Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

της Κατερίνας Γκικοπούλου

Στον κυκλώνα των πολλών ακαδημαϊκών και επαγγελματικών επιλογών, η διερεύνηση της κατάλληλης για τον καθένα ξεχωριστά πορείας αποτελεί μια διαδικασία ιδιαίτερα σοβαρή. Οι σπουδές που αφορούν την αγγλική φιλολογία  κατακτούν μία από τις υψηλότερες θέσεις στις προτιμήσεις των μελλοντικών σπουδαστών. Αυτό αναδεικνύεται με πολύ έκδηλο τρόπο από τις βάσεις εισαγωγής στα αντίστοιχα τμήματα των Φιλοσοφικών σχολών σε Αθήνα (18.633 μόρια) και Θεσσαλονίκη (19.312 μόρια).

Τμήματα

Τα τμήματα της Αγγλικής Φιλολογίας ανήκουν στο πρώτο επιστημονικό πεδίο που αφορά τις ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες και είναι τα εξής:

Περιγραφή Τμήματος

Οι σπουδές αυτές περιλαμβάνουν τη μελέτη της αγγλικής–αμερικανικής γλώσσας και μέσω αυτής του πολιτισμού που αυτή φέρει. Πρόκειται για μία πλειάδα μαθημάτων που αφορούν στις αντίστοιχες λογοτεχνίες σε συγκριτική ανασκόπηση, τόσο μεταξύ τους, όσο και με άλλες εθνικές λογοτεχνίες, τις θεωρίες κριτικής και μαθήματα θεωρητικής και εφαρμοσμένης γλωσσολογίας. Τα πανεπιστημιακά αυτά τμήματα θέτουν ψηλά τον πήχη και έχουν ως ακαδημαϊκό στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με την αγγλική γλώσσα και κουλτούρα και την εφαρμογή αυτών σε άλλα επιστημονικά και καθημερινά πλαίσια αναφοράς.

Οδηγός Σπουδών-Μαθήματα

Οι φοιτητές της αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας, παράλληλα με τις σπουδές λογοτεχνίας και γλωσσολογίας, έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με σύγχρονα επιστημονικά πεδία. Η μελέτη πάνω στις θεωρίες διερμηνείας και μετάφρασης, η λεξικογραφία , η εφαρμογή της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και η χρήση της αγγλικής γλώσσας ως φορέα επικοινωνίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν βασικά παραδείγματα και αποδεικνύουν το εκσυγχρονισμένο προφίλ των τμημάτων αυτών. Οι φοιτητές αποκτούν, έτσι, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς γίνονται δέκτες γνώσεων και δεξιοτήτων που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας που τους περιμένει.

Συγκεκριμένα, τα δύο τμήματα δίνουν τη δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης στο προπτυχιακό επίπεδο

Η Αγγλική Φιλολογία Αθηνών ( Ε.Κ.Π.Α.) αποτελείται από δύο κατευθύνσεις:

 1.  η Θεωρητική και Εφαρμοσμένη γλωσσολογία
 2.  η Λογοτεχνία-Πολιτισμός.

Το τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) δίνει στους φοιτητές μεγαλύτερη πληθώρα επιλογών κατεύθυνσης οι οποίες είναι:

 1. η θεωρητική και εφαρμοσμένη γλωσσολογία
 2. η αγγλική λογοτεχνία
 3. η αμερικανική λογοτεχνία
 4. ο τομέας μετάφρασης και διαπολιτισμικών σπουδών

Επιπροσθέτως, κάποια απ’ τα κύρια μαθήματα των τμημάτων είναι τα εξής: η Αγγλική Πεζογραφία, ο Ακαδημαϊκός Λόγος, η Αγγλική Ποίηση, η Μετάφραση: Πρακτική Εφαρμογή, η Αμερικανική Ποίηση, η Μετάφραση και Θεάματα, οι Μέθοδοι Διδασκαλίας της Αγγλικής, το Σύγχρονο Αγγλόφωνο Θέατρο, η Σημασιολογία και Πραγματολογία και άλλα πολλά. Φυσικά, η πλειονότητα των μαθημάτων διδάσκεται στα αγγλικά.

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Στο μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, το τμήμα του Ε.Κ.Π.Α προσφέρει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master of Arts):

 • στη θεωρία και εφαρμογή της γλωσσολογίας
 • στην αγγλόφωνη λογοτεχνία και τον πολιτισμό
 • στον επιστημονικό κλάδο της μετάφρασης και του πολιτισμού

Το τμήμα της Θεσσαλονίκης προσφέρει και σε αυτόν τον κύκλο σπουδών μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών. Αυτές περιλαμβάνουν Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master of Arts):

 • στη γλωσσολογία
 • στις αγγλικές και αμερικανικές σπουδές
 • στη διερμηνεία και τη μετάφραση
 • στη διδασκαλία της ξένης γλώσσας
 • στη γλώσσα–τεχνολογία-ψηφιακά μέσα
 • στις σπουδές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και του πολιτισμού

Επαγγελματικές Ευκαιρίες

Οι δεξιότητες που αποκτούν οι φοιτητές, οι οποίες είναι τόσο γλωσσικές, όσο και δεξιότητες που αφορούν τη σύνθεση και την προσαρμοστικότητα που κατακτάται μέσα από την ενασχόληση με  πολλαπλά αντικείμενα σπουδών,  αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό μιας επιτυχημένης επαγγελματικής και ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους προς την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος Σπουδών (Phd). Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε ερευνητικά κέντρα και η άριστη γνώση γνώση της αγγλικής γλώσσας τους αποτελεί το εισιτήριο τους για την κατάκτηση μιας θέσης εργασίας σε διεθνείς φορείς, τράπεζες και τομείς, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στην εκπαίδευση ως καθηγητές της αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, τόσο στον δημόσιο (Π.Ε. 06), όσο και στον ιδιωτικό τομέα με άμεση προτεραιότητα απόκτησης της άδειας διδασκαλίας από το 2014 και έπειτα. Επιπροσθέτως, μπορούν να γίνουν διερμηνείς ή μεταφραστές ή ακόμη και επιμελητές κειμένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σε εκδοτικούς οίκους.

Αν αγαπάς τις γλώσσες και είσαι έτοιμος να ξεπεράσεις το στάδιο της παρακολούθησης ταινιών χωρίς υπότιτλους και την ακρόαση αγγλικών και αμερικανικών τραγουδιών στο YouTube, τα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε περιμένουν! Όσο και αν φαντάζουν …greek to you…δεν είναι παρά …a piece of cake… για όποιον θελήσει να βυθιστεί στον κόσμο τους!

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Γλωσσών.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!