5 Σημάδια ότι το Πανεπιστήμιο νοιάζεται για την καριέρα σου
Καθημερινά όλο και περισσότεροι νέοι προβληματίζονται για το μέλλον τους και συγκεκριμένα, για την απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα φλέγον θέμα που «καίει» ακόμα περισσότερο τους σημερινούς φοιτητές, οι οποίοι κοπιάζουν για την απόκτηση ενός πτυχίου(για αρχή), ώστε να έχουν το δικαίωμα αργότερα να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Δυστυχώς, πολλά από τα Πανεπιστήμια της χώρας μας δεν εστιάζουν στην μετέπειτα πορεία του φοιτητή σχετικά με την επαγγελματική του αποκατάσταση. Ωστόσο, αν ψάξει κάποιος καλύτερα, θα αποκωδικοποιήσει ορισμένες ενδείξεις που φανερώνουν το βαθύτερο ενδιαφέρον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την απαραίτητη υποστήριξη των νέων στον τομέα αυτό.
Τοποθέτηση σε θέσεις επαγγελματικής πραγματικότητας
Πολλές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ περιλαμβάνουν στο οδηγό σπουδών τους την λεγόμενη πρακτική άσκηση, άλλοτε υποχρεωτική και άλλοτε προαιρετική. Πρόκειται για μια προσπάθεια των παραπάνω σχολών να φέρουν τους φοιτητές σε άμεση επαφή με το αντικείμενο στο οποίο σπουδάζουν. Έτσι, τους δίνεται η ευκαιρία να θέσουν σε πρακτική εφαρμογή τα γνωστικά αποκτήματα τους και να συμπεράνουν εάν οι γνώσεις τους αρκούν ή ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εκάστοτε επαγγέλματος. Ακόμη, θα έρθουν σε επαφή με εργοδότες και θα κάνουν διασυνδέσεις που στο μέλλον μπορεί να φανούν καθοριστικές για την απόκτηση μόνιμης εργασίας.
Σύνδεση Πανεπιστημίου με εργοδότες
Κατά καιρούς τα πανεπιστήμια διοργανώνουν διάφορες ημερίδες/σεμινάρια, στα οποία εισηγητές είναι συνήθως κάποιοι μελετητές, ανώτεροι ή καταξιωμένοι καθηγητές κτλ. Το γεγονός αυτό είναι μια καλή ευκαιρία, καθώς ένας φοιτητής θα έρθει σε επαφή με τους παραπάνω ανθρώπους, αλλά και θα κάνει διασυνδέσεις με πιθανόν μελλοντικούς εργοδότες ή καθοδηγητές του. Η περίπτωση αυτή απευθύνεται, κατά κύριο λόγο,σε νέους που αποβλέπουν σε ακαδημαϊκή επαγγελματική πορεία.
Προγράμματα ανταλλαγής
Πρόκειται για κάποια πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα που προσφέρουν τα Πανεπιστήμια στους φοιτητές τους όπως πχ το πρόγραμμα Erasmus. Δίνεται,έτσι,η δυνατότητα στους φοιτητές όχι μόνο να ζήσουν μια εμπειρία, ζώντας στο εξωτερικό με σχετικά οικονομικό τρόπο, αλλά να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Η ένταξη ενός τέτοιου προγράμματος στο βιογραφικό ενός υποψήφιου εργαζομένου είναι πολύ σημαντική. Από έρευνες έχει διαπιστωθεί πως οι εργοδότες προτιμούν να δώσουν μια θέση εργασίας σε άτομα που έχουν ζήσει ,σπουδάσει ή εργαστεί έστω και λίγο στο εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει γιατί η συμμετοχή σε τέτοιου είδους προγράμματα φανερώνει ένα άτομο που μεταξύ άλλων επιδιώκει να διευρύνει τους ορίζοντες του, δεν φοβάται να δοκιμάσει καινούρια πράγματα και ανά πάσα στιγμή είναι διατεθειμένο να υπερβεί τη δική του βόλεψη και ευκολία προς το καλύτερο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τέτοιου είδους νέοι σίγουρα έχουν ένα προβάδισμα έναντι άλλων στην διεκδίκηση εργασίας.
Δυνατότητα επέκτασης των σπουδών
Τόσο τα ελληνικά όσο και τα διεθνή πανεπιστήμια προσφέρουν στους φοιτητές την δυνατότητα απόκτησης κάποιου μεταπτυχιακού. Πρόκειται για μια «λύση» κατά πολλούς, για δύο λόγους. Αρχικά,το άτομο που θα ασχοληθεί με την προσπάθεια απόκτησης ενός μεταπτυχιακού, θα εμπλουτίσει το γνωστικό του επίπεδο και θα εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στον κλάδο που τον ενδιαφέρει. Επίσης,θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε στενότερη επαφή με καθηγητές/επιβλέποντες του, που στην πορεία μπορεί να γίνουν εργοδότες του ή να αποτελέσουν κατά κάποιον τρόπο έναν « Μέντορα» στην επαγγελματική του πορεία.
Ομάδες ενδιαφέροντος
Σίγουρα θα έχει παρατηρήσει κανείς πως σε κάθε πανεπιστήμιο υπάρχουν ομάδες ενδιαφέροντος όπως για παράδειγμα θεατρικές ομάδες, ομάδες χορού, φωτογραφίας κτλ. Το γεγονός αυτό μπορεί αρχικά να πάρει τη μορφή ενός χόμπι, αλλά στην πορεία είναι πολύ πιθανόν ο νέος να ανακαλύψει πτυχές του εαυτού του που δεν γνώριζε και που ίσως είναι καθοριστικές για την επαγγελματική του κατεύθυνση. Επίσης και σε αυτόν το χώρο είναι πολύ σημαντικές οι διασυνδέσεις και οι επαφές με άτομα που πολύ πιθανόν να αποτελέσουν τους μελλοντικούς εργοδότες κάποιου.
Σίγουρα ο χώρος της εκπαίδευσης δεν παρέχει στους μαθητές και αργότερα στους φοιτητές της χώρας μας τα απαραίτητα εφόδια, όπως επίσης δεν δίνονται και οι ανάλογες εργασιακές ευκαιρίες. Ωστόσο,αν εσύ φίλε μου και συμφοιτητή μου, δεν θελήσεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, αν εσύ πρώτος δεν κυνηγήσεις κάθε ευκαιρία που σου παρουσιάζεται, τότε κανένα σύστημα και καμία οργάνωση δεν θα σε βοηθήσει περισσότερο. Παραπάνω ανέφερα 5 σημάδια που κάποιος μπορεί εύκολα με μια πρώτη ματιά να διακρίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είσαι νέος, είναι δυναμικός, είσαι αισιόδοξος. Άνοιξε,λοιπόν,τα ραντάρ σου και εστίασε στις ευκαιρίες που σου δίνονται. Μόνο έτσι θα τα καταφέρεις!
Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!
Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!