The Danish girl”

Της Έλενας Σκούφου

Πρωταγωνιστούν: Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Amber Heard, Matthias Schoenaerts

Σενάριο: David Ebershoff

Σκηνοθεσία: Tom Hooper

το κορίτσι απ΄τη ΔανίαΒασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του D. Ebershoff, το οποίο αντλεί το υλικό του από αυτοβιογραφικά σημειώματα του ζωγράφου Einar Wegener « το κορίτσι απ’τη Δανία » εξιστορεί τη ζωή του Δανού ζωγράφου και της συζύγου του Gerda. Ο Einar, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως Lili Elbe, πρόκειται για την πρώτη τρανς γυναίκα, που υπέστη εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Με σύσσωμη την ιατρική κοινότητα της δεκαετίας του ’20 να πιστεύει πως ο Einar χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης, καταγράφονται οι συνεδρίες, οι «θεραπείες» που υπόσχονταν να λύσουν το «πρόβλημα» του, αλλά και η ψυχολογική φθορά του ίδιου, ύστερα από ακόμα μια άκαρπη προσπάθεια. Μέσα στην άγνοια της ιατρικής επιστήμης της εποχής επί του θέματος, ξεχωρίζει ο γιατρός K. Warnekros, ο οποίος πιστεύει στην Lili και αναλαμβάνει την εγχείρησή της επιθυμώντας να της χαρίσει τη ζωή που είχε στερηθεί ως τότε, ζώντας στο λάθος σώμα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας παρακολουθούμε τη μάχη που συμβαίνει μεταξύ του Einar και της Lili, για το ποιος απ’ τους δύο θα επικρατήσει. Όπως μαρτυρά η ίδια η Lili, ο Einar μέρα με τη μέρα αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο και δεν είναι πια σε θέση να απαρνηθεί την θηλυκή της ταυτότητα. Σπουδαία συμβολή στην πορεία της Lili παίζει η Gerda, η οποία είναι αυτή που ξυπνά με ένα τυχαίο περιστατικό όλα αυτά τα συναισθήματα που βρίσκονταν τόσο καιρό στην αφάνεια και είναι αυτή που στέκεται πάντα δίπλα της και τη στηρίζει ως το τέλος, αποδεικνύοντας την αληθινή αγάπη και αφοσίωση στο πρόσωπο της Lili.

Η ταινία -υποψήφια για τέσσερα Όσκαρ- συγκλονίζει με τις ερμηνείες του διδύμου LiliGerda, δημιουργώντας ένα ατμοσφαιρικό κοινωνικό δράμα, που μας μεταφέρει εννιά δεκαετίες πίσω, στο κλίμα που επικρατούσε σχετικά με την αντιμετώπιση των διεμφυλικών ατόμων. Ρεαλιστική είναι η αποτύπωση των περιστατικών λεκτικής και σωματικής βίας, που είχε υποστεί η Lili, εξαιτίας της διαφορετικότητάς της, καθώς και η δυσκολία του περίγυρού της να κατανοήσει τι συνέβαινε στον Einar, που γνώριζαν μέχρι τότε. Με την καταληκτική σκηνή της ταινίας, όπου επέρχεται και η λύτρωση, η Lili καταφέρνει ελεύθερη πια, να πετάξει στους αιθέρες, πάνω απ’ τα βουνά που έπαιζε ως παιδί, πάνω απ’ τα τοπία που ζωγράφιζε ως ενήλικη.

Το θαυμαστό αυτής της ταινίας, είναι πως επιτυγχάνει πλήρως να μεταδώσει τα συναισθήματα των ηρώων της στο θεατή, ο οποίος παράλληλα με την πορεία της Lili, εισπράττει και ο ίδιος όλες τις ψυχολογικές διακυμάνσεις, τις φοβίες, τα διλήμματα και την τελική λύτρωση της Lili. Εκτός από εξαιρετικό καλλιτεχνικό δημιούργημα « το κορίτσι απ’τη Δανία » είναι ένα παράδειγμα βγαλμένο απ’ τη ζωή. Μέσα απ’ αυτό δίνεται η ευκαιρία για συνομιλία με την διεμφυλική κοινότητα, η ευκαιρία να αποτυπωθεί το στίγμα τους και να εκφραστεί μέσα απ’ την τέχνη, η ευκαιρία να αποβάλλουμε σεξιστικά και τρανσφοβικά κατάλοιπα, διευρύνοντας ως κοινωνία τους ορίζοντές μας προς το διαφορετικό. «Το κορίτσι απ’ τη Δανία» είναι μια ταινία για την Lili και για την κάθε Lili αυτού του κόσμου.

Δείτε και άλλες κριτικές ταινιών εδώ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!