Το ημερολόγιο ενός ερασμίτη

ERASMUS+ Part 2    

Της Ελένης Μερεού  

Το ημερολόγιο ενός ερασμίτηΗ αρχή λοιπόν μίας καινούριας ζωής ξεκινά. Πώς σας φαίνονται οι πρώτες εικόνες που αντικρίζουν τα μάτια σας; Νέα τοπία, νέα πρόσωπα, περιβάλλον…. Περιπέτειες που αναμένονται να έρθουν και το ξέρετε καθώς νιώθετε όλον αυτόν τον ενθουσιασμό… off you go λοιπόν, να πάτε να δείτε που θα μείνετε.. που θα σπουδάζετε/εργάζεστε και που θα ζήσετε την νέα σας ζωή.

Δυσκολίες θα αντιμετωπίσετε στον τομέα της στέγασης καθώς σε φοιτητούπολεις ή μεγάλες πόλεις συνήθως η ζήτηση είναι υψηλή. Οι επιλογές σας θα συμπεριλαμβάνουν τη συγκατοίκηση καθώς στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις οι φοιτητές ή και οι πρακτικάριοι συγκατοικούν είτε σε σπίτια είτε σε διαμερίσματα. Ακόμα και πολλές φοιτητικές εστίες έχουν την μορφή διαμερισμάτων. Συμβουλή μου να ψάξετε από το διαδίκτυο σπίτια πριν πάτε στην πόλη που έχετε ως προορισμό αλλά να μην «κλείσετε» κάποιο από αυτά εάν πρώτα δεν το δείτε.

Τακτοποιώντας λοιπόν τον εαυτό σας σιγά σιγά θα πρέπει να τακτοποιήσετε και τις υποχρεώσεις σας προς το πανεπιστήμιο σας και τα έγγραφα του εράσμους που θα πρέπει να παραδώσετε μετά την πρακτική σας. Το πρώτο από αυτά είναι το Learning Agreement for Traineeships ή αλλιώς Training Agreement. Σε περίπτωση αλλαγής κατά τη διάρκεια της μετακίνησης σας θα πρέπει αυτό το έγγραφο να σταλεί δύο φορές, μία στην αλλαγή (During mobility) και μία το τελικό (After mobility). Μεγάλη προσοχή στα συγκεκριμένα έγγραφα στις ημερομηνίες που θα αναγράφονται στο έγγραφο After Mobility καθώς θα πρέπει να είναι οι ίδιες με τις ημερομηνίες που θα αναγράφονται στη σύμβαση επιχορήγησης που υπογράφθηκε ανάμεσα σε εσάς (τον ενδιαφερόμενο φοιτητή/απόφοιτο) και το Πανεπιστήμιο σας. Στην περίπτωση παράτασης της περιόδου μετακίνησης του φοιτητή/αποφοίτου θα πρέπει να αναγράφονται οι ημερομηνίες που έχουν συμφωνηθεί.

Ένα άλλο έγγραφο που θα πρέπει να καταθέσετε είναι η έκθεση αξιολόγησης του ασκούμενου φοιτητή/αποφοίτου από τον επόπτη του στο φορέα υποδοχής γνωστό και ως internship report. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο έγγραφο μπορεί να μας ενημερώνει για τα καθήκοντα του ασκούμενου φοιτητή, τη συμβολή του στις εργασίες του οργανισμού/εταιρείας, τις επιδόσεις του φοιτητή/αποφοίτου, στοιχεία για τη γενικότερη αξιολόγηση της εμπειρίας του ασκούμενου, προβλήματα που τυχόν προκλήθηκαν και άλλα.

Τέλος, πρέπει να υπάρχει μία έκθεση πρακτικής άσκησης. Το συγκεκριμένο έγγραφο θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά από την Commission και θα πρέπει όλοι ανεξαρτήτως να τη συμπληρώσουν και να την υποβάλλουν σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβουν.

Αυτά λοιπόν είναι τα έγγραφα που πρέπει να συγκεντρώσετε και να καταθέσετε στο πανεπιστήμιο και στον φορέα υποδοχής σας. Αφού έχετε τελειώσει όλες τις υποχρεώσεις σας ….. ώρα για διασκέδαση.

Βγείτε έξω ….εξερευνήστε, γνωρίστε νέους ανθρώπους, κάντε καινούριες παρέες και φιλίες, ταξιδέψτε και ζήστε όσο περισσότερο μπορείτε!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!