Τα πρωτοετά και το μετά

Δευτέρα, 1η του Οκτώβρη· κάποιου Οκτώβρη μερικά χρόνια πριν. Το λεωφορείο μπαίνει στην Πανεπιστημιούπολη, προφανώς έχω αργήσει. Με τα χίλια ζόρια, βρίσκω τη στάση της Φιλοσοφικής. Mission accomplished!

Δεύτερη αποστολή, να βρω το κτίριο της σχολής μου. Προς το παρόν, πηγαίνω ντουγρού για άλλη σχολή.

“Κοπελιά, τι σχολή είσαι;” με ρωτάει μία τύπισσα που μάλλον διακρίνει το βλέμμα του χαμένου πρωτοετού στα μάτια μου.

Νομίζω, προλαβαίνω να ψελλίσω μία απάντηση, πριν με κόψει βιαστικά.

“Ωραία! Και η κοπέλα! Πηγαίντε μαζί.”

Δεν έχω προλάβει να καταλάβω τι παίζει. Μου γνωρίζει μία φίλη της, που πρέπει να είμαστε στην ίδια μοίρα -χαμένα πρωτοετά- και φεύγει. Πιάνουμε την κουβέντα με την κοπέλα. Φαίνεται αγχωμένη· εγώ πάλι, άνετη. Ρωτάμε από ‘δω, ρωτάμε από ‘κει, ακολουθούμε ένα τσούρμο ομοιοπαθών ψαρωμένων πρωτοετών που πηγαίνουν στα τυφλά. Εν τέλει, τα καταφέρνουμε και ώσπου να βρούμε το αμφιθέατρο, έχω μάθει ότι η κοπέλα κατάγεται από νησί (μερικά χρόνια αργότερα, θα κάνω διακοπές εκεί), ότι η σχολή δεν ήταν ακριβώς η πρώτη της επιλογή και ένα σωρό άλλες πληροφορίες για τη ζωή της, που αφ’ ενός, καθόλου δε σας ενδιαφέρουν και αφ’ ετέρου, θα ήταν μεγάλη κατινιά, εκ μέρους μου, να σας τις πω. Πληροφορίες, από εκείνες που οι νέοι άνθρωποι ανταλλάσσουν πολύ εύκολα τις πρώτες στιγμές της γνωριμίας τους· τις στιγμές που ξεχειλίζεις από απελπισία κοινωνικοποίησης.

Γνωρίζουμε κι άλλο κόσμο· πιάνουμε κουβέντα από το πουθενά. Θυμάστε εκείνο το κλισέ πως, στο Πανεπιστήμιο, το πιο εύκολο πράγμα είναι να γνωρίσει κανείς κόσμο; Λοιπόν, είναι αλήθεια.

Μπαίνουμε για μάθημα. Αλλεπάλληλα εγκεφαλικά. Ποιος είναι ο κύριος που μιλάει; Σε ποια γλώσσα μιλάει; Τι είναι αυτά που λέει; Γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα; Οι άλλοι καταλαβαίνουν; Γιατί καταλαβαίνουν; Τι εννοείς δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση και μπορώ να φύγω για καφέ στο κυλικείο; Πώς κρατάω σημειώσεις; Τι είναι οι σημειώσεις; Ποια είμαι, πού πάω και τι θα απογίνω τα τέσσερα επόμενα χρόνια;

Νιώθω εντελώς χαμένη. Βρίσκομαι σε ένα τεράστιο αμφιθέατρο γεμάτο άγνωστο κόσμο. Είμαι εντελώς έξω από τα νερά μου και απορώ αν θα καταφέρω να ενταχθώ κάποια στιγμή σε όλο αυτό που μοιάζει πως θα γίνει η νέα μου καθημερινότητα…

Το μάθημα τελειώνει. Είναι ώρα για καφέ. Καταλήγουμε στο κυλικείο της σχολής, παρέα με μία κοπέλα που είχε χαθεί σε κάποιες σκάλες που δεν έβγαζαν πουθενά και τη μαζέψαμε, από συμπόνια (ακόμη σήμερα, έχει απαίσια αίσθηση προσανατολισμού)· μία άλλη, που όλο χαρά και τσαχπινιά, ήρθε και μας σταμάτησε για να μας συστηθεί (πάντα κοινωνική!) και μερικές τύπισσες ακόμα. Γυναικοκρατούμενη σχολή, μοιραία καταλήγουμε γυναικοπαρέα που προσπαθεί να γνωριστεί.

Όλες τους μοιάζουν μαγκωμένες και αναλαμβάνω εγώ να σπάσω τον πάγο. Θυμίστε μου να τα πούμε κάποια στιγμή, για τα γελοία θέματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανοίξεις κουβέντα με άγνωστους ανθρώπους και να σπάσεις την αμηχανία.

Μερικές μέρες μετά, κανονίσαμε τον πρώτο μας καφέ. Μετά, την πρώτη μπύρα. Καταλήξαμε, σύντομα, στο πρώτο μας μεθύσι. Στο δεύτερο. Στο-δε-θυμάμαι-πια μεθύσι. Διακοπές, αγκαλιές, κλάματα, συζητήσεις. Ανοίξαμε τους εαυτούς μας και αφήσαμε να μπει μέσα ο ”άγνωστος άλλος”. Εκείνος ο άγνωστος άλλος που τότε έμοιαζε τόσο μακρινός και τόσο ξένος.

Όπως κάθε άγνωστος άλλος.

Άλλοι φύγαμε, άλλοι μείναμε· άλλοι γίναμε ένα βιαστικό νεύμα στο δρόμο και μία τυπική ευχή σε γιορτές και γενέθλια· άλλοι σκορπίσαμε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και διανύουμε χιλιόμετρα για να ρουφήξουμε μερικές στιγμές πάλι, όπως εκείνες, όπως τότε.

Όταν είσαι φοιτητής, δεν έχει σημασία αν είσαι κοινωνικός· αν σου αρέσει να γνωρίζεις νέους ανθρώπους και πόσο άνετα νιώθεις. Όσο κι αν φοβάσαι να αφήσεις χαραμάδες για να εισβάλει κάποιος μέσα σου -βίαια ή όχι, πάντα θα πρόκειται για εισβολή-, όσο κι αν ντρέπεσαι, κλείσε τα μάτια, πάρε μια βαθιά ανάσα και αποφάσισε πως έχεις την πιο φοβερή ευκαιρία να δημιουργήσεις την καινούρια σου οικογένεια· και αξιοποίησέ την.

Μ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!