή ψυχολογικά. Φρόντισε το εργασιακό σου περιβάλλον να είναι ευχάριστο, να έχεις συνεργάτες/συναδέλφους που η παρέα τους θα σε πάει με όρεξη στο μάθημα που ακολουθεί. 

Τώρα για εσένα που ψάχνεσαι, για κάποιο part-time, αλλά οικονομικά αποδοτικό μήπως να μελετήσεις τις ευκαιρίες που εμφανίστηκαν στον κόσμο του Internet, λόγω της πανδημίας; Δοκίμασε και κάτι διαφορετικό και πού ξέρεις μπορεί να πετύχεις τον απόλυτο συνδυασμό. Το να προσαρμόζεσαι άλλωστε σε νέες, πρωτόγνωρες καταστάσεις, είναι ιδιαίτερο προσόν που αναμφισβήτητα θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις ακόμα καλύτερα σε ό,τι κι αν κάνεις. Απλά να εκμεταλλεύεσαι τα θετικά κάθε συγκυρίας και στην προκειμένη περίπτωση, την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία.

Φοιτητής, λοιπόν, ή εργαζόμενος, φοιτητής και εργαζόμενος, σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει κανείς, αποκτά εμπειρίες. Γνωρίζει και τον εργασιακό χώρο καλλιεργεί νοοτροπία και σίγουρα είναι πολύ διαφορετικό να σπουδάζεις και να γνωρίζεις τι σημαίνει “δουλεύω”. Κατά αυτόν τον τρόπο ακόμα κι αν παραιτηθείς, ασυνείδητα θα συνεχίσεις να ψάχνεσαι διαρκώς. Γιατί πολύ απλά θέλεις να προσφέρεις και να δημιουργήσεις. Keep going, λοιπόν!!

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!