Υποτροφίες Eiffel

Της Δανάης Τσαντήλα

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας δημιούργησε τις υποτροφίες Eiffel. Πρόκειται για ένα λειτουργικό πρόγραμμα με σκοπό να ενταχθούν αλλοδαποί φοιτητές σε προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, των γαλλικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαρτίζεται από δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος αφορά τις υποτροφίες μεταπτυχιακού επιπέδου, οι οποίες διαρκούν από 12 έως 36 μήνες. Το κόστος ανέρχεται στα 1.181 ευρώ το μήνα. Αξιοσημείωτο είναι, βέβαια, ότι οι Έλληνες υποψήφιοι μπορούν να εξεταστούν κατ’ εξαίρεση ανάλογα με την ακαδημαϊκή υπεροχή τους.

Το δεύτερο μέρος αφορά τις υποτροφίες διδακτορικού επιπέδου, οι οποίες διαρκούν για 10 μήνες και περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε διδακτορικές διατριβές με συνεπίβλεψη ή συνδιεύθυνση. Τα μηνιαία έξοδα ανέρχονται στα 1.400 ευρώ.

Οι τομείς των σπουδών είναι οι εξής:

Για το μεταπτυχιακό επίπεδο: οι μηχανικές επιστήμες, η οικονομία και η διοίκηση επιχειρήσεων, το δίκαιο και οι πολιτικές επιστήμες.

Στο διδακτορικό επίπεδο περιλαμβάνονται επιστήμες όπως οι μηχανικές και οι θετικές (μαθηματικά, φυσική και χημεία, ανθρωπιστικές επιστήμες, βιοτεχνολογία και νανοβιοτεχνολογία, γεωεπιστήμες, επιστήμες του σύμπαντος και του περιβάλλοντος, επιστήμες και τεχνολογία πληροφόρησης και επικοινωνίας), οικονομία και διοίκηση επιχειρήσεων, δίκαιο και πολιτικές επιστήμες.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, επίσης, οι υποψήφιοι να είναι έως και 30 ετών την ημέρα που θα συνεδριάσει η επιτροπή επιλογής. Ακόμη, προτεραιότητα θα δοθεί στους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, συγκριτικά με τους φοιτητές που μένουν στη Γαλλία.

Σχετικά με τη διαδικασία της υποψηφιότητας, δεκτές θα γίνουν οι υποψηφιότητες που θα διαβιβαστούν από γαλλικά ιδρύματα, τα οποία κάνουν πρώτα μια προεπιλογή των υποψηφίων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των υποτροφιών Eiffel.

Τελευταίο, αλλά και πιο σημαντικό είναι ότι η έναρξη της υποβολής των δικαιολογητικών έχει ήδη αρχίσει από τις 10 Οκτωβρίου 2016 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων στο Campus France είναι η 6η Ιανουαρίου 2017. Μη χάνετε χρόνο και κάντε την αίτηση σας για να ζήσετε μια αξέχαστη εκπαιδευτική εμπειρία στη Γαλλία.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!