Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας: Σπουδές στην Ελλάδα

Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ειρήνης Νοταρά

Έχοντας ως στόχο τους την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας λειτουργούν για την ανάδειξη εμπειρογνωμόνων πάνω σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Απώτερο σκοπό αποτελεί η βελτίωση των κοινωνικών δομών και η ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου προς ανάλογες πρωτοβουλίες. Τα Τμήματα που λειτουργούν στη χώρα είναι του ΤΕΙ Αθήνας (16.006 μόρια) και του ΤΕΙ Κρήτης (13.920 μόρια). Παράλληλα, το ακαδημαϊκό έτος 2017-18, επαναλειτούργησε το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με βάση 14.354.

Πρόγραμμα Σπουδών

Το Τμήμα της Αθήνας αποτελείται από τρεις ερευνητικούς τομείς: α)Γενικών Μαθημάτων, β)Κλινικής και Ομαδικής Κοινωνικής Εργασίας και γ)Κοινοτικής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής. Από την άλλη, το Τμήμα της Κρήτης διαθέτει πέντε γνωστικά πεδία: α)Θεωρία, Μεθοδολογία και Δεοντολογία Κοινωνικής Εργασίας, β)Κοινωνική Πολιτική, γ)Οργάνωση και Διοίκηση Κοινωνικών Υπηρεσιών, δ)Κοινωνικές και Ψυχολογικές Θεωρίες για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και Συμπεριφορά, ε)Μεθοδολογία της Κοινωνικής Έρευνας.

Ενδεικτικά κάποια από τα μαθήματα που προσφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων είναι: Εισαγωγή στην Κοινωνική Εργασία, Γενική Κοινωνιολογία, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Επαγγελματική Ηθική-Δεοντολογία και Επιχειρηματικότητα, Συστήματα Διαγνωστικής Εκτίμησης στην Κοινωνική Εργασία.

Επαγγελματικές Ευκαιρίες

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας εργάζονται κυρίως ως κοινωνικοί λειτουργοί. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να εργαστούν στους τομείς:

 • Κοινωνικής Πρόνοιας, της Υγείας-Ψυχικής Υγείας
 • Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής
 • Κοινωνικής Ασφάλισης
 • Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Απασχόλησης
 • Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εγκληματικότητας
 • Κοινωνικής Οργάνωσης και Ανάπτυξης
 • Κοινωνικών Υπηρεσιών στις Ένοπλες Δυνάμεις και Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξεως.

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων μπορούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, πάνω στα παρακάτω αντικείμενα:

 • Έρευνα συνθηκών από τις οποίες κινδυνεύουν ή βρίσκονται σε ανάγκη άτομα, οικογένειες, κοινωνικές ομάδες, και παροχή υπηρεσιών για την πρόληψη ή αντιμετώπιση ων προβλημάτων τους.
 • Διερεύνηση των αιτιών κλονισμού της σωματικής ή ψυχικής υγείας ατόμων και οικογενειών, και παροχή υποστηρικτικού έργου.
 • Συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία σε ασφαλισμένα ή προστατευμένα άτομα (π.χ. περιστατικά εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικής ασθένειας, αναπηρίας, γήρατος κ.α.)
 • Επαγγελματικός προσανατολισμός αλλά και συμβουλευτική σε ήδη εργαζόμενους.
 • Συμβουλευτική και υποστηρικτική εργασία με μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές σχετικά με την ένταξή τους στον εκπαιδευτικό χώρο και τυχόν προσωπικών ή οικογενειακών κρίσεων.
 • Πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη εγκληματικότητας, κοινωνική ένταξη αλλά και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κοινωνικοποίηση αποφυλακισμένων και απεξαρτημένων από ουσίες ατόμων.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Το Τμήμα της Αθήνας προσφέρει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Κοινωνική Εργασία», το οποίο διαθέτει δύο κατευθύνσεις: α)Κλινική Κοινωνική Εργασία με Παιδιά και β)Κοινοτική Κοινωνική Εργασία. Το Τμήμα της Κρήτης, οργανώνει  από κοινού με τα Τμήματα Ιατρικής και Πολιτικών Επιστημών & Δημόσιας Διοίκησης το ΠΜΣ με τίτλο «Επαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγεία–Διαχείριση & Οικονομική Αποτίμηση». Παράλληλα, έχει εγκριθεί και η λειτουργία του προγράμματος «Δια-μεθοδικές Κοινωνικές Παρεμβάσεις σε Καταστάσεις Κρίσεις».

Πέρα από αυτά, βεβαίως, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να επιλέξουν μεταπτυχιακή ειδίκευση και σε μια πληθώρα άλλων τομέων όπως, στις ανθρωπιστικές επιστήμες, στα οικονομικά, στην πληροφορική, στα παιδαγωγικά, στην ειδική αγωγή κ.α.

 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!