Του Κωνσταντίνου Κουντουριώτη*

Μετά από χρόνια υπομονής και μέσα σε κλίμα απερίγραπτης χαράς, το τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας αλλάζει ονομασία καθώς και προγράμμα σπουδών ύστερα από ανακοίνωση του πρύτανη στις 18 Ιανουαρίου. Το τμήμα μετονομάστηκε σε Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) με την δημοσίευση διατάγματος στα Φύλλα της Εφημερίδος της Κυβέρνησης την 1η μέρα του Μαΐου.

Το νέο όνομα, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, φαίνεται να ανταποκρίνεται καλύτερα στο περιεχόμενο του τμήματος, καθώς, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης, ο τίτλος «Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης» είναι «κρυπτικός και απαγορευτικός». Άλλωστε το ΙΦΕ είναι διεθνώς εδραιωμένο ως ονομασία τμήματος σε οικουμενική εμβέλεια με αποτέλεσμα μια τέτοια πράξη να προωθήσει το τμήμα σε καλύτερες συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού κυρίως υπό την μορφή των μεταπτυχιακών σπουδών.

Όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών, οι αλλαγές φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον θετικές με μοναδική εξαίρεση την πτυχιακή εργασία, η οποία από υποχρεωτική θα γίνει προαιρετική με την εφαρμογή του νέου προγράμματος σπουδών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την «βαρύτητα» του πτυχίου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των μαθημάτων για τη λήψη πτυχίου υφίσταται μείωση καθώς πλέον απαιτούνται 40 συν 2 εργαστηριακά μαθήματα, τα υποχρεωτικά μαθήματα μειώνονται στα 21, τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά και ελεύθερα αυξάνονται τα μεν από 7 σε 10 και τα δε από 6 σε 9 αντίστοιχα, 14 μαθήματα του παλαιού προγράμματος (κυρίως θετικού προσανατολισμού) μετατρέπονται σε μαθήματα κατ’ επιλογήν ελεύθερα, ενώ το μάθημα της Στατιστικής διαγράφεται εντελώς από το πρόγραμμα σπουδών. Οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών αφορούν τους εισακτέους από το 2014 και μετά, δηλαδή μέχρι και τους τωρινούς τριτοετείς και η εφαρμογή τους θα τεθεί σε ισχύ με την εκκίνηση του χειμερινού εξαμήνου της περιόδου 2017 – 2018.

Για πολλά χρόνια φοιτητές καθώς και διδάσκοντες διαφωνούσαν με την καθιερωμένη ονομασία και ζητούσαν την αλλαγή της. Αφορμή της αναδιαμόρφωσης αυτής, βέβαια, αποτελεί η εποικοδομητική κριτική που άσκησε η Επιτροπή Εξωτερικής Αξιολόγησης, η οποία στο κείμενο αξιολόγησης του τμήματος που δημοσίευσε, πρότεινε μεταξύ άλλων την αλλαγή της ονομασίας της, την ευελιξία του ωραρίου της βιβλιοθήκης του τμήματος και διάφορες πρακτικές ώστε να μειωθεί ο μέσος χρόνος φοίτησης.

Οι εργασίες για την ομαλή μετάβαση από το παλαιό πρόγραμμα στο νέο έχουν αρχίσει και το τμήμα με νέα ονομασία πλέον πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο ευρωπαϊκό πρότυπο καθ’ ομοίωση του οποίου δημιουργήθηκε!

* Ο Κωνσταντίνος Κουντουριώτης παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!