#JingleDays: Ταξίδι στο χωριό του Άη Βασίλη στη Φινλανδία

της Αύρας Μπακούρου

Τα Χριστούγεννα έφτασαν για ακόμη μία χρονιά και μαζί τους η προσμονή του Άγιου Βασίλη. Πόσες φορές όταν ήμασταν μικρά παιδιά, δεν πήγαμε για ύπνο ευτυχισμένοι και χαρούμενοι, περιμένοντας τον αγαπημένο Άγιο να μας φέρει το δώρο που  ζητήσαμε; Τα τελευταία χρόνια, το «Χωριό του Άγιου Βασίλη» στη Φινλανδία είναι ο  αγαπημένος προορισμός μικρών και μεγάλων. Εκεί ζουν μαγευτικές και αξέχαστες στιγμές βγαλμένες από παραμύθι.

Ο θρύλος λέει ότι το σπίτι του Άγιου Βασίλη βρίσκεται στο βουνό Korvatunturi, της Φινλανδίας. Εκεί ζει με μυστικοπάθεια μαζί με τη σύζυγό του, τα ξωτικά και τους τάρανδους. Μία μέρα λοιπόν, ένας ταξιδιώτης ανακάλυψε τυχαία αυτόν και το χωριό του. Τα νέα δεν άργησαν να διαδοθούν. Έτσι, ο αγαπημένος Άγιος για να ικανοποιήσει όσους έρχονται να τον δουν, δίνει ραντεβού μαζί τους κάθε χρόνο στο Ροβανιέμι.

Ροβανιέμι

Το Ροβανιέμι, είναι πρωτεύουσα της περιφέρειας της Λαπωνίας και πραγματικά κάθε Χριστούγεννα μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό παραμύθι. Το Santa Clause Village εκτός των άλλων απέχει μία ανάσα από τον Αρκτικό Κύκλο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο έχει γύρω στους 70.000 επισκέπτες. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή σε έκταση πόλη, το 1944 καταστράφηκε από μία μεγάλη πυρκαγιά για να αναγεννηθεί πραγματικά από τις στάχτες της και να αποτελέσει τη χιονισμένη χώρα των θαυμάτων. Οι κάτοικοί της που υπολογίζονται στους 60.000, είναι πρόσχαροι, φιλόξενοι και υποδέχονται τους επισκέπτες με μεγάλη ευγένεια και χαρά.

Σε ένα παγωμένο σκηνικό με θερμοκρασίες κάτω από τους 30 βαθμούς και τη νύχτα να ξεκινάει από τις 3 το μεσημέρι, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δει μέσα από τον πεντακάθαρο ουρανό το Βόρειο Σέλας. Θα πρέπει να προσέχει όμως επειδή τα ξωτικά έχουν χόμπυ να πειράζουν τους ανθρώπους και να εμφανίζονται σ’ αυτούς μόνο όταν εκείνα θέλουν! Επίσης, καθ΄όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του στο πιο μαγευτικό χωριό του κόσμου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικές λιχουδιές «δια χειρός της γυναίκας του Άγιου Βασίλη»!

Η καρδιά των μικρών επισκεπτών χτυπά δυνατά όταν φτάσουν στο «Γραφείο» του αγαπημένου και πρόσχαρου Άγιου! Εκεί, μπορούν να του ζητήσουν ό,τι δώρο θέλουν, να μιλήσουν μαζί του, να κάτσουν στα γόνατά του, να βγάλουν φωτογραφίες και να μάθουν οποιαδήποτε πληροφορία γι’αυτόν! Βέβαια, ο Άγιος Βασίλης εκτός από μικρούς, δέχεται και μεγάλους, οι οποίοι για λίγη ώρα ξαναγίνονται 10 χρονών και ζουν το παραμύθι των παιδικών τους χρόνων! Μόνο που πρέπει να βιαστούν, καθώς η παράδοση θέλει τον Άγιο να φεύγει από το Ροβανιέμι στις 24 Δεκεμβρίου και με το έλκηθρό του να παραδίδει δώρα σε όλο τον κόσμο, ξεκινώντας από τη Σκανδιναβία!

Ένα άλλο μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς στο Χωριό είναι το «Ταχυδρομείο». Λέγεται πως κάθε χρόνο ο Άγιος Βασίλης λαμβάνει πάνω από 700.000 γράμματα από παιδιά. Εκεί κάποιος, πέρα από το να στείλει το γράμμα με την επιθυμία του, μπορεί να ταχυδρομήσει επίσης ευχετήριες κάρτες στους αγαπημένους του, με το αυθεντικό γραμματόσημο Santa Claus!

Μαθητές και ξωτικά

Τα σκανταλιάρικα ξωτικά, εκτός από το να πειράζουν τον κόσμο, δουλεύουν πυρετωδώς στο εργαστήριο δώρων για να είναι ετοιμοπαράδοτα στην ώρα τους. Όμως, παρά τον φόρτο εργασίας τους, δημιούργησαν το «Σχολείο των Ξωτικών», στο οποίο μικροί (και μεγάλοι) μαθητές μπορούν να μάθουν τα αρχαία μυστικά τους, κρυμμένες τεχνικές, μαγικές ιστορίες και να τα γνωρίσουν καλύτερα! Οι μικροί μαθητές των ξωτικών μπορούν, επίσης, να ζωγραφίσουν και να βοηθήσουν στο περιτύλιγμα των δώρων.

Χειμερινό σκηνικό 

Πέρα από αυτά τα κεντρικά σημεία, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το μοναδικό σκηνικό συνοδεύεται  από γλυπτά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από πάγο. Πολλά από αυτά μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο Arktikum, όπου εκεί θα γνωρίσει την ιστορία και τα έθιμα των Σάμι (Λαπώνων). Στα ξύλινα σπιτάκια που περιτριγυρίζονται από φωτεινά λαμπάκια και βρίσκονται παντού μέσα στο χωριό, μπορεί κάποιος να απολαύσει ζεστά ροφήματα και σούπα. Είναι πραγματικά ονειρικό να πίνεις τη σοκολάτα σου και να βλέπεις έξω από το παράθυρο να περιφέρονται ξωτικά και τάρανδοι, δίπλα σε τεράστιους χιονάνθρωπους και παγοκατασκευές!

Μία βόλτα στο χιόνι με έλκηθρο, όπως και το Snow Mobile Safari, θα ικανοποιήσει τους πιό δραστήριους επισκέπτες. Οι πιό τολμηροί μπορούν να φορέσουν τα παγοπέδιλα τους, καθώς παγωμένες λίμνες τους περιμένουν, να δείξουν τις ικανότητές τους ή να δοκιμάσουν για πρώτη φορά την τύχη τους στο παγοδρόμιο! Κι αν κάποιος θέλει να δει πολικές αρκούδες, δεν έχει παρά να επισκεφθεί τον Αρκτικό Ζωολογικό Κήπο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Santa Park, το οποίο λειτουργεί χειμώνα καλοκαίρι.

Μπορεί το Χωριό του Άγιου Βασιλή να απέχει από την Αθήνα 3.200 χλμ, όμως αξίζει να ζήσουμε για μία φορά στη ζωή μας το παραμύθι των Χριστουγέννων, μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με ξωτικά, τάρανδους, θρύλους, γλυκά, πάγο και βέβαια τον αγαπημένο Άγιο της καρδιάς όλων!