Τμήμα Βιολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Δήμητρας Δάφνης Ποντίκη

Αντικείμενο Σπουδών

Στη χώρα μας υπάρχουν τέσσερα τμήματα Βιολογίας τα οποία βρίσκονται στην πρωτεύουσα στο Ε.Κ.Π.Α. (17.688 μόρια), στη συμπρωτεύουσα Α.Π.Θ. (17.446 μόρια), στην Πάτρα (17.174 μόρια) και στο Ηράκλειο (17.105 μόρια), που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Σκοπός τους είναι η κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν και να ερευνούν έναν οργανισμό καθώς και η προαγωγή της επιστήμης της Βιολογίας. Αυτό επιτυγχάνεται, βέβαια, μέσα από την επαφή των φοιτητών με το ευρύ φάσμα των πτυχών της Βιολογίας.

Πρόγραμμα Σπουδών

Ο κορμός του προγράμματος σπουδών έχει μικρές διαφορές ανά τμήμα, και μια αναλυτική λίστα με τα μαθήματα όπως και περισσότερες πληροφορίες για τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται και τις κατευθύνσεις μπορούν να βρεθούν στον οδηγό σπουδών που υπάρχει στην ιστοσελίδα των τμημάτων. Ακολουθεί ο κορμός με τα βασικά μαθήματα των τμημάτων.

Στο τμήμα Πατρών υπάρχουν 3 κατηγορίες: Τομέας Βιολογίας Ζώων, Τομέας Βιολογίας Φυτών & Τομέας Γενετικής, Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης. Διαθέτει Ζωολογικό και Βοτανικό Μουσείο.

Στο τμήμα Ηρακλείου εντοπίζονται επίσης 3 κατηγορίες με μαθήματα: α) Βιοχημείας, Μοριακής Βιολογίας και Βιολογίας Κυττάρου & Ανάπτυξης, β) Βιολογίας των Οργανισμών, Πληθυσμών και Περιβάλλοντος και Θαλάσσιας Βιολογίας, γ) Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Βιολογίας. Όπως επίσης και οι ακόλουθες κατευθύνσεις σπουδών: α) Βιομετρικών Επιστημών και Βιοτεχνολογίας, β) Περιβαλλοντικής Βιολογίας και Διαχείρισης Βιολογικών Πόρων.

Στο τμήμα ΕΚΠΑ: α) Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής, β) Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, γ) Βοτανικής, δ) Γενετικής και Βιοτεχνολογίας, ε) Ζωολογίας και Θαλάσσιας Βιολογίας, στ) Οικολογίας και Ταξινομικής και ζ) Φυσιολογίας Ζώων και Ανθρώπου. Στο τμήμα αυτό υπάγονται το Ζωολογικό Μουσείο, το Βοτανικό Μουσείο και ο Βοτανικός Κήπος του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Ενώ τέλος στο τμήμα Θεσσαλονίκης: α) Βοτανικής, β) Ζωολογίας, γ) Οικολογίας, δ) Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας. Έχει θεσμοθετηθεί η προαιρετική εκπόνηση πτυχιακής εργασίας και η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών σε χώρους πραγματικής εργασίας.

Μετεγγραφές γίνονται μονό ανάμεσα στους φοιτητές που φοιτούν μονό σε αυτά τα 4 και όχι στα τμήματα που ακολουθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον Κλάδο Π.Ε.04.04 των Βιολόγων εντάσσονται και οι απόφοιτοι που έχουν Πτυχίο Βιολογίας Πανεπιστήμιων της ημεδαπής ή Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών ή Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής ή ισότιμα πτυχία αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ή Πτυχίο Φυσιογνώστη Πανεπιστήμιων της ημεδαπής ή ισότιμο πτυχίο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής.

Εργασιακές Ευκαιρίες

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Φιλεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) υπάρχει μια πληθώρα επιλογών για έναν απόφοιτο του τμήματος Βιολογίας όσον αφορά την επαγγελματική του απασχόληση:

  • Στον τομέα της Εκπαίδευσης. Οι απόφοιτοι υπάγονται στον κλάδο Π.Ε.04, δηλαδή των Φυσικών με ειδικότητα Βιολόγου και μπορούν να εργαστούν ως καθηγητές στη δευτεροβάθμια δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Στο Δημόσιο Τομέα, υπάρχουν θέσεις εργασίας σε διάφορα Υπουργεία, σε υδατοκαλλιέργειες ή ιχθυογενετικούς σταθμούς ως ιχθυολόγοι, ως περιβαλλοντολόγοι σε Υπουργεία, Νομαρχίες ή στην Αστυνομία.
  • Σε εργαστήρια των δημοσίων νοσοκομείων, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια έλεγχου Νερών και Τροφίμων και Γενετικά τροποποιημένων προϊόντων μπορούν να εργαστούν ως εργαστηριακοί επιστήμονες του κλάδου Π.Ε. και μπορούν να ανελιχθούν έως και τo βαθμό του διευθυντή.
  • Σε Εργαστήρια Αναφοράς, ενώ μετά από κατάλληλη διετή εμπειρία, σε κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τραπεζών Κρυοσυντήρησης ή Έλεγχου Ποιοτικών Πρότυπων, κλινικές Γενετικού Έλεγχου.
  • Στον Τομέα της Βιομηχανίας, ως Τεχνικός Ασφαλείας και ως Ιατρικός Επισκέπτης.

Επιπλέον, οι Βιολόγοι έχουν δικαίωμα εκπόνησης μελετών: α) Κατηγορίας 27 Περιβαλλοντικές μελέτες και β) Κατηγορίας 26 Αλιευτικές μελέτες.

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Βιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Βιολογίας.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!