Υποτροφίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017

Υποτροφίες  για Μεταπτυχιακές Σπουδές: Ιδρύμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδέςΠρόσφατα βγήκε η προκήρυξη του Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για μεταπτυχιακές υποτροφίες σε επίπεδο Master. Θα χορηγηθούν 20 από αυτές σε υποψηφίους όλων των επιστημονικών πεδίων και 2 επιπλέον για όσους σκοπεύουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στους τομείς των Ναυτικών και Ναυτιλιακών σπουδών μέσω του Πλωτού Μουσείου «Νεράιδα». Οι υποτροφίες αυτές χορηγούνται για σπουδές σε Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού και διαρκούν από 9-24 μήνες, ανάλογα με το πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις δήλωσης υποψηφιότητας

Τα βασικά έγγραφα που πρέπει να διαθέτετε είναι το απολυτήριο Ελληνικού Λυκείου και το πτυχίο σας, το οποίο μπορεί να είναι από Ελληνικά ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ξένα Πανεπιστήμια αναγνωρισμένα από τον ΔΟΑΤΑΠ και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Εν τούτοις, αν δεν έχετε πάρει ακόμα πτυχίο και πρόκειται να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας στην εξεταστική του Ιουνίου, μπορείτε να δηλώσετε και πάλι συμμετοχή. Ο βαθμός του πτυχίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 8 ή το 80% της βαθμολογίας στην κλίμακα των Πανεπιστημίων του εξωτερικού. Αν είναι χαμηλότερος από αυτό, τότε θα πρέπει να αποδειχτεί με έγγραφο από τη γραμματεία της σχολής ότι ανήκατε στο ανώτερο 10% των αποφοιτησάντων για το ακαδημαϊκό έτος περάτωσης των σπουδών. Επίσης, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι μέχρι 28 ετών, να σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, να αποδείξουν ότι αδυνατούν να καλύψουν τα δίδακτρα των σπουδών τους και ότι το μεταπτυχιακό που θέλουν είναι στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο χαμηλότερα είναι τα δίδακτρα, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε.

Απαραίτητα Δικαιολογητικά

Εκτός από τα προαναφερθέντα, απαιτείται αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών, αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, αναλυτική βαθμολογία και υπεύθυνη δήλωση μαθημάτων που οφείλονται αν ακόμα δεν έχετε αποφοιτήσει. Επίσης, ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να δηλώσει για ένα μόνο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, για το οποίο πρέπει να υποβάλει βεβαίωση προσφοράς θέσης και αντίγραφο του κανονισμού σπουδών. Ο υποψήφιος, μετά από προηγούμενη συνεννόηση με δύο καθηγητές του, πρέπει να επισυνάψει και τα στοιχεία τους.

Προσοχή πρέπει να δοθεί στη δήλωση σκοπού (μέχρι 500 λέξεις), καθώς μπορεί να είναι η μοναδική ευκαιρία για να σχηματίσει ο υποψήφιος την κατάλληλη εντύπωση, δικαιολογώντας μεταξύ άλλων την επιλογή του μεταπτυχιακού προγράμματος για το οποίο  ζητά υποτροφία. Επίσης, αν δεν έχετε εκπονήσει πτυχιακή, καλό είναι να παρουσιάσετε περιλήψεις των εργασιών που είχατε κάνει κατά τις προπτυχιακές σπουδές.

Για να αποδείξετε την αδυναμία κάλυψης των διδάκτρων, να έχετε έτοιμα τα εκκαθαριστικά των δύο τελευταίων ετών, το ειδικό έντυπο του Ιδρύματος και όποια άλλα δικαιολογητικά απαιτούνται για να δείξετε τυχόν κοινωνικά κριτήρια στα οποία εμπίπτετε.

Διαδικασία αίτησης και προθεσμίες

Πριν προβείτε στην ηλεκτρονική αίτηση, να έχετε τα δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή και να συμβουλευτείτε πρώτα τον οδηγό. Έπειτα θα μπείτε στο σύστημα, όπου εκεί θα βρείτε δύο προκηρύξεις, από τις οποίες θα επιλέξετε σε ποια θέλετε να συμμετάσχετε. Το σύστημα άνοιξε στις 4 Απριλίου και η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου, ώρα 14.00. Οι επιλεγέντες θα ανακοινωθούν στο τέλος του Ιουλίου.

Κριτήρια Επιλογής

Οι κριτές είναι ακαδημαϊκοί από το εκάστοτε επιστημονικό πεδίο, οι οποίοι θα λάβουν υπ’ όψιν την ποιότητα της αίτησης και του μεταπτυχιακού προγράμματος, τις επιδόσεις του υποψηφίου, τη δήλωση σκοπού, την οικονομική του κατάσταση και τα κοινωνικά κριτήρια στα οποία εμπίπτει. Μπορεί να ζητηθεί συνέντευξη αν κριθεί απαραίτητο. Αν τελικά επιλεγείτε, πρέπει να στείλετε επικυρωμένα τα δικαιολογητικά που είχατε επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση (περαιτέρω πληροφορίες για όλη την προκήρυξη εδώ).

Έχοντας όλα τα προαναφερθέντα υπ’ όψιν, σας ευχόμαστε επιτυχία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!