Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων: Σπουδές στην Ελλάδα

της Έφης Κωστάκη

Βρίσκεσαι στη Γ’ λυκείου ή έστω, σε σε κάποια άλλη τάξη του Λυκείου και ψάχνεις απεγνωσμένα πληροφορίες για το Τμήμα Οργάνωσης Διοίκησης Επιχειρήσεων, γνωστό και ως Ο.Δ.Ε/ Δ.Ε.; Εδώ, θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες για αυτό το τμήμα, το οποίο συγκροτεί το ΠΑ.ΜΑΚ (12.984), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (10.103), το Πανεπιστήμιο Πατρών (11.386), το ΠΑ.ΠΕΙ (13.292), αλλά και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (15.014).

Περιγραφή Τμήματος

Οι φοιτητές του τμήματος διδάσκονται μαθήματα τα οποία καλύπτουν συνολικά την λειτουργία μίας επιχείρησης, όπως είναι η διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, τα χρηματοοικονομικά κ.α. Τα πρώτα χρόνια οι φοιτητές προσεγγίζουν τη διοίκηση με την ευρύτερη έννοια και από διάφορους τομείς, ώστε στη συνέχεια να επιλέξουν, έχοντας μία γενική γνώση, την κατάλληλη για αυτούς κατεύθυνση σπουδών.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα μαθήματα που προσφέρονται στα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων αυτών των Πανεπιστημίων είναι: Διοίκηση Έργων και Προγραμμάτων, Διεθνές Εμπόριο και Εμπορικό Δίκαιο, Marketing & Παραγωγή, Management Ανθρώπινου Παράγοντα κ.α. Φυσικά, αναζητώντας στο αντίστοιχο Πανεπιστήμιο τον οδηγό σπουδών του τμήματος μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα μαθήματα και τις περιγραφές τους.

Κατευθύνσεις Σπουδών

Κάθε Πανεπιστήμιο που διαθέτει Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων δεν προσφέρει ακριβώς τις ίδιες κατευθύνσεις σπουδών. Για παράδειγμα, το τμήμα Ο.Δ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει κατεύθυνση «Διοίκησης Πληροφοριακών Συστημάτων» την οποία δεν προσφέρει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ενώ το Πανεπιστήμιο της Πάτρας δεν έχει κατευθύνσεις σπουδών για το τμήμα Ο.Δ.Ε. .

Μεταπτυχιακά

Τα διάφορα Πανεπιστήμια προσφέρουν διάφορα προγράμματα μεταπτυχιακής εκπαίδευσης (πλήρους και μερικούς φοίτησης). Ενδεικτικά, μερικά από αυτά στο κάθε Πανεπιστήμιο είναι τα παρακάτω. Για την αναλυτική λίστα μπορείτε να ανατρέξετε στις επίσημες ιστοσελίδες των τμημάτων που παραθέσαμε παραπάνω.

Ο.Π.Α.

  • Διοίκηση για στελέχη Επιχειρήσεων (Executive M.B.A.)

ΠΑ.ΠΕΙ

  • Διοίκηση Επιχειρήσεων- Ολική Ποιότητα (Ευρωπαϊκό μεταπτυχιακό)

ΠΑ.ΜΑΚ

  • Αναλυτική των Επιχειρήσεων και Επιστήμη των Δεδομένων

Πατρών και Αιγαίου

  • Διοίκηση Επιχειρήσεων με διάφορες κατευθύνσεις

Όταν τελειώσω τη σχολή…

Οι απόφοιτοι του τμήματος αυτού μπορούν να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς  όπως ο τομέας της Δημόσιας Διοίκησης ή ο Τραπεζικός Τομέας ή ο τομέας των υπηρεσιών. Επίσης, πολύ συχνά απόφοιτοι του τμήματος εργάζονται σε Διεθνείς Επιχειρήσεις καθώς και σε ενώσεις ποικίλου χαρακτήρα. Τέλος, μία άλλη δυνατότητα είναι ο τομέας της εκπαίδευσης ως καθηγητές.

Χρήσιμα Facts

  • Το πιο παλιό τμήμα Ο.Δ.Ε., τμήμα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων είναι το τμήμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών) το 1961.
  • Τα διάφορα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού συνδέουν αυτό το τμήμα με τα εξής ενδιαφέροντα μαθητών: Διοίκηση, Λογιστική, Διαφήμιση, Χρηματοοικονομική, Logistics και Marketing.
  • Όλα τα Τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων δέχονται φοιτητές κατά τη διαδικασία μετεγγραφών, μόνο μεταξύ τους, με την προϋπόθεση, βέβαια, πως τα δύο τμήματα δεν ανήκουν στην ίδια περιφέρεια.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!