Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ

της Στέφι Ράσκοβα

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ αποτελεί σταθμός στην παγκόσμια λογοτεχνία, γραμμένο από τον Όσκαρ Γουάιλντ. Χαρακτηρίζεται ως ένα ανορθόδοξο δράμα εποχής, το οποίο προκάλεσε την κοινή γνώμη. Κάποιοι το θεωρούν ένα παραμύθι, γοητευτικό μα άσχημο, αφού αντικατοπτρίζει σκληρές αλήθειες για την ανθρώπινη φύση και την κοινωνία. Είναι αδιαμφισβήτητα επίκαιρο, όπως οτιδήποτε που πραγματεύεται την αβυσσαλέα ψυχή του ανθρώπου.

Πλοκή

Η ιστορία διαδραματίζεται τη βικτωριανή εποχή στο Λονδίνο. Ακολουθεί τον νεαρό Ντόριαν Γκρέυ μέσα από τα μάτια κάποιων άλλων κεντρικών ηρώων, όπως του καλλιτέχνη Μπάζιλ και του Λόρδου Χένρυ. Ο Ντόριαν είναι πολυπόθητος και άξιος θαυμασμού, λόγω της εκθαμβωτικής ομορφιάς και της αγνής ψυχής του. Ο νεαρός επηρεάζεται από τον Λόρδο, ο οποίος δε διστάζει να εκφράζει τις ηδονιστικές του αντιλήψεις και να προκαλεί τα ήθη της εποχής του. Αρχίζει να πιστεύει πως το σημαντικότερο στον κόσμο είναι η ομορφιά. Ερωτεύεται, περνάει από πάθη και δοκιμάζεται. Σφυρηλατεί τον νέο του εαυτό.

Ως πού είναι ικανός να φτάσει για να καταφέρει να κρατήσει το όμορφό του πρόσωπο νέο, όπως απεικονίζεται στο πορτραίτο που του χάρισε ο Μπάζιλ; Πόσο εύκολο είναι να επηρεαστεί μία αγνή ψυχή και να δηλητηριαστεί το μυαλό; 

Θεματολογία: αισθητισμός και δολιότητα

Ο Όσκαρ Γουάιλντ, μέσα από τον τρόπο ζωής και τις επιλογές του Ντόριαν Γκρέυ, εκφράζει απόψεις και θέτει ερωτήματα. Είναι ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα, γεμάτο από ρήσεις που, αν μη τι άλλο, σου μένουν αξέχαστες. Ακόμα και αν δεν μπορεί να τις ενστερνιστεί ο αναγνώστης, οφείλει να αναγνωρίσει τη λογική και την εξοχότητα που τις διέπει.

Κεντρικό θέμα το alter ego, δηλαδή ο δεύτερος εαυτός ενός ατόμου. Μέσα από τις σοκαριστικές πράξεις του νεαρού Λονδρέζου, φαίνεται η σαθρότητα της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι επιλογές ενός ανθρώπου καθορίζουν και οδηγούν το μέλλον του. Πόσο σκληρός και ειδεχθής μπορεί να γίνει κάποιος; Πόσο μπορεί να αλλάξει με την πρώτη απόφαση, η οποία και ευθύνεται για την κατρακύλα του; Είναι λίγα μόνο από τα θέματα που απασχολούν τσε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο με τα πλούσια νοήματα και τον περίτεχνο λόγο.

Διπλό παιχνίδι

Το έργο θεωρείται γοτθικό, αφού ο Ντόριαν προσπαθεί να συγκρατήσει τις δύο αντίθετες πλευρές της προσωπικότητάς του. Απολαμβάνει να ζει διπλή ζωή, διατηρεί όμως την επιθυμία να έχει μια καλή εικόνα στην κοινωνία. Ο πρωταγωνιστής περιφέρεται στις σελίδες του βιβλίου από τα ακριβά σαλόνια στα καταγώγια του σκοτεινού Λονδίνου.

Επιρροές

Ίσως ο Γουάιλντ επηρεάστηκε από το “Δόκτωρ Τζέκιλ και Κύριος Χάιντ“, μιας και υπάρχουν αρκετές ομοιότητες ανάμεσα στα δύο γοτθικά έργα. Επίσης, πολλές απόψεις των ηρώων είναι επηρεασμένες από φιλοσόφους και σημαντικές προσωπικότητες άλλων εποχών. Γίνονται αναφορές στην Πολιτεία του Πλάτωνα, στην όπερα Τανχάουζερ του Βάγκνερ, στον Φάουστ, το Σαίξπηρ και τον Γάλλο μυθιστοριογράφο Ζορίς-Καρλ Υσμάν.

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ

Αρχικά, δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο περιοδικό Lippincott’s Monthly Magazine, στο τεύχος Ιουλίου του 1890. Προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ύστερα από πολλές παραινέσεις, ο Ουάιλντ αποφάσισε να κάνει αλλαγές και στο περιεχόμενο και στα κεφάλαια, ώστε να το δημοσιεύσει ως βιβλίο. Οι κριτικοί εκείνης της εποχής το έκριναν αυστηρά και αρνητικά. Είχε ειπωθεί πως το έργο «περιέχει ένα στοιχείο.. το οποίο θα μολύνει κάθε νεαρό πνεύμα με το οποίο θα έρθει σε επαφή». Εκτός από τις κειμενικές αναθεωρήσεις, προσαρτήθηκε και πρόλογος. Σε αυτόν, ανέλυε το ρόλο του καλλιτέχνη στην κοινωνία, τον σκοπό της τέχνης και την αξία της ομορφιάς, σαφώς επηρεασμένος από τον Τσουάνγκ Τσου. Έτσι, προσπάθησε να απευθυνθεί στους κριτές και να αποκαταστήσει την καλλιτεχνική αξία του συγγράματός του, εξηγώντας τους πώς θα έπρεπε να διαβαστεί.

Σκανδαλώδες, σαρκαστικό και ενοχλητικά αληθινό, το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ συνεχίζει να κλέβει τις εντυπώσεις, ακόμα και περισσότερα από 100 χρόνια μετά από την αρχική του δημοσίευση. Έχει μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!