Τα top social media για την προώθηση ενός e-shop

του Στέλιου Αμπατζίδη 

H πανδημία του κορωνοϊού επέδρασε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Πολλές επιχειρήσεις, που ήταν κλειστές λόγω της πανδημίας, λειτούργησαν με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών καταστημάτων (eshop).

social media e-shopΠροκειμένου να βρεθεί αλλά και να διατηρηθεί το πελατολόγιο των επιχειρήσεων, οι ίδιες αξιοποίησαν την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σκέφτηκαν ποιο θα ήταν το πιο κατάλληλο και το πιο σωστό μέσο για τη λειτουργία τους μέσα σε αυτήν την περίοδο. Για αυτό το λόγο, θα αναφερθούμε στα έξι πιο σημαντικά και social media, που θα συνέβαλαν στη διαφήμιση και προώθηση ενός e-shop.

Social media για το e-shop σου: Facebook

Αναμφίβολα πρόκειται για το πιο διαδεδομένο μέσο με το μεγαλύτερο αριθμό χρηστών, που το επισκέπτονται κάθε μήνα. Σκεφτείτε 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες δέχεται κάθε μήνα, οι οποίοι το επισκέπτονται κατά μέσο όρο κάθε 10 λεπτά. Γίνεται φανερό πως υπάρχουν πολλοί χρήστες με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή των Facebook Shops, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις και να επωφεληθούν από αυτό.

Instagram

Μετά το Facebook, ακολουθεί με το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό χρηστών, που διαθέτουν προσωπικό λογαριασμό (1,16 δις. χρήστες). Ωστόσο, αναδεικνύεται σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, καθώς οι αναρτήσεις και οι δημοσιεύσεις αυτών συγκεντρώνουν παρά πολύ μεγάλο αριθμό likes το μήνα (130 εκατομμύρια). Όπως και στο Facebook, έτσι και εδώ, μπορεί να είναι ιδανικό για τη δημιουργία ενός καταστήματος και να κάνεις πωλήσεις.

Tik-Tok

social media e-shopΤρίτo στη σειρά ακολουθεί το Tik-Tok. Πρόκειται μάλλον για ένα μέσο της νεολαίας, καθώς είναι γεγονός πως τέσσερις στους δέκα νέους βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών. Παρά το γεγονός πως δεν έχει πιάσει ακόμη το Facebook και το Ιnstagram και δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί σε επίπεδο χρηστών, εντούτοις σημειώνει με το πέρασμα του χρόνου σημαντική άνοδο. Για αυτό, αν το κοινό της επιχείρησης αφορά τη νεολαία, το μέσο αυτό καθίσταται πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο για την προώθηση του καταστήματος, με προσοχή στην αξιοποίησή του.

Pinterest

Το συγκεκριμένο μέσο αναδεικνύεται ως το πιο κυρίαρχο, το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει κάθε επιχείρηση και να πραγματοποιήσει πωλήσεις. Η επισκεψιμότητά του βρίσκεται σε μεγάλα ύψη (442 ενεργούς χρήστες κάθε μήνα), όπου το 1/3 από αυτό τον αριθμό ακολουθεί επιχειρήσεις, με τη μεγάλη πλειοψηφία του κοινού να είναι γυναίκες, σε ποσοστό 70%. Για αυτό και σε αυτό το μέσο, υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα με είδη ένδυσης και υπόδησης.

Social media για το e-shop σου: Reddit

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Διαχωρίζεται σε τμήματα, με πολλές επιμέρους θεματικές ενότητες (subreddits). Με 430 εκατομμύρια χρήστες κάθε μήνα, σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις ό,τι θέλεις για το κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα. Στην Ελλάδα, υπάρχει η πλατφόρμα Subreddit Greece, το οποίο αριθμεί 103.000 μέλη και απευθύνεται μόνο σε Έλληνες.

Twitter

Πρόκειται για το δίκτυο με εξίσου μεγάλο αριθμό χρηστών (353 εκατομμύρια χρήστες το επισκέπτονται κάθε μήνα). Η ηλικιακή ομάδα, που χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο την πλατφόρμα, ανήκει στην ηλικία των ατόμων 35-65, επομένως θα ήταν ωφέλιμο να μην πάει χαμένη η αξιοποίησή του ως μέσου για την προώθηση του e-shop.

Συμπερασματικά, τα social media έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την προώθηση ενός e-shop, ως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ιδιαίτερα για τη στόχευση σε συγκεκριμένες ομάδες κοινού.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!