Δεν πέρασα… και τώρα τι?

5+1 λόγοι για να… “τουρκέψεις” ή…

5+1 λόγοι να σπουδάσεις στο Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών…

Της Μαριάννας Αλεξίου*

Πάντοτε αναρωτιόμουν αν κάποια πράγματα που συμβαίνουν ακούσια στη ζωή μας, συμβαίνουν απλώς λόγω κακοτυχίας ή αν το πεπρωμένο του καθενός μας είναι τελικά προδιαγεγραμμένο και κατευθύνει απαρέκκλιτα τον ανθρώπινο βίο.

Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών

Πριν από μια τετραετία, όταν δε κατόρθωσα να εισέλθω στη σχολή της αρεσκείας μου, θυμάμαι να αισθάνομαι αδύναμη να έρθω αντιμέτωπη με μια νέα κατάσταση, την οποία δεν είχα προβλέψει, να θεωρώ πως ήρθε το τέλος του κόσμου, ενώ στη πραγματικότητα ο κόσμος μόλις άρχιζε να απλώνεται μπροστά στα πόδια μου. Και ενώ όλα γύρω μου συνέχιζαν να κυλούν ομαλά, η φράση “κάθε εμπόδιο για καλό” φάνταζε ουτοπική μπροστά στην απογοήτευση από τον εαυτό μου.

Μια ανεπιθύμητη, ωστόσο, κατάσταση μεταβάλλεται άρδην μόνο, όταν εσύ το θελήσεις, όταν εσύ πάρεις την απόφαση να προσαρμοστείς με τα νέα δεδομένα της ζωής σου. Είναι στο χέρι σου να αλλάξεις τα πράγματα και χρησιμοποιώντας τα απαραίτητα κλειδιά να ξεκλειδώσεις τις σωστές πόρτες στη ζωή σου, αρκεί να πάρεις το ρίσκο της ζωής, γιατί αυτό το ρίσκο είναι που μας κρατάει ζωντανούς.

Εγώ λοιπόν αυτό το ρίσκο το πήρα…! Και πλέον ως φοιτήτρια του τμήματος “Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών” δηλώνω πως αυτό το ρίσκο ήταν ίσως η πιο σημαντική και καθοριστική απόφαση που έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου.

Βλέπω νέους που δυστυχώς μη έχοντας κάποιο προσανατολισμό εγκαταλείπουν τη φοίτησή τους στη σχολή. Κατ’ εμέ… Μέγα λάθος! Για όσους λοιπόν σκέφτεστε να την εγκαταλείψετε ή ενώ εισαχθήκατε στη συγκεκριμένη σχολή να μην εγγραφείτε καν, να κάποιοι λόγοι που ίσως δεν είχατε σκεφτεί:

Μπορεί η προφορά της να είναι βαρειά, με πομπώδες ύφος και έντονους χρωματισμούς, αλλά η γλυκύτητα και η ευγένεια που αφήνει στο πέρασμά της η τουρκική γλώσσα είναι στοιχεία που αξίζει να αναζητήσεις. Μια όχι και τόσο διαδεδομένη γλώσσα, όχι τόσο δύσκολη, όσο διαφορετική, μπορεί να σε κάνει περιζήτητο σε μια κοινωνία που αναζητά κάτι το διαφορετικό.

Αν είσαι λάτρης των αλλαγών, έχεις περιέργεια να γνωρίσεις το άγνωστο και σου αρέσουν οι προκλήσεις, η Τουρκία είναι μια χώρα που σε περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να είναι αναλφάβητο, το τουρκικό κράτος αναζητά μορφωμένο και φιλόδοξο εργατικό δυναμικό, μέρος του οποίου αποτελούν ήδη και πολλοί Έλληνες.

Οι δυνατότητες εργασίας στον ελλαδικό χώρο; Ουκ ολίγες! Αρκεί να έχεις πείσμα και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν λοιπόν τρελαίνεσαι στην ιδέα οτι θα χάσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου και το φαγητό της μαμάς σου, μπορείς να εργαστείς στην Ελλάδα όχι μόνο ως μεταφραστής ή καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και σε θέσεις υψηλότερου κύρους, όπως σε Πρεσβείες και Προξενεία.

Η μελέτη της ισλαμικής θρησκείας, του ισλαμικού δικαίου και γενικότερα η ανακάλυψη του εξωπραγματικού για τα δυτικά κράτη ισλαμικού λαού, είναι ίσως ένα ταξίδι γνώσης που δεν αρκούν τέσσερα έτη για να ολοκληρώσεις, ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα Ανατολής, ευωδιές και νότες ανατολίτικες. Θα διαβάσεις στο πρωτότυπο και Ναζίμ Χικμέτ:

en güzel deniz: henüz gidilmemiş olanıdır.

en güzel çocuk: henüz büyümedi.

en güzel günlerimiz: henüz yaşamadıklarımız.

ή στα ελληνικά:

Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν την αρμενίσαμε ακόμα,

Το πιο όμορφο παιδί δεν μεγάλωσε ακόμα,

Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις ζήσαμε ακόμα.

Η μετάβασή σου σε άλλους κλάδους είναι εύκολη από τη στιγμή που το τμήμα προσφέρει πληθώρα διαφορετικής ειδίκευσης μαθημάτων. Εύκολη πρόσβαση υπάρχει σε μεταπτυχιακά που έχουν σχέση με τις διεθνείς σχέσεις, το marketing, το management κ.ά.

Η πρώτη που θα πρσπαθήσει να σε πείσει να φοιτήσεις στη σχολή είναι σίγουρα η μητέρα σου, έχοντας την αντίληψη πως εσυ θα της μεταφράσεις τα επεισόδια των τουρκικών σίριαλ, πρίν ακόμη προβληθούν στις ελληνικές οθόνες, κάτι που φυσικά την καθιστά “προχωρημένη” στον κοινωνικό της περίγυρο. Αυτό δεν ξέρω, ωστόσο, κατά πόσο βέβαια είναι θετικό για σένα.

Τα επιχειρήματά μου πολλά… Η επιλογή δική σου!

Μη ξεχνάς όμως πως αυτή η επιλογή είναι καθοριστική. Γιατί το μέλλον δεν ανήκει σε όλους. Ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν!

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείς στην ιστοσελίδα της σχολής :

http://www.turkmas.uoa.grf

* Η Μαριάννα Αλεξίου παρακολουθεί το σεμινάριο δημοσιογραφίας που διοργανώνει το citycampus.gr

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!