Υποτροφίες

Ίδρυμα Εργαζάκη: Υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές

του Στέλιου Αμπατζίδη

Λίγα Λόγια για το Ίδρυμα Εργαζάκη

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ηρακλείου ήταν ο Γεώργιος Εργαζάκη. Γεννήθηκε το 1889 και πέθανε το 1979. Ήταν δικηγόρος, πολιτικός και βουλευτής του Ηρακλείου. Μετά το θάνατό του, είχε πει στη διαθήκη του πως θα χορηγούνταν υποτροφίες για άπορους φοιτητές. Για αυτό και τα ανίψια του ζευγαριού, προς τιμήν του και της συζύγου του, Ευτυχίας Εργαζάκη, ίδρυσαν το Εργαζάκειο Ίδρυμα.

Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργαζάκειου Ιδρύματος ανακοίνωσε την χορήγηση δύο υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές από τα έσοδα του Ιδρύματος. Οι υποτροφίες θα δοθούν, έπειτα από εξέταση σε γραπτό διαγωνισμό στο μάθημα της Έκθεσης για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Οι δικαιούχοι αυτών θα είναι αριστούχοι απόφοιτοι Λυκείου με αδύναμη οικονομική κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια της χώρας.

Προϋποθέσεις υποτροφιών για προπτυχιακές σπουδές

Οι υποψήφιοι για τις υποτροφίες πρέπει να έχουν:

 • Ελληνική Ιθαγένεια ή καταγωγή.
 • Να μην έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 36 ετών.
 • Η καταγωγή τους, είτε από την πλευρά του πατέρα είτε από αυτήν της μητέρας, να προέρχεται από την τέως επαρχία Πεδιάδος Ν. Ηρακλείου, την τέως επαρχία Λασιθίου Ν. Λασιθίου και την πόλη του Ηρακλείου Ν. Ηρακλείου.
 • Το ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα του υποψηφίου να μην ξεπερνά τις είκοσι δύο χιλιάδες ευρώ (22.000 €), ενώ προσαυξάνεται κατά 15%, μόνο στην περίπτωση που υπάρχει προστατευόμενο μέλος. Ως εισόδημα νοείται το φορολογημένο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο.

Οι ίδιοι κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό στο μάθημα της Έκθεσης. Ένας υποψήφιος θεωρείται επιτυχών, με ελάχιστο βαθμό εισαγωγής δεκατέσσερα (14) με άριστα το είκοσι (20). Σε περίπτωση ισοβαθμίας, η εξεταστική επιτροπή συνεδριάζει δημόσια και γίνεται κλήρωση, ενώ μεταξύ ίσων, προτιμώνται οι συγγενείς των διαθετών.

Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά, τα οποία καλούνται να προσκομίσουν οι υποψήφιοι για τις υποτροφίες, είναι τα εξής:

 1. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
 2. Απόσπασμα ποινικού μητρώου.
 3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (Δήμο εγγραφής).
 4. Πιστοποιητικό ή βεβαίωση φοίτησης της σχολής ή του τμήματος που φοιτά ο υποψήφιος.
 5. Απολυτήριο Λυκείου με άριστο.
 6. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν λαμβάνουν υποτροφία για τις σπουδές τους από άλλη πηγή και αποδέχονται τους όρους της προκήρυξης.
 7. Αντίγραφο εντύπων Ε1 και Ε9, του φορολογικού έτους 2019.
 8. Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019, σε περίπτωση που ο δικαιούχος ή και η οικογένεια αυτού δεν υποχρεούνται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986.

Αναλυτικότερα για τις υποτροφίες

Για την χορήγηση των υποτροφιών ισχύουν οι εξής παράμετροι:

 • Οι υποτροφίες χορηγούνται από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 (Σεπτέμβριος 2020) μέχρι τη λήξη της διάρκειας των κανονικών σπουδών των υποτρόφων στο τμήμα όπου φοιτούν (Ιούνιου του τελευταίου έτους σπουδών).
 • Το ποσό της κάθε υποτροφίας ανέρχεται στο ύψος των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ μηνιαίως και χορηγείται για 10 μήνες το χρόνο με διακοπή τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και καταβάλλεται στην αρχή κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο.

Υποβολή Αιτήσεων

Οι υποψήφιοι για τις υποτροφίες θα πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ανάρτηση της προκήρυξης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών και Παιδείας και στην ιστοσελίδα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και θα γίνονται δεκτά στα γραφεία του ιδρύματος, ταχυδρομικώς ή αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο άτομο, εργάσιμες μέρες, από 11:00-13:00 και μέχρι 16/12/2020.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι οφείλουν με την έναρξη κάθε εξάμηνου να προσκομίσουν βεβαίωση εγγραφής από τη σχολή που φοιτούν και στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους αναλυτική βαθμολογία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση για τον διαγωνισμό και την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Πρόγραμμα των Υποτροφιών, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθυνθούν στον παρακάτω συνδέσμο.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!