Υποτροφία Chevening από το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

της Μυρτώς Ζάρα

Μία νέα υποτροφία για το έτος 2020-2021, με συνεργασία του προγράμματος Chevening της Βρετανικής Κυβέρνησης με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση προκηρύχθηκε. Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων είναι από τις 3 Σεπτεμβρίου ως τις 3 Νοεμβρίου 2020. Οι απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ μπορούν να αιτηθούν για την πλήρη οικονομική κάλυψη σε ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στους τομείς:

 • Διεθνούς Ανάπτυξης.
 • Δημόσιας Διοίκησης.
 • Κοινωνικής Διοίκησης.
 • Νομικών ή Ιατρικών Επιστημών.
 • Μηχανολογίας και Τεχνολογίας.
 • Βιολογίας ή της Μηχανικής Ηλεκτρονικών.

Το Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση λειτουργεί από το 2005, σε συνεργασία με άλλους φορείς και ιδρύματα. Χρηματοδοτεί ένα εύρος τομέων μεταξύ των οποίων βρίσκεται η επιστήμη, η εκπαίδευση, οι τέχνες, ο πολιτισμός. Δίνει έμφαση στην συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του εφοπλιστή με καταγωγή από την Ηλεία. Αρχικά επιχείρησε να υποστηρίξει οικονομικά νέες και νέους από τον τόπο του και κατάφερε το 2012 να επεκτείνει τη δράση του σε πανελλήνια κλίμακα. Έκτοτε, έχει χρηματοδοτήσει 2.000 φοιτητές και φοιτήτριες στις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους. Κύριο μέλημα του ήταν και είναι να ανακουφίσει τις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες και να ενδυναμώσει τις ΜΚΟ.

Μερικές πληροφορίες για την υποτροφία Chevening

Το πρόγραμμα υποτροφιών Chevening έχει υποστηρίξει στις σπουδές τους 50.000 φοιτητές με ακαδημαϊκές διακρίσεις και ηγετική προσωπικότητα σε περισσότερες από 160 χώρες, από την έναρξή του το 1983. Συγκεκριμένα στη χώρα μας, 112 άριστοι Έλληνες φοιτητές και πλέον καταξιωμένοι επαγγελματίες έλαβαν την Υποτροφία Chevening στο διάστημα μεταξύ του 1984 και του 2002. Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Chevening επανήλθε στην Ελλάδα το 2019 και χρηματοδότησε τις σπουδές για την κυρία Αναστασία Μπενέκου στο University of Kent (2019) και τον κύριο Mochament Elsaer στο King’s College London (2020). Οι δύο νικητές της υποτροφίας βρίσκονται τώρα στο τελικό στάδιο των σπουδών τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα THE KENT MBA και MA WAR STUDIES αντίστοιχα.

Κριτήρια αίτησης στο πρόγραμμα

Για να αιτηθεί ένα άτομο για την υποτροφία Chevening, πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

 • Να είναι υπήκοος μιας χώρας που λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα.
 • Να επιστρέψει στην χώρα υπηκοότητάς του για τουλάχιστον 2 έτη μετά τη λήξη της υποτροφίας.
 • Να έχει εκπληρώσει όλα τα στάδια της προπτυχιακής εκπαίδευσης που τον καθιστούν ικανό υποψήφιο για ένα πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου όταν θα πραγματοποιήσει την αίτησή του.
 • Να έχει τουλάχιστον 2 έτη συνολικά (2800 ώρες) εργασιακής εμπειρίας – πλήρους ή μερικής απασχόλησης, εθελοντικής εργασίας ή πρακτική (όχι απαραίτητα μετά πληρωμής).
 • Να έχει αιτηθεί σε 3 διαφορετικά προγράμματα πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου και να έχει δεχτεί μια άνευ όρων προσφορά ενός εξ αυτών ως τις 15 Ιουλίου του 2021.

Καθοδήγηση και βοήθεια

Οι υποτροφίες Chevening συνιστούν ένα περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού. Για να περάσει ένας υποψήφιος τα αρχικά στάδια, μέχρι εκείνο της συνέντευξης και να του προσφερθεί τελικά υποτροφία, είναι σημαντικό να προετοιμαστεί κατάλληλα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Πριν υποβάλλει την αίτησή του ο υποψήφιος, προτείνεται να διαβάσει τις συμβουλές και την καθοδήγηση που προσφέρεται στον ιστότοπο του προγράμματος με προσοχή. Έτσι, θα μπορέσει να φέρει σε πέρας κάθε βήμα με απόλυτη ακρίβεια.

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο όπου θα μάθουν πώς μπορούν να αιτηθούν για την υποτροφία του προγράμματος Chevening, καθώς και τον διαδικτυακό τόπο του ιδρύματος Ιωάννη Σ.Λάτση.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!