Υποτροφίες ΕΜΠ στη μνήμη ενός αρχιτέκτονα

Της Πένυς Κουφονικολάκου

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αποτελεί πυλώνα της επιστημονικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν φοιτήσει εκεί. Παράλληλα, στελεχώθηκε από σπουδαία ονόματα του τεχνολογικού χώρου.

Από το 1917 έως και σήμερα η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών διαμορφώνει επαγγελματίες που χαράζουν λαμπρή πορεία στη αρχιτεκτονική. Άλλωστε, η επιστήμη, ή μάλλον η τέχνη, αυτή κατέχει σπουδαία θέση στη χώρα μας, ανεξάρτητα με το αν παρήκμασε έως ένα βαθμό στη σύγχρονη εποχή.

Ένας από τους νεώτερους πρωταγωνιστές της αρχιτεκτονικής είναι ο Προκόπης Βασιλειάδης. Γεννήθηκε στο Κίεβο το 1912 και άφησε την τελευταία του πνοή στη Αθήνα το 1977, έχοντας παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε εξέχουσες θέσεις. Υπήρξε επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικισμού του Υπουργείου Δημοσίων Έργων και ήταν υπεύθυνος για πληθώρα οικοδομημάτων στην πρωτεύουσα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τα εξής: Ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό της πλατείας Ομονοίας, κατασκευάζοντας υπόγεια διάβαση με κυλιόμενες σκάλες, κατασκεύασε πρωτόγνωρα κτήρια για την εποχή, όπως το ξενοδοχείο Hilton, ενώ παράλληλα μελέτησε τη διαρρύθμιση στην περιοχή Φιλοπάππου.

Στη μνήμη λοιπόν αυτού του σπουδαίου επαγγελματία και κατόπιν εκτέλεσης της διαθήκης της Μαρίας Στυλ. Βασιλειάδη, δίνεται η ευκαιρία σε έναν απόφοιτο του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας με ειδικότητα στην πολεοδομία.

Υπότροφος θα είναι ο απόφοιτος με το μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου, ενώ σε περίπτωση ισοβαθμίας, την υποτροφία τη λαμβάνει εκείνος που αποφοίτησε παλαιότερα κι έχει ορισμένη εργασιακή εμπειρία στο χώρο. Η επιλογή γίνεται ετησίως. Τόση είναι και η χρονική διάρκεια της υποτροφίας. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα παράτασής της για έναν ακόμη χρόνο. Το συνολικό ποσό της υποτροφίας ανέρχεται στα 3.600 ευρώ, τα οποία θα χωριστούν σε 9 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή θα καταβάλλονται στο φοιτητή 400 κάθε μήνα.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι είναι τα εξής:

Αίτηση                                                                             

Πιστοποιητικό Γέννησης

Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας

Αντίγραφο του πτυχίου της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ

Βιογραφικό σημείωμα

Αποδεικτικά εργασιακής εμπειρίας

Μεταφρασμένο έγγραφο αποδοχής από Πανεπιστήμιο της Αγγλίας

Τα έγγραφα είναι απαραίτητο να δοθούν έως τις 10/01/2017 στο Τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας, Διεύθυνση Μέριμνας ΕΜΠ, Θωμαΐδειο Κτήριο, Ηρώων Πολυτεχνείου 9, στην Πολυτεχνειούπολη, Ζωγράφου (τηλ: 210 772 1927 & 1951), καθώς μετά το πέρας της προθεσμίας δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν άλλες αιτήσεις.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!