Της Αργυρώς Σταμούλη
Το κλειδί της αισιοδοξίας.
Στη ζωή οποιουδήποτε σπουδαστή, τα πράγματα μπορεί να πάρουν την «κάτω βόλτα» κάποια στιγμή, έχοντας αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή του πορεία. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μείνουμε πίσω στην παρακολούθηση των μαθημάτων, άλλες φορές να είμαστε σωματικά εκεί αλλά το μυαλό μας να τρέχει στον καφέ που έχουμε κανονίσει στις 7, να μην είμαστε τυπικοί στις εργασίες ή, όπως ακούγεται, την περίοδο της εξεταστικής να μας λείπει το χρωμόσωμα «έχω όρεξη για διάβασμα».
Τότε καταρρέει η εικόνα «του μονίμως θετικού» φοιτητή που ζει με πρόγραμμα και ισορροπία, που δεν έχει αισθανθεί ποτέ να τον κυριεύει το άγχος, ενώ η παρέα γνωρίζει πολύ καλά το «λούφα για πάντα, πτυχίο στα σαράντα». Αν και το να κρατάς τις ισορροπίες για τον καθένα από εμάς είναι διαφορετικό, ανάλογα με τις προτεραιότητες που βάζουμε στη ζωή μας, το να είσαι επί της ουσίας θετικός άνθρωπος -και κυρίως για τον εαυτό σου- μπορεί να είναι πέρα για πέρα βοηθητικό από το να γίνουν οι κολλητοί μας τηλεφωνικό κέντρο υποστήριξης ή να ξεσπάμε στην σοκολάτα -αν και την σοκολάτα την αγαπάμε, όπως και να έχει!- .
Το να βλέπεις τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά δεν είναι ταυτόσημο με την αισιοδοξία. Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της θετικής στάσης ζωής και της αισιοδοξίας; Η διαφορά έγκειται στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι δύσκολες καταστάσεις∙ ο θετικός άνθρωπος, για παράδειγμα, σε ό,τι άσχημο ή απρόσμενο συμβαίνει στη ζωή του προσπαθεί να βρει τα καλά στοιχεία, ο αισιόδοξος στον αντίποδα αποδέχεται την κατάσταση και αναρωτιέται τι μπορεί να κάνει από εδώ και στο εξής ,έχοντας ελπίδα για βελτίωση των πραγμάτων.
Η αισιοδοξία δεν σηματοδοτεί την αφέλεια ή τη θέαση του κόσμου με ροζ γυαλιά. Η αισιοδοξία δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης που στηρίζεται στις πηγές μας, δηλαδή τις δυνατότητές μας , τις οποίες χρησιμοποιούμε υπέρ μας με τον πιο δημιουργικό τρόπο και αποτελεί μια προσέγγιση που μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Βέβαια, η αισιοδοξία στην πράξη, όπως αναφέραμε, προϋποθέτει την αποδοχή της παρούσας αρνητικής κατάστασης και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο βήμα, ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματά μας χωρίς να τα αγνοούμε, ότι δεν πανικοβαλλόμαστε σε μια καμπή της προόδου μας και αποδεχόμαστε την αποτυχία. Όλες οι αρνητικές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν υιοθετώντας τέσσερις βασικές αρχές:
Κάνε αυτό που αγαπάς βασιζόμενος στις δυνάμεις σου.
Τα δυνατά σου σημεία είναι αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται σε πράγματα που μπορείς να αλλάξεις. Ανακάλυψε τα σημεία που δεν σου επιτρέπονται οι ελιγμοί και μην σπαταλάς την ενέργεια σου άσκοπα.
Όποιο και αν είναι το πρόβλημα, υπάρχει μια διέξοδος και η λύση μπορεί να βρεθεί. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα μπορούσε να συμβεί, ώστε να αισθάνεσαι ότι η κατάσταση βελτιώνεται, έστω και εν μέρει; Γιατί να μην δοκιμάσεις μια ασυνήθιστη λύση; Γνωρίζεις άτομα γύρω σου που κατάφεραν να επιλύσουν με επιτυχία αυτού του είδους προβλήματα; Είναι δύναμη και όχι ντροπή το να ζητάς βοήθεια! Τι πρέπει να αλλάξει στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης για να είναι καλύτερα τα πράγματα για σένα και με ποιον τρόπο; Τι μπορείς να αποκομίσεις από αυτή την κατάσταση, που μπορεί να σου είναι χρήσιμο μια μέρα;
Το μέλλον σου είναι γεμάτο από μεγάλες ευκαιρίες που ούτε καν πίστευες ότι υπήρχαν.
Αυτά τα βήματα είναι μόνο η αρχή… Στο χέρι μας είναι να ζούμε αισιόδοξα και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το καλό σε ό,τι συμβαίνει γύρω μας. Γι’ αυτό ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για να πείσεις τον εαυτό σου ότι μπορεί να βρει τις λύσεις και τότε ο Σεπτέμβρης θα πάψει να είναι ο μήνας της αποτυχίας -όπως είναι κοινά αποδεχτό-, αλλά θα αποτελεί έναν ακόμα μήνα που θα προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό!
***
Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!
https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537
Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/
Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας
http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register
Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:
https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/
Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr