Ταλέντο VS σκληρή δουλειά: Ποιο παίζει το μεγαλύτερο ρόλο;

της Άννας Τριανταφύλλου

Από πολύ μικρή ηλικία αλλά και στην πορεία της ζωής του ο άνθρωπος, όταν αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του, εξερευνά και ανακαλύπτει διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα και του κόσμου γύρω του. Γρήγορα καταλαβαίνει τι είναι αυτό που τον ενθουσιάζει και σε τι έχει τη μεγαλύτερη κλίση. Είτε αυτό, λοιπόν, αφορά το ταλέντο σε μία τέχνη ή την έφεση σε μια άλλη επαγγελματική καριέρα, τότε σίγουρα υπάρχει ένα άλλο ερώτημα που ταλανίζει εσωτερικά τον καθένα. Αξίζει να προσπαθώ παραπάνω από αυτό που ήδη κατέχω σαν χάρισμα ή να παλεύω ακατάπαυστα για μεγαλύτερη εξέλιξη; Επίσης, άνθρωποι που δεν έχουν a priori ταλέντο σε αυτό που τους ενδιαφέρει, αξίζει να προσπαθούν να κατακτήσουν τον στόχο τους με σκληρή δουλειά και να ξεπεράσουν τα όριά τους; Οπότε.. ταλέντο ή σκληρή δουλειά;

Ταλέντο

ταλέντοΑπό την μία πλευρά, οι «χαρισματικοί» άνθρωποι προσεγγίζουν πιο εύκολα το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει. Γνωρίζουν ότι είναι καλοί και πολλές φορές, μάλιστα, τείνουν να επαναπαύονται. Ο κοινωνικός τους περίγυρος και, συγκεκριμένα, το συγγενικό περιβάλλον επαινεί το ταλέντο και γίνεται κάποιου τύπου «πλύση εγκεφάλου» ότι η επιτυχία είναι δεδομένη, πράγμα το οποίο τις περισσότερες φορές οδηγεί στον εφησυχασμό. Θεωρούν ότι οποιαδήποτε παραπάνω προσπάθεια είναι άσκοπη. Αυτή η συμπεριφορά έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία σε μεγάλα ποσοστά και σε ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα. Μάλιστα, κάτι το οποίο τους χαρακτηρίζει είναι η αναβλητικότητα και παραιτούνται εύκολα από το στόχο τους, διότι δεν έχουν διάθεση για ισχυρότερη προσπάθεια.

Σκληρή δουλειά

Από την άλλη πλευρά, άνθρωποι με όνειρο και όραμα διακατέχονται από το αίσθημα της συνεχούς προσπάθειας. «Αγωνίζονται» να κατακτήσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και αναζητούν την εξέλιξη. Κύρια χαρακτηριστικά τους η υπομονή και η επιμονή. Δεν παραιτούνται στο πρώτο εμπόδιο. Συνεχίζουν ακόμη και αν αποτύχουν. Θέτουν όρια στον εαυτό τους, βγαίνουν από τη «ζώνη ασφαλείας» τους, το λεγόμενο comfort zone, με μεγαλύτερη άνεση, ξεπερνώντας τον εαυτό τους.

Συμπέρασμα

ταλέντο ή σκληρή δουλειάΑποδεικνύεται, με λίγα λόγια, ότι η σκληρή δουλειά έχει μεγαλύτερη αξία. Τα προσόντα που αναδεικνύονται με την ταπεινότητα και την αγωνιστικότητα των εργατικών ατόμων διαμορφώνουν και ένα πιο θωρακισμένο χαρακτήρα. Αυτό δεν αναιρεί φυσικά το γεγονός ότι ταλαντούχοι άνθρωποι πετυχαίνουν στον τομέα τους. Είναι φυσικό να υπάρχουν εξαιρέσεις και στους δύο τομείς, καθώς η ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου είναι ξεχωριστή. Πάντως, αφού διαβάσατε μέχρι το τέλος το άρθρο, έχετε στο νου σας ότι καμιά φορά hard work beats talent.

Θέλεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό και δεν έχεις σε ποιον να απευθυνθείς; Μπες στο studybuddy.gr, κάνε εγγραφή και λύσε όλες σου τις απορίες σήμερα!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!