Θα γίνεις…λάστιχο: Τα οφέλη της yoga σε κερδίζουν

της Νατάσας Τζαβάρα

Η γυμναστική είναι κομμάτι της ημέρας μου. Έχω δοκιμάσει αρκετά πράγματα μέχρι να καταλήξω σε αυτό που μου αρέσει να κάνω περισσότερο. Από το απλό γυμναστήριο, μέχρι ομαδικά προγράμματα με aerobic, pilates ή trx. Όμως αυτό που με κέρδισε μονομιάς και κόλλησα απίστευτα είναι η yoga. Για να είμαι ειλικρινής στην αρχή πίστευα ότι δεν θα μου ταιριάζει, διότι η μορφή άσκησης που επιλέγω αναζητώ να απαιτεί πολύ ενέργεια και δράση. Τελικά έκανα λάθος.

Ξεκίνησα να κάνω yoga στο Πάρκο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», μέσα στα δέντρα και τα γρασίδια και έγινα αμέσως φαν. Δεν το περίμενα να μου αρέσει τόσο, όμως η ευεξία και η ηρεμία που νιώθεις όταν τελειώσει η πρακτική είναι απίστευτη. H λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj που σημαίνει «ένωση», «δεσμός» και συνδυάζει τον διαλογισμό με την άσκηση.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη yoga και μπορείς να ξεκινήσεις αυτό που πιστεύεις ότι σου ταιριάζει. Για παράδειγμα υπάρχει η Hatha Yoga που βασίζεται σε ήρεμες τεχνικές, η Power ή Dynamic Yoga (ή αλλιώς και Ashtanga) που είναι πιο δυναμική σε σχέση με την HatsaAerial Υoga που είναι ασκήσεις αλλά σε σκοινιά στον αέρα, καθώς και η yoga για εγκύους που βοηθάει στον φυσιολογικό τοκετό.

Όποιο είδος και να επιλέξεις τα οφέλη που έχει για το σώμα και τον εσωτερικό σου κόσμο είναι πάρα πολλά. Δυναμώνει τους μύες και το σώμα σου αποκτά μεγάλη ευλυγισία ενώ αρχίζεις να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και παράλληλα ηρεμείς. Όπως κάθε είδος γυμναστικής, βοηθάει σε ψυχικό αλλά και νοητικό επίπεδο ηρεμώντας τον νου. Επίσης το άτομο μέσα από την αυτοσυγκέντρωση συνειδητοποιεί την θέση του μέσα στο «Όλον» και είναι προφανές ότι η yoga έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Υπάρχουν πολλές ομάδες για να ενταχθείς και να ξεκινήσεις και κυρίως πολλά τμήματα αρχαρίων. Στην yoga το σημαντικό είναι να αφήνεις το σώμα σου να σε πάει από μόνο του εκεί που θέλει και να μάθεις να το ακούς. Σου στέλνει σήματα μέχρι που μπορείς να το πιέσεις και κάθε φορά πας ένα βήμα παραπέρα κι από αρχάριος περνάς στο επόμενο στάδιο.

Το παν είναι να νιώθεις όμορφα με αυτό που κάνεις και μέσα από την yoga να γνωρίσεις καλύτερα το σώμα σου και κατ’ επέκταση τον εαυτό σου και η πρακτική άσκηση θα γίνει πολύ γρήγορα η ευχάριστη στιγμή της ημέρας σου. Και όταν ζεστάνει πάλι ο καιρός,βγες έξω. Δεν θα αφήσεις το στρωματάκι ούτε μια στιγμή να ξαποστάσει στην γωνία του σπιτιού σου. Στο εγγυώμαι!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!