Τατουάζ: Όταν η μόδα απειλεί την υγεία

της Κωνσταντίνας Πετροπούλου

Τατουάζ. Μία λέξη, χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες στο διάβα της. Ξεκινώντας ως τιμωρία για τους κατάδικους, «ταξίδεψε» ως συντροφιά στα μπράτσα των ναυτικών και «μπάρκαρε» ως ανεξίτηλο σημάδι του σώματος και της ζωής αρκετών ανθρώπων έως και σήμερα. Η τέχνη της δερματοστιξίας (ελληνικός όρος για το τατουάζ) μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε καμβά για ζωγραφική, δεσμεύοντάς το να την κουβαλά εφόρου ζωής.

Έρευνες δείχνουν 7 στους 10 ανθρώπους να επιλέγουν αυτή την τεχνική body art για να στολίσουν το σώμα τους. Το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής: μόδα ή συνειδητή απόφαση; Αν λοιπόν κι εσύ σκοπεύεις να κάνεις τατουάζ ή βρίσκεσαι σε δίλημμα, διάβασε το άρθρο που ακολουθεί!

Η τέχνη των tattoo

Ως τατουάζ χαρακτηρίζεται το μόνιμο σημάδι που αποτυπώνεται στο δέρμα μετά την εισαγωγή καθορισμένης ποσότητας μελανιού στη στοιβάδα που ονομάζεται χόριο. Διαφοροποιείται από τα προσωρινά τατουάζ, που προκύπτουν μετά το βάψιμο της επιδερμίδας με χένα και έχουν περιορισμένο χρόνο ζωής. Μικρές βελόνες εγχέουν τη χρωστική, τρυπώντας επαναλαμβανόμενα το δέρμα, χωρίς τη χρήση κάποιας αναισθητικής ουσίας. Συνεπώς, στο ερώτημα αν το τατουάζ προκαλεί πόνο η απάντηση είναι καταφατική. Η ένταση του πόνου βέβαια είναι άμεσα συνυφασμένη με τα όρια ευαισθησίας του ατόμου. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρείται ήπια αιμορραγία.

Επιπλοκές στην υγεία

Ο ανθρώπινος οργανισμός αντιδρά σε οτιδήποτε αναγνωρίζει ως ξένο και προσπαθεί να διαταράξει την ομοιόστασή του, δηλαδή τη φυσική του λειτουργία. Έτσι, σε αρκετά άτομα οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στο τατουάζ μπορεί να προκαλέσουν μίας μορφής αλλεργική αντίδραση. Αυτές οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες. Εκείνες που εκδηλώνονται άμεσα αλλά και στις αντίστοιχες που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου (οξεία εκζεματώδης δερματίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής). Ανάλογες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να παρατηρηθούν και στα τατουάζ με χένα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τατουάζ είναι σχετικά ασφαλή εφόσον γίνονται από επαγγελματίες και με αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής. Σε αντίθετη περίπτωση, θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ευημερία και απειλούν την υγεία του ατόμου. Συγκεκριμένα, επειδή πρόκειται για μία ανοιχτή πληγή είναι εύκολη η μόλυνση από μικροοργανισμούς. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν ερυθρότητα της περιοχής, πύον, πρήξιμο και πόνο ενώ η θεραπεία είναι άμεση με τη χρήση αντιβιοτικού. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις μικροοργανισμών που παρουσιάζουν αυξημένη ανθεκτικότητα σε αντιβιοτικά (σταφυλόκοκκος- MRSA), περιπλέκοντας την κατάσταση και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία. Ακόμα, η μη σωστή απολύμανση των συσκευών αυξάνει τις πιθανότητες για τη μετάδοση σοβαρών νοσημάτων όπως οι ηπατίτιδες B και C και ο ιός HIV.

Τέλος, τα άτομα που παρουσιάζουν αδύναμο ανοσοποιητικό καλούνται να σκεφτούν διπλά πριν προχωρήσουν σε ένα τατουάζ. Διαβητικοί, άτομα με χρόνια λήψη κορτιζόνης, με αυτοάνοσα νοσήματα όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ψωρίαση καθώς και οροθετικοί είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Συνίσταται να συμβουλεύονται τον ιατρό τους και να επιλέγουν ινστιτούτα που τηρούν πλήρως τους κανόνες αποστείρωσης.

Τατουάζ: Φιλοσοφία ή απλή παρατολμία;

Έκφραση μηνυμάτων ζωής, αγάπης, «αιώνιας» πίστης συνοψίζονται στη φιλοσοφία των τατουάζ. Μια φιλοσοφία που αντιμετωπίζει εχθρικά το σώμα, αφού είναι γνωστή η χρήση βαρέων μετάλλων στα μελάνια όπως υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο κλπ. Να θυμάσαι ότι και στην περίπτωση αφαίρεσής του το μόνο που πραγματοποιείται είναι απλή διάλυσή του, με αποτέλεσμα τα βαρέα μέταλλα να εισέρχονται στην κυκλοφορία! Ακόμα και η επιστήμη της οδοντιατρικής προχώρησε στην αφαίρεση των βαρέων μετάλλων από τις φόρμουλες που χρησιμοποιεί, και η αισθητική όχι μόνο το αρνείται αλλά συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της! Αναμφίβολα, η παραπάνω αλήθεια δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως τίποτα άλλο παρά μία σαφής ειρωνεία.

Παρατηρώντας την άλλη πλευρά του νομίσματος, η ύπαρξη «άνθρωπος» είναι συνιστώσα δύο εννοιών: του σώματος και του πνεύματος. Το σώμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας απλός φορέας, ένα μέσο που σου χαρίστηκε απλόχερα για να καλλιεργήσεις, το μεγαλύτερο αγαθό που σε διακρίνει μεταξύ άλλων, το πνεύμα σου. Όταν εσύ, λοιπόν, του φέρεσαι βάρβαρα, το υποδουλώνεις, γεμίζοντάς το με τοξικές ενώσεις, δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να σε εγκαταλείψει;

Κλείνοντας, ζήσε αυτό το θαύμα που ονομάζεται ζωή στην ολότητά του! Απόκτησε καινούριες εμπειρίες, αγάπα αληθινά και εξέφρασε το ΤΩΡΑ.  Κράτα τις αναμνήσεις στα σεντούκια του μυαλού σου, τα πιο αγνά αισθήματα στην καρδιά σου και μην τα υποβιβάζεις κάνοντάς τα ζωγραφιές σε ένα κομμάτι ύλης!