Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Ιουλίας Πρίγκου

Το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Λάρισα (16.697 μόρια) συγκαταλέγεται στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο. Ασχολείται με την επιστήμη που μελετά τις χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται σε ζωντανούς οργανισμούς, καθώς και τις ουσίες που τον συνιστούν.

Αποτελεί μια επιστήμη που έχει προεκτάσεις, τόσο στην ακαδημαϊκή έρευνα, όσο και στην καθημερινή ζωή. Ο έκαστος βιοχημικός, ελέγχοντας την ροή των πληροφοριών μέσω της βιοχημικής επικοινωνίας (βιοπληροφορική) και διαμέσου της ροής της χημικής ενέργειας του μεταβολισμού, μπορεί να αντιληφθεί και να βγάλει πορίσματα για τον τρόπο λειτουργίας και την πολυπλοκότητα του φαινομένου της ζωής.

Μαθήματα

Ως σχολή το τμήμα της Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας δε διαθέτει κατευθύνσεις. Οι ερευνητικές, ωστόσο, δραστηριότητες του Τμήματος αναπτύσσονται σε τρεις βασικούς άξονες: α) Λειτουργική Γενομική β) Βιοποικιλότητα και γ) Βιολειτουργικά μόρια.

Μερικά ενδεικτικά και βασικά μαθήματα που διδάσκονται είναι τα εξής: Οργανική τΧημεία, Γενική Χημεία και Βιοεπιστήμες, Ενζυμολογία, Γενετική, Δομή και ανάλυση Βιομορίων, Εισαγωγή στην Πληροφορική και Υπολογιστική Διαχείριση Μεγάλου Όγκου Δεδομένων, Βιοργανική Χημεία, Βιοσύνθεση Νουκλεικών Πρωτεϊνών και Γονιδιακή Έκφραση, Φυσιολογία Ζωικών Οργανισμών, Κυτταρική Βιολογία, Βιοστατιστική, μικροβιολογία-Ιολογία, Ενόργανη Ανάλυση, Πληθυσμιακή Γενετική, Μοριακή Οικολογία, Βιοτεχνολογία Εντόμων, Βιοχημική Μηχανική, Βιοηθική, Διδακτική με Έμφαση στις Βιοεπιστήμες, Νευροεπιστήμες και Συμπεριφορά, Αγγλικά κ.α.

Εργαστήρια

 • Γενετικής, Εξελικτικής και Συγκριτικής Βιολογίας
 • Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών
 • Δομικής και Λειτουργικής Βιοχημείας
 • Οργανικής Χημείας
 • Βιοτεχνολογίας Μικροβίων- Μοριακής Βακτηριολογίας- Ιολογίας
 • Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής
 • Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος
 • Βιοπληροφορικής

Μεταπτυχιακά

Στο τμήμα της Λάρισας λειτουργούν τα εξής μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών:

 1. Βιοτεχνολογία-Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος
 2. Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας-Μοριακή Γενετική
 3. Τοξικολογία
 4. Προηγμένες Πειραματικές και Υπολογιστικές Βιοεπιστήμες
 5. Βιοεπιχειρείν (Διιδρυματικό)

Εργασιακός Τομέας

Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με την ειδίκευση τους. Ενδεικτικά,, αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα:

 • Σε ερευνητικά ή διαγνωστικά εργαστήρια, σε φαρμακευτικές εταιρείες, σε οργανισμούς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε θέσεις σχετικές με το αντικείμενο σπουδών τους, ως βιοχημικοί με έργο τη συλλογή δειγμάτων, την πραγματοποίηση βιοχημικών ελέγχων, την αξιολόγηση και την καταγραφή των αποτελεσμάτων.
 • Σε βιοτεχνολογικές βιοτεχνίες και βιομηχανίες, σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη γεωργική, φαρμακευτική και βιομηχανική βιοτεχνολογία, ως βιοτεχνολόγοι.

Συγκεκριμένα, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθορίζονται με το Π.Δ. 104/2009 «Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2009, δείτε περισσότερα εδώ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Για την λήψη του πτυχίου ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 4 έτη φοίτησης και να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε 43 μαθήματα. Επίσης, θα πρέπει να έχει εκπονηθεί μια πειραματική διπλωματική εργασία και να έχει πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση, τουλάχιστον δίμηνης διάρκειας, σε κάποιον επαγγελματικό φορέα. Η πρακτική άσκηση πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του 6ου εξαμήνου, κατά την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής γνωμοδότησε θετικά το αίτημα της ένταξης των πτυχιούχων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον κλάδο ΠΕ 04.04, ανεξαρτήτου του έτους εισαγωγής τους να διδάξουν σε Α’ ανάθεση τα ακόλουθα μαθήματα:

 • Βιολογία τάξεων Α, Β, Γ γυμνασίου
 • Βιολογία Γενικής Παιδείας των τάξεων Α,Β,Γ Γενικού Λυκείου
 • Βιολογία Κατεύθυνσης Β και Γ Γενικού Λυκείου
 • Βιολογία Ι και ΙΙ της Γ Λυκείου του ΕΠΑΛ
 • Κλινική Βιοχημεία της Γ τάξης του ΕΠΑΛ

Ενώ σε Β’ ανάθεση μπορούν να διδάξουν:

 • Φυσική
 • Χημεία
 • Γεωγραφία στο Γυμνάσιο
 • Φυσική και Χημεία Γενικής Παιδείας στην Α, Β Γενικού Λυκείου
 • Φυσική και Χημεία Κατεύθυνσης στην Β, Γ Γενικού Λυκείου.

Ενώ στην τελευταία προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας (13/04/2017) σχετικά με την Πρόσκληση για τους υποψήφιους Εκπαιδευτικούς Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, οι απόφοιτοι του τμήματος δε συμπεριλαμβάνονται στον κλάδο Π.Ε. 04.04 Βιολόγων.

Επίσης, να σημειωθεί ότι το Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα ενώ επίσης δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Βιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Βιολογίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!