6+1 Τρόποι προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

της Αθανασίας Μπακαράκη*

Μπορούμε να φανταστούμε ένα καλοκαίρι χωρίς έκθεση στον ήλιo; Είναι αδιανόητο, ειδικά στη χώρα που ζούμε! Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, δεν μας δίνει μόνο το πολυπόθητο φως αλλά παρέχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Αλλά, όπως και σε όλα τα πράγματα, έτσι και για την έκθεσή μας στον ήλιο ισχύει το ρητό «Πν μέτρον ριστον», διότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο έχει καταστροφικές συνέπειες στο δέρμα. Ας παραθέσουμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές που θα μας προστατεύσουν από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου αυτό το καλοκαίρι.

Ηλιακή ακτινοβολία και έκθεση στον ήλιο

Χρειαζόμαστε τον ήλιο, διότι ο ήλιος δίνει τη δυνατότητα στο σώμα μας να συνθέσει βιταμίνη D, μία ορμόνη που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, κι όχι μόνο, καθώς επηρεάζει πολλούς τομείς της υγείας μας. Ωστόσο, 10-20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, αρκούν για να παραγάγει το σώμα μας την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D, οπότε η έκθεση στον ήλιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι βλαπτική για το δέρμα. Επίσης, οι ώρες που ενδείκνυνται για ασφαλή έκθεση στον ήλιο είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, με αποφυγή των ωρών που μεσολαβούν από τις 12μμ.- 5μμ.

Αντηλιακό

Το αντηλιακό είναι το βασικότερο μέσο προστασίας και κρίνεται απαραίτητο να εφαρμόζεται πριν την έκθεση στον ήλιο. Αξίζει να επισημάνουμε πως, στην χώρα μας που τους περισσότερους μήνες του χρόνου έχουμε ήλιο, είναι επιτακτική η χρήση της αντηλιακής κρέμας προσώπου καί κατά τους χειμερινούς μήνες. Η εφαρμογή του ωστόσο, από τους περισσότερους από εμάς, δεν είναι η ενδεδειγμένη: το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα σημεία του σώματος, μηδενός εξαιρουμένου (αυτιά, λαιμός, αυχένας, χέρια, πέλματα) και είναι αναγκαίο να ανανεώνεται κάθε μισή έως μία ώρα, ώστε να μας προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 15 και είναι απαραίτητο να αναγράφεται στη συσκευασία ότι παρέχει προστασία από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες Α και Β (UVA, UVB).

Ομπρέλα

Η ομπρέλα είναι απαραίτητη για την παραλία, καθώς η σκιά που δημιουργεί βοηθάει στην προστασία μας από τις υπεριώδεις ακτίνες, αφού μειώνει την ένταση της ακτινοβολίας τους στο δέρμα.

Καπέλο

Πρέπει απαραιτήτως να φοράμε ένα καπέλο όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο, καθότι τα καπέλα προσφέρουν προστασία από τις ακτίνες UV και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και της πρώιμης φωτογήρανσης. Για την καλύτερη δυνατή πρόληψη ενδείκνυνται καπέλα με μεγάλη κλίση, ώστε να μπορούν να παρέχουν προστασία 360 μοιρών από τον ήλιο.

Ρούχα

Κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, θα ήταν πολύ ευεργετικό για το δέρμα να φοράμε ελαφρά ρούχα, εξασφαλίζοντας, βέβαια, πως δεν τα διαπερνά η ηλιακή ακτινοβολία.

Γυαλιά ηλίου

Τα γυαλιά ηλίου δεν μας προσφέρουν μόνο στυλ, αλλά και προστασία, καθώς λόγω της ολοένα και αυξανόμενης επιθετικής UV ακτινοβολίας τα καλής ποιότητας γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για την προστασία των ματιών. Ωστόσο, χρειάζεται να παραμένουν άθικτα από γρατσουνιές, ώστε να μην μπορούν να τα διαπεράσουν οι ακτίνες UV, και έτσι να είναι σε θέση να παράσχουν την καλύτερη δυνατή προστασία στα μάτια μας.

Το φετινό καλοκαίρι ας εμπεδωθεί στο μυαλό όλων μας ότι μπορούμε να απολαύσουμε τον ήλιο άφοβα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο που κρύβεται στην ηλιακή ακτινοβολία, αρκεί να διαθέτουμε σύνεση, εγκράτεια και  να χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα προστασίας, ώστε να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και ανεπηρέαστο από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

∗Φοιτήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που ασκεί την επίσημη Πρακτική της στο citycampus.gr.

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!