Τομέας υγείας: Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα

του Σπύρου Κατρανίδη

Επαγγελματίες υγείας: Ειδικότητες του σήμερα και αύριο

Οι επιστήμες υγείας αν και έμειναν αρκετά πίσω σε σχέση με άλλες επιστήμες, από τον 19ο αιώνα σημείωσαν ραγδαία ανάπτυξη, επιταχύνοντας μπροστά στον 21ο αιώνα. Οι προκλήσεις συνεχίζονται με αυτές των περιβαλλοντικών ασθενειών, των εξαρτήσεων της παχυσαρκίας, τη δημογραφική γήρανση, την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας, την πρόληψη και την εμφάνιση νέων τεχνολογιών. Για να αντιμετωπιστούν αυτές, χρειάζονται και τα κατάλληλα άτομα με τις απαραίτητες ειδικότητες, κάτι που αναφέρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Για το διάστημα 2013-2030 η ζήτηση επαγγελματιών υγείας ανά εκατομμύριο κατοίκους θα αυξηθεί σε όλες τις περιοχές ανεξαρτήτως εισοδήματος (Health Employment and Economic Growth An Evidence Base 2017).

Το γραφείο στατιστικών εργασίας των ΗΠΑ το 2016 είχε δημοσιεύσει ποια επαγγέλματα θα παρουσιάσουν αύξηση απασχόλησης τα επόμενα 10 χρόνια. Σο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, στην παρουσίαση των «10 Καλύτερων και Χειρότερων Θέσεων Εργασίας στο Μέλλον», οι 6 καλύτερες ανήκουν στους τομείς της υγείας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης προβλέπει αύξηση της εργασίας επαγγελματιών υγείας κατά 9% μεταξύ 2018-2030. Οι μισοί θα έχουν υψηλή εξειδίκευση ιδίως σε τομείς ομαδικότητας, αξιολόγησης, επαναξιολόγησης και εξυπηρέτησης. Η αύξηση αφορά 17/28 χώρες (ειδικά Βρετανικά νησιά, Σουηδία, Δανία). Αντιθέτως σε κάποιες θα παρουσιάσουν μεγάλη μείωση (Λουξεμβούργο, Τσεχία, Λιθουανία). Έτσι υπάρχουν επαγγέλματα και ειδικότητες που σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από κάποια άλλα.

Ποια επαγγέλματα έχουν προβάδισμα

Όσον αφορά στους γιατρούς η ειδικότητα των χειρουργών παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση. τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα υγείαςΕπίσης η χρήση της τεχνολογίας οδηγεί σε αύξηση των ειδικεύσεων σε καρδιαγγειακές τεχνολογίες. Η αύξηση των περιστατικών δημιουργεί την ανάγκη για ειδικούς πάνω στο αναπνευστικό και τους πνεύμονες. Σε πολλές χώρες υπάρχουν οι βοηθοί γιατροί οι οποίοι συμμετέχουν στην υποστήριξη των γιατρών και των νοσηλευτών σε λήψη ζωτικών σημείων, χορήγηση ενέσεων και προετοιμασία εξέτασης.

Στον τομέα των νοσηλευτών παρατηρείται σημαντική έλλειψη σε συστήματα υγείας πολλών χωρών. Έτσι αναμένεται να έχουν μεγάλη ζήτηση με υψηλές αποδοχές σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Μεγαλύτερη ζήτηση υπάρχει σε ειδικεύσεις, όπως οικογενειακοί νοσηλευτές (φροντίδα σε οικογένειες, παιδιά, γηριατρικούς πληθυσμούς και εκπαίδευση), αναισθησία (διαχείριση περιστατικών κατά τη διάρκεια αναισθησίας ή μετεγχειρητικά), μαιευτική και γεροντολογία (κυρίως σε κέντρα αποκατάστασης ή ηλικιωμένων). Όπως και στους γιατρούς, η ειδίκευση σε καρδιαγγειακές τεχνολογίες είναι κάτι που παρουσιάζει ζήτηση.

Στα παραϊατρικά επαγγέλματα μεγάλη ζήτηση αναμένεται να υπάρξει σε φυσικοθεραπευτές, ειδικά σε καρδιοαναπνευστικά περιστατικά σε μονάδες αλλά και για μυοσκελετικά (που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο ζωής) και νευρολογικά. Επίσης, για εργοθεραπευτές στο πλαίσιο της βελτίωσης της λειτουργικότητας ασθενών και λογοθεραπευτές. Στο πεδίο των γυμναστών η ζήτηση διευρύνεται από γυμναστήρια και αθλητικούς συλλόγους μέχρι κέντρα αποκατάστασης, ενώ στους ψυχολόγους, σε περιστατικά απεξάρτησης και υποστήριξης.

Τη μεγαλύτερη ζήτηση από όλα, παρόλο που προσφέρει χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με τα άλλα επαγγέλματα υγείας, παρουσιάζουν οι βοηθοί σε σπίτια. Βασικός ρόλος είναι η παροχή φροντίδας στο σπίτι σε άτομα μεγάλης ηλικίας, με ασθένειες ή διάφορες αναπηρίες στις διάφορες λειτουργίες που είναι απαραίτητες στην καθημερινότητα και η παρακολούθηση της υγείας τους.

Επαγγέλματα δημόσιας υγείας

Παράλληλα, στον τομέα της πρόληψης και του σχεδιασμού στη δημόσια υγεία θα χρειαστούν άτομα που θα ειδικεύονται και θα ασχολούνται σε τομείς της εκπαίδευσης σε ατομικό επίπεδο ή στην κοινότητα, στην επιδημιολογία, στη στατιστική, στην υγεία από περιβαλλοντικούς παράγοντες, στον σχεδιασμό ερευνών και ερευνητικών προγραμμάτων και στην εξασφάλιση πρόσβασης  σε υπηρεσίες υγείας απομακρυσμένων περιοχών.

Και προσεχώς…

Αναμένεται σύντομα να αυξηθεί η ζήτηση ειδικοτήτων που σχετίζονται με γενετική συμβουλευτική και περίθαλψη, στην καθοδήγηση ασθενών και σε νοσηλευτές ειδικευμένους στην ρομποτική.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!