Υποτροφίες Μonbukagakusho για σπουδές στην Ιαπωνία

Της Μαρίας Παπακοσμά

Η Ιαπωνική Κυβέρνηση ανακοίνωσε, μέσω της Πρεσβείας της στην Ελλάδα, τη χορήγηση υποτροφιών Μonbukagakusho (ΜΕΧΤ) για το 2018 σε Έλληνες φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου ηλικίας 17-22 ετών ή σε ερευνητές  (research students) ηλικίας 35 ετών που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ιαπωνικά πανεπιστήμια και να εξερευνήσουν παράλληλα την Ιαπωνική κουλτούρα. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων είναι η 31 Μαΐου 2017.

Όσον αφορά τη διάρκεια των σπουδών, αυτή ορίζεται στα πέντε χρόνια για τους προπτυχιακούς φοιτητές (συμπεριλαμβανομένου και ενός έτους προετοιμασία). Για τους ερευνητές η περίοδος της υποτροφίας είναι περίπου δύο χρόνια με εξάμηνη προετοιμασία εκμάθησης της ιαπωνικής γλώσσας.

Το κόστος μεταφοράς από και προς Ιαπωνία, τα δίδακτρα, η βίζα σπουδών και ένα μηνιαίο ποσό χρημάτων το οποίο θα δαπανάται για τη διαμονή καλύπτονται από την υποτροφία. Το ποσό ανέρχεται στα 117.000 ΓΕΝ (964 ΕΥΡΩ) για τους προπτυχιακούς φοιτητές και στα 143.000 ΓΕΝ (1.178 ΕΥΡΩ) για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η αρχική επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο με βάση τα διακαιολογιτικά που θα έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι και μετέπειτα θα εξεταστούν γραπτώς στην αγγλική και την ιαπωνική γλώσσα, ενώ θα ακολουθήσει και προσωπική συνέντευξη.

Για τους φοιτητές προπτυχιακού επιπέδου θα χρειαστεί να εξεταστούν σε επιπλέον μαθήματα ανάλογα με το πεδίο σπουδών που θέλουν να εισαχθούν.

Τέλος, σε σημείωση της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι δεν προβλέπεται διαδικασία επανεξέτασης των αιτήσεων και δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρεστε να ζήσετε κάτι διαφορετικό σε ακαδημαϊκό και πολιτιστικό επίπεδο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αδράξτε την ευκαιρία. Η Ιαπωνία αποτελεί άλλωστε μια χώρα που αναπτύσσεται διαρκώς και θα σας προσφέρει σίγουρα πολλές γνώσεις σε κάθε επίπεδο αλλά και την ευκαιρία να γνωρίσετε έναν πολιτισμό τόσο μακριά από την Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αίτηση και τα έγγραφα που απαιτούνται μπορείτε να συμβουλευτείτε το σχετικό σύνδεσμο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!