Το ΕΚΠΑ χαμογελά στους πρόσφυγες

Άρτεμις Γιαννακοπούλου*

Σύμφωνα με την καταγραφή,  τα φαρμακευτικά είδη είναι περίπου 3.000 σκευάσματα, συνολικής αξίας γύρω στις 15.000 ευρώ, ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα για εθελοντική δράση.

Πρόσφυγες 4

Εξαιρετικά επιτυχημένη και μόνο θετικά μπορεί να χαρακτηριστεί η κινητοποίηση σύσσωμου του φοιτητικού κοινού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την συγκέντρωση ιατροφαρμακευτικού υλικού, που διήρκησε περίπου ένα μήνα, με σκοπό να διατεθεί σε πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται ακόμα και σήμερα στη χώρα μας, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Η ευαισθητοποίηση και η αλληλεγγύη που έχει το φοιτητικό κοινό είναι γεγονός και επιβεβαιώνεται από τα εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα που συγκεντρώνονταν ασταμάτητα επί ένα μήνα σε όλους τους χώρους που είχαν διατεθεί από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για τη συγκέντρωση ρούχων, τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης και υγιεινής. Να υπογραμιστεί πως η  συγκέντρωση και  καταγραφή του υλικού πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, γνωστής για την ευρύτερη κοινωνική δράση της, και μέλους του «Παρατηρητηρίου-Δικτύου του ΕΚΠΑ για τους Πρόσφυγες», κ. Υπατίας Δούση-Αναγνωστοπούλου, σε συνεργασία με ομάδα 35 εθελοντών από το 2ο έτος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Το ΕΚΠΑ συγκέντρωσε συνολικά 3.534 ιατροφαρμακευτικά είδη από περισσότερες από 500 διαφορετικές κατηγορίες. Με τη βοήθεια της ομάδας GIVMED και φοιτητών- εθελοντών του 2ου έτους της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε καταγραφή, κατηγοριοποίηση  και διανομή  όλων των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Σύμφωνα με την καταγραφή,  φαρμακευτικά είδη είναι περίπου 3.000 σκευάσματα, συνολικής αξίας γύρω στις 15.000 ευρώ, ένα πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα για εθελοντική δράση φοιτητικού κοινού.

Μετά από σχετική συνεννόηση με τους αρμοδιους φορείς, παραδοθηκε ιατροφαρμακευτικό υλικό στην ΜΚΟ «Praxis» στην Πλατεία Βικτωρίας ενώ αντίστοιχη παράδοση πραγματοποιήθηκε στο μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΔΕΣΜΟΣ» προκειμένου να δωριστεί σε κέντρο  φιλοξενίας προσφύγων στο LM Village-Μυρσίνη στην Κυλλήνη.

Η διάθεση των σκευασμάτων θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες, πάντα σε συνεννόηση με τους φορείς. Ήδη προγραμματίζονται παραδόσεις στο «Χαμόγελο του Παιδιού», στους «Γιατρούς του Κόσμου» και παράλληλα στο κέντρο  φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα. Το ΕΚΠΑ μάλιστα, με ανακοινωση του, ευχαριστεί για μια ακόμη φορά όλους τους πολίτες, καθώς και τους φορείς και τα Νομικά Πρόσωπα, που ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στις δράσεις υποστήριξης των προσφύγων που οργανώνει.

Μπορεί το θέμα της προσφυγικής κρίσης να έχει κοπάσει τις τελευταίες ημέρες, έχοντας ίσως μετατραπεί σε καθημερινό βίωμα και συνήθεια, για την οποία δεν υπάρχει πια κάτι καινούριο να προβληθεί στα ΜΜΕ, συνάμα όμως, οι ατομικές και συλλογικές προσπάθειες εντείνονται έτσι ώστε η νέα γενιά να σταθεί σύσσωμα  αλληλέγγυη στο πλάι των προσφύγων και να βοηθήσει με τον ελάχιστο δυνατό τρόπο. Και τα καταφέρνει! Και αυτό μας συγκινεί.

 

* Η Γιαννακοπούλου Άρτεμις παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!