τμήμα εργοθεραπείας

Τμήμα Εργοθεραπείας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Αμάντας Μωραΐτη

Γενικές Πληροφορίες Τμήματος

Το τμήμα Εργοθεραπείας ανήκει στο 3o επιστημονικό πεδίο και βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Μόρια: 16.501). Ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών ανέρχεται στους 100. Για πρώτη χρονιά φέτος θα λειτουργήσει δεύτερο τμήμα Εργοθεραπείας στην Ελλάδα στην πόλη της Πτολεμαΐδας, το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Χαρακτήρας τμήματος

Μέσα από τις σπουδές στα τμήματα αυτά, οι φοιτητές αποκτούν τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να βοηθούν ανθρώπους κάθε ηλικίας που παρουσιάζουν δυσλειτουργίες ή/και αναπηρίες, οι οποίες επηρεάζουν την καθημερινότητα τους. Οι εργοθεραπευτές αποκτούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, ώστε να εντοπίζουν δυσλειτουργίες των ατόμων και να εφαρμόζουν αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Σκοπόσ τους αποκατάσταση των ατόμων αυτών και την ενίσχυση της λειτουργικότητας τους.

Πρόγραμμα Σπουδών

Η διάρκεια σπουδών στο τμήμα Εργοθεραπείας είναι 8 εξάμηνα. Τα πρώτα 7 εξάμηνα περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία και εργαστηριακές ασκήσεις, ενώ στο 8ο εξάμηνο πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε δομές υγείας. Για την απόκτηση του πτυχίου οι φοιτητές πρέπει να έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία 40 μαθήματα και να έχουν εκπονήσει την πτυχιακή τους εργασία.

Συγκεκριμένα, για το τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναφέρονται παρακάτω βασικοί κύκλοι που αποτελούν τη βάση του προγράμματος σπουδών:

  1. Δομή, Οργάνωση και Λειτουργία των Συστημάτων του Ανθρώπινου Σώματος
  2. Εργοθεραπεία σε παιδιά και εφήβους
  3. Εργοθεραπεία σε ενήλικες
  4. Αρχές εργοθεραπείας
  5. Μέθοδοι και Τεχνικές θεραπευτικών παρεμβάσεων
  6. Προσφέρονται επίσης, υποστηρικτικά μαθήματα όπως: Πρώτες βοήθειες, Μεθοδολογία έρευνας στην Εργοθεραπεία, Ξένη γλώσσα-Ορολογία, Στατιστική, Δομές και συστήματα υγείας.

Κάποια βασικά μαθήματα του τμήματος είναι τα εξής: Νευρολογία, Βασικές αρχές εργοθεραπείας, Ανατομία, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Παθολογία, Ανάπτυξη και εργοθεραπεία κ.α.

Όσον αφορά το τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πτολεμαΐδας μερικά βασικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών είναι: Ανατομία, Εισαγωγή στην ψυχολογία, Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων, Ψυχοκοινωνική εργοθεραπεία, Ορθοπεδική κ.α.

Η κλινική άσκηση στο τμήμα αυτό πραγματοποιείται στο 3ο, 5ο και 8ο εξάμηνο σπουδών. Στο 8ο εξάμηνο μπορούν να επιλέξουν αντί για την εκπόνηση της πτυχιακής τους εργασίας, την παρακολούθηση 2 μαθημάτων.

τμήμα εργοθεραπείας

Υποχρεωτικά και εργαστηριακά μαθήματα

Στα τμήματα αυτά προσφέρονται κάποια μαθήματα στα οποία δεν απαιτείται υποχρεωτική παρουσία του φοιτητή στη σχολή, όπως το μάθημα της Ψυχολογίας, της Ψυχοπαθολογίας κ.α. Παράλληλα, υπάρχουν εργαστηριακά μαθήματα με υποχρεωτική παρουσία του φοιτητή, όπως το μάθημα της Ανατομίας. Επιπρόσθετα, στα τμήματα είναι υποχρεωτική και η πρακτική άσκηση του φοιτητή σε δομές Ψυχικής Υγείας, σε Νοσοκομεία και Κέντρα αποκατάστασης.

Επαγγελματικές Ευκαιρίες

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων εργοθεραπείας αποκτούν εξειδικευμένες δεξιότητες και ικανότητες ως Εργοθεραπευτές. Έτσι, μπορούν να εργαστούν είτε ως Ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε ως υπεύθυνοι ή μέλη επιστημονικών ομάδων σε νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης και υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας περίθαλψης.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

Τα τμήματα εργοθεραπείας δεν προσφέρουν μεταπτυχιακά προγράμματα, όμως οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται σε άλλα πανεπιστήμια της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια μεταπτυχιακά:

  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Ανθρώπινη Απόδοση και υγεία, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, Κλινική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία
  • Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας-Κοινωνική ιατρική και Φαρμακευτική φροντίδα
  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπίστημιο Αθηνών: Γενική και Εξειδικευμένη Παιδιατρική: Κλινική πράξη και έρευνα, Στρατηγικές Αναπτυξιακής και εφηβικής υγείας, Ψυχική υγεία και Ψυχιατρική παιδιών και εφήβων.

Tips: Αν θέλετε να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας και να αυξήσετε τις ευκαιρίες για την εύρεση εργασίας, μπορείτε να παρακολουθείτε πολλά συνέδρια, ημερίδες και επιμορφώσεις, ώστε να αποκτήσετε περισσότερες γνώσεις που θα σας βοηθήσουν στην πρακτική σας ενασχόληση με το αντικείμενο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!