Τα Soft Skills ανοίγουν μια πόρτα στον εργασιακό χώρο;

της Ελένης Λαζαρίδου*

Στο Workshop «Soft Sκills Workshop for Success» που παρακολούθησα με εισηγήτρια και οδηγό την Αναστασία Αδάμ, Ψυχολόγο – Βιοχημικό (M.Sc. – MBA), είχα την ευκαιρία να “ταξιδέψω” και να ανακαλύψω ένα διαφορετικό κόσμο δεξιοτήτων. Ένα κόσμο, που δεν είχα φανταστεί πόσο σημαντικός είναι και ότι μπορεί να αξιοποιηθεί, όχι μόνο για την προσωπική ανάπτυξη, όπως πίστευα, αλλά και για την επαγγελματική.

Μέσω του Workshop, έμαθα λεπτομέρειες για το τι είναι τα Soft Skills, έλαβα μέρος σε βιωματικές ασκήσεις, παρακολούθησα μέσα από σύντομες βιντεοπροβολές, ιστορίες-παραδείγματα αντιμετώπισης προβλημάτων από άτομα σαν εμένα ή πολύ διαφορετικά από εμένα. Προβληματίστηκα και εμπνεύστηκα από τα προσωπικά βιώματα που μετέφεραν οι συμμετέχοντες στο Workshop με εμπιστοσύνη, καλή προαίρεση και διάθεση προσφοράς.

Soft Skills’ χαρακτηριστικά και χώρος εργασίας

Για πρώτη φορά πληροφορήθηκα, πως το να έχεις τη δυνατότητα να αναπτύσσεις διαπροσωπικές σχέσεις με τους γύρω σου, αποτελεί δεξιότητα που μπορεί να βαρύνει ως προσόν στη αγορά εργασίας. Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον, λοιπόν, να μαθαίνω για τη αξία που δίνεται στον εργασιακό χώρο, σε ατομικά χαρακτηριστικά τα οποία περιλαμβάνονται στα Soft Skills. Χαρακτηριστικά όπως, η ιδιοσυγκρασία και οι διάφορες πτυχές της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, η ενσυναίσθηση, οι κοινωνικές και επικοινωνιακές ικανότητες και η ενεργητική ακρόαση.

Διαπίστωσα πως στις μέρες μας οι εργοδότες δεν περιορίζονται μόνο στα τυπικά προσόντα (Hard Skills), αλλά επιθυμούν ανεπτυγμένες επικοινωνιακές δεξιότητες από τους εργαζομένους τους. Η υψηλή αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας είναι απόλυτα συνυφασμένη από το συνδυασμό των Hard αλλά και Soft Skills που διαθέτουν οι εργαζόμενοι. Η εισηγήτρια Αναστασία Αδάμ, μας τεκμηρίωσε με πλήθος επιστημονικών άρθρων, αλλά και παραδειγμάτων από την πολύχρονη εργασιακή της εμπειρία στο χώρο πολυεθνικών εταιριών, τη σημασία των soft skills στην αποτελεσματική επικοινωνία στο χώρο της εργασίας και της προσωπικής μας ζωής. Η θετική στάση ζωής, η αίσθηση του χιούμορ, η διαχείριση συναισθημάτων όπως ο θυμός και το άγχος, η συνεργατικότητα, η υπομονή, η αντοχή σε γρήγορους εργασιακούς ρυθμούς, η αυτογνωσία και η διαπολιτισμική ικανότητα αποτελούν Soft skills, που θα συνεκτιμηθούν από το εκάστοτε χώρο εργασίας.

Οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει τα Soft Skills, είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τους γύρω τους και να επικοινωνήσουν αποτελεσματικότερα μαζί τους. Την αξία αυτή δεν τη διδασκόμαστε επαρκώς, δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της φοίτησής μας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως εργαζόμενοι, μέσω των Soft skills που διαθέτουμε, μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικότερα τις ιδέες μας, να είμαστε σε θέση όχι μόνο για λεκτική, αλλά και για μη λεκτική επικοινωνία, να κατανοούμε τη γλώσσα του σώματος και να αξιοποιούμε τις γνώσεις για επαγγελματικό όφελος.

Βιωματικές ασκήσεις

Ο τρόπος αλληλεπίδρασης, λοιπόν, είναι σημαντικός και αφορά όχι μόνο τους ανθρώπους του στενού μας περιβάλλοντος, αλλά και όσους βρίσκονται στον εργασιακό μας χώρο, όπως εργοδότες, προϊστάμενους, πελάτες, συνεργάτες κλπ. Στο Workshop, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ολιστική θεωρητική ανάλυση, συζήτηση αλλά και βιωματική εξάσκησή με βιωματικές ασκήσεις στις θεματικές: διαχείριση άγχους, θετική και δημιουργική σκέψη, ευελιξία, ομαδική εργασία, διαχείριση του χρόνου, ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και συγκρούσεων, διαχείριση κρίσεων κ.α.

Ευκαιρία αλληλεπίδρασης

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Workshop είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με οργανισμούς με έργο θετικού κοινωνικού αντίκτυπου, άγνωστοι σε έμενα, που έδωσαν την ευκαιρία πρακτικής άσκησης στους αποφοίτους του Workshop. Αυτοί ήταν το  Citycampus.gr, η Ethelon και η Equal society.

Ήταν ένα ταξίδι πολύ όμορφο που είχε ως αποτέλεσμα τη γνωριμία με νέους ανθρώπους, οι οποίοι, αν και ήταν τόσο διαφορετικοί από εμένα, είχαν συγγενή ενδιαφέροντα και ανησυχίες που μας έφεραν κοντά στο πέρασμα των εβδομάδων, δημιουργώντας μια όμορφη, δεμένη ομάδα με πολύ ζεστές φιλικές σχέσεις.

Για τη διεκδίκηση των ονείρων μας, καλό θα ήταν να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε, όσο μπορούμε, τις δυνατότητες και δεξιότητες που διαθέτουμε, όχι μόνο για τις επαγγελματικές μας αξιώσεις, αλλά και για αποτελεσματικότερες διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ένα ταξίδι στα Soft skills μπορεί να τελείωσε, αλλά ο δρόμος είναι ανοικτός για εξερεύνηση και διαθέτει ατέλειωτα μονοπάτια.

*Η Ελένη Λαζαρίδου σπούδασε στον χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών Ελληνικό Πολιτισμό και είναι κάτοχος ενός master στην Σπουδές στην Εκπαίδευση. Εργάζεται σε εκπαιδευτικό όμιλο, έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση ενηλίκων, την Μετασχηματίζουσα μάθηση, τη διδασκαλία Ιστορίας της Τέχνης και Αξιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ασχολείται με την αφήγηση και συγγραφή παραμυθιών. Αρθρογραφεί στο διαδικτυακό περιοδικό Maxmag, συμμετέχει σε λαογραφικούς-πολιτιστικούς συλλόγους και ενδιαφέρεται για ζητήματα που αφορούν τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τις τέχνες τα γράμματα και τα κοινά.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!