Υποτροφίες SYLFF Ιαπωνικού Ιδρύματος Nippon Foundation

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Το Ιαπωνικό ίδρυμα Nippon Foundation προκηρύσσει 6 υποτροφίες SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund) ύψους $5000 για φοιτητές μεταπτυχιακών ή διδακτορικών προγραμμάτων στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Βασικός σκοπός του προγράμματος SYLFF είναι να προσδιορίσει και να γαλουχήσει φοιτητές με ηγετικές ικανότητες, οι οποίοι θα είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του τομέα τους. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών χορηγεί υποτροφίες του SYLFF από το 1996 σε αριστούχους φοιτητές των κοινωνικών και των ανθρωπιστικών επιστημών.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι φοιτητές ηλικίας ως 35 ετών που έχουν γίνει δεκτοί ή είναι εγγεγραμμένοι σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών των ακόλουθων σχολών του ΕΚΠΑ: Νομικής, Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Μουσικών Σπουδών, Σλαβικών Σπουδών, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας, Ψυχολογίας, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας, Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, Θεολογίας, Κοινωνικής Θεολογίας και Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Ο ελάχιστος βαθμός πτυχίου που απαιτείται είναι 7.5/10 κατά το τελευταίο έτος ακαδημαϊκών σπουδών (για τους υποψήφιους για μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών) ή μεταπτυχιακού διπλώματος κατά το πρώτο ακαδημαϊκό έτος (σε υποψηφίους για διετή προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών). Υποψήφιοι που δεν ανταποκρίνονται στη βαθμολογία αυτή, μπορούν να συμμετάσχουν αν ανήκουν στο ανώτατο 5% των αποφοιτήσαντων. Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν είναι αίτηση συμμετοχής, αντίγραφο ταυτότητας, βεβαίωση εγγραφής σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, αναλυτική βαθμολογία (αν ο υποψήφιος ανήκει στο ανώτατο 5% πρέπει να συμπεριλάβει και τη σειρά κατάταξης ανάμεσα στους αποφοιτήσαντες της ορκωμοσίας του), συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα σε ελληνικά και αγγλικά, συστατικές επιστολές από δύο μέλη ΔΕΠ και συνοπτική έκθεση του υποψηφίου για το σκοπό χρήσης της υποτροφίας SYLFF σχετικά με τις σπουδές του.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 20η Νοεμβρίου 2015, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου 2016 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι αιτήσεις για υποτροφίες  SYLFF κανονικά γίνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (περιλαμβάνουν μάλιστα και επιπλέον διαδικασίες, όπως η αναλυτική περιγραφή του project και του κόστους του ενώ οι προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν είναι για τις υποτροφίες SYLFF που χορηγούνται μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σας ευχόμαστε επιτυχία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!